Toată lumea iubeşte pepenele roşu, mai ales vara, dar şi în septembrie. Mâncăm pepenele, dar aruncăm seminţele. Este o mare greşeală! Şi asta o spun nutriţioniştii care ne sfătuiesc să le introducem cu încredere în dieta cotidiană. Salatele sau alte preparate culinare în care se regăsesc aceste seminţe sunt adevărate surse de sănătate datorită nutrienților valoroși pe care îi conţin:
- foarte bogate în proteine care conțin aminoacizi esențiali: arginină, triptofan, acid glutamic și lizină
- foarte bogate şi în vitamine din grupul B
- conțin acid pantotenic
- conțin minerale, dintre care cel mai important este magneziul
- alte minerale importante: fosfor, fier, potasiu, sodiu, cupru, mangan și zinc
- grăsimi monosaturate, grăsimi polinesaturate, Omega 3 și Omega 6
- pot fi consumate crude, dar și uscate sau coapte
Printre beneficiile pe care le aduce sănătăţii trebuie să reţinem:
- ajută la îmbunătăţirea vederii
- ajută inima şi previne sau tratează probleme cardiovasculare
- reglează tensiunea arterială
- ameliorează suferințele arterelor mici
- tratează acneea
- mențin sănătatea sistemului nervos
- menţin sănătatea sistemul digestiv
- menţin elasticitatea pielii
- luptă împotriva radicalilor liberi
- ajută în procesele metabolice
- tratează constipaţia
- elimină toxinele din organism
- întrețin musculatura
- ajută articulațiile
- ajută musculatura
- previn apariţia cancerului în special cel de prostată, uter şi esofagian
- tratează disfuncţiile sexuale
- tratează hemoragiile uterine
Vă dau un pont pentru a vă bucura mai mult de aroma intensă: uscaţi-le şi apoi măcinaţi-le. În acest fel, le puteţi consuma nu doar în salate, ci şi în iaurturi, supe, ciorbe sau alte preparate. Profitaţi de ele cât încă mai găsim pepeni pe tarabele din piaţă!
Cel mai surprinzator lucru care poate sa fie spus despre seminte de pepene rosu este cantitatea de grasimi sanatoase pe care acestea le contin. In 150 de grame de seminte uscate, sunt 51 de grame de grasimi monosaturate, grasimi polinesaturate, si omega 3 si omaga 6.