Cod galben de caniculă – ce facem cu bebelușii

Nu știu cum sunteți voi zilele astea, dar eu mă topesc, efectiv. În weekend am reușit și am fugit la mare, fără copii, și nu am simțit foarte tare temperaturile ridicate. Chiar m-am bucurat că zilele acestea urma să am un program mai lejer și să lucrez mai mult de acasă, însă peste noapte s-a schimbat radical: 5 întâlniri în două zile, toate în oraș. Trecerea de la aer condiționat la focul de afară e greu de suportat chiar și pentru un adult, iar pentru copii este și mai și.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Bună dimineața 💙 Vouă vă place să veniți la plajă dimineața devreme ca să prindeți răsăritul? 🌞

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun) pe

 

Noi am rezolvat problema caniculei într-un mod foarte elegant și plăcut pentru toți copiii. Bine, aș putea spune că am păcălit-o. Alex a plecat în vacanță, în Portugalia, Alesia este încă în tabăra, iar pe Nicholas l-am dus la bunici, la Sinaia. Iar noi, părinții, am fugit la mare. Dar situația nu este întotdeauna atât de roz și ne mai prinde și pe noi, la fel ca pe toți părinții de și cu copii mici. Și atunci ne adaptăm. Și vreau să subliniez aici că nouă, întregii familii, ne place foarte mult vara și căldura, dar parcă acum e ceva cam mult. Între aerul curat și soarele plăcut de vară, lumina care ne dă vitalitate și caniculă e mare diferență.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Prima zi din tabara a fost super distractiva! Am fost la Salina Praid, apoi ne-am jucat mult, mult, mult!

O postare distribuită de Alesia (@alesia.biancaa) pe

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Alex Bogdan (@alexbogdan26) pe

Astăzi a fost anunțat cod galben, cu temperaturi cuprinse între 34 și 37 de grade Celsius, așa că am stat de vorbă cu domnul Dr. Dan Cernescu și  Dr. Alina Ilici, Medic Primar Neonatolog, pe care i-am rugat să ne spună ce e bine să facem și cum putem să ne protejăm de caniculă.

„Aerul și lumina sunt extraordinare, sunt benefice și ajută foarte mult în creștere pentru că acestea sunt elemente care stimulează toate procesele vitale, amintim doar câteva dintre acestea, cum sunt circulația sângelui, activitatea pielii, faptul că micuțul devine mai puternic în fața îmbolnăvirilor. Însă aici trebuie să avem grijă ce și cum facem pe canicula. Nu confundați aerul și lumina cu temperaturile sufocante și razele arzătoare ale soarelui. Este o mare diferență între cele două și efectele sunt catastrofale. Sunt bebeluși care sunt alăptați la sân, aceștia pot primi mai multe mese, însă nu au nevoie de apă suplimentară. Bebelușii care sunt hrăniți cu formulă, e bine să primească un biberon în plus față de cantitatea pe care o primeau în mod normal. Dacă bebelușii sunt la diversificare, e bine să le oferiți pe lângă apă și sucuri de fructe și/sau legume. Atenție, la temperatura camerei. Nu de la frigider!

Puteți să le faceți băițe cu apa la o temperatură potrivită, de mai multe ori pe zi, ca să se simtă și ei confortabil. Să știți că și ei transpiră și le fac bine băițele scurte. Îi schimbați de hăinuțe cât mai des. Chiar puteți să îi lăsați cât mai lejer îmbrăcați; în pampers și/sau chiloței bebelușii se vor simți foarte bine. Se vor odihni mai bine dacă îi veți acoperi cu un cearșaf subțire, din in sau bumbac.” – Dr. Dan Cernescu

Copilul alăptat exclusiv la sân nu are nevoie de niciun alt lichid, doar îl vom pune mai des la sân pentru a-l hidrata. Nu este nevoie să-i dăm nici apă, nici ceaiuri, nimic altceva. E important să nu ieșim afară pe caniculă și să păstrăm o temperatură adecvată în casă, nu mai mare de 24 de grade. Dimineața și seara, dacă temperatura este acceptabilă, se poate ieși la plimbare. Nu îi expunem la soare!” – Alina Ilici

Noi am mărit cantitatea de lichide pe care o consumam. Copiii deja se hidrateaza singuri și știu că cea mai buna este apa, fără sucuri dulci, iar pe bebe Nicholas îl învățăm din mers. El are mereu pregătită sticluța cu apă plată la temperatura camerei.

Și pentru că vorbim de hidratare, meniurile noastre sunt hrănitoare, dar sunt bazate mai mult pe legume, mâncăruri ușoare. La dulciuri am cam renunțat în favoarea fructelor și sunt foarte fericită că și copiii au acceptat atât de ușor acest stil de viață.  Adevărul e că la capitolul ăsta stau mai bine ei decât mine. Bine, nu cred că o să îi țină foarte mult, dar știu că în perioada verii sunt foarte cooperanți. Mai puțin când vine vorba de înghețată 🙂

Dar căldura se simte și în casă și uneori simt că mi-e cald și cu aerul condiționat pornit. Noi, adulții, ne mai descurcăm, dar ce facem cu bebelușii ca sa îi răcorim?

Dacă avem un copil sub 6 luni, nu e ok să stăm în 35 de grade în casă. El, normal, transpiră, pierde cantitate de apă, se poate deshidrata. Deci, îl folosim, cu condiția ca filtrele să fie curățate de niște specialiști pentru că altfel putem să împrăștiem niște bacterii prin aerul condiționat. Atâta timp cât e curățat la început de sezon, îl folosim. Nu e bine nici să ținem 20 de grade în casă când sunt 35 afară, dar o temperatură medie de 24 de grade dacă reușim să ținem în casă este ok și pentru copil. Ideal este ca aerul condiționat să nu bată direct spre copil, nici în casă, nici în mașină.” –  Dr. Alina Ilci

Dacă aveți aer condiționat este foarte bine, dar nu lăsați copilul în aceeași camera în care este și aparatul de aer condiționat pornit. Bebelușul  trebuie să stea în altă cameră, eventual îl mutați. Temperatura ideală este de 23 de grade Celsius, nu mai mică. Aveți grijă să nu răcească. Dacă aveți doar un ventilator, nu îl lăsați îndreptat spre copil. Iar dacă nu aveți nici aer și nici ventilator, încercați să puneți un prosop udat cu apa rece și stors bine pe marginea patutului. Mai puteți scoate apărătorile de la pătuț ca să lăsați aerul să circule.”

La noi merge aerul condiționat foarte mult, atât în casă, cât și în mașină. Am grijă însă ca diferențele de temperatură să nu fie foarte mari, trecerile acestea nu ne fac bine nici nouă, adulților, dar mai ales copilașilor.

Știți că v-am mai povestit aici, pe blog și pe canalul meu de YouTube că în primele luni de viață, bebelușii nu au nevoie să fie scoși din casă. Singurele lor nevoi sunt să fie hrăniți, schimbați, iubiți și atunci vor dormi foarte mult. Pe caniculă chiar nu aveți niciun motiv să îi scoateți din casă, iar dacă vreți să mergeți la plimbare cu ei, atunci trebuie să faceți acest lucru seara, când se mai răcorește. Deși, din punctul meu de vedere, în București și în marile orașe, este cald tot timpul. Iar dacă aveți de gând să ieșiți cu copilul de dimineață, faceți acest lucru până în ora 9, cel târziu.

Dacă puteți să evitați ieșirile din casă e bine să o faceți. Dacă nu puteți, măcar ieșiți dimineața, foarte devreme. Mulți părinți folosesc mașina, dar aveți grijă să nu țineți copilul în aerul condiționat și nici în bătaia soarelui. Dacă e nevoie, mutați scaunul de mașină pe partea în care e umbră Dacă folosiți transportul în comun, dar aici, iar revin și spun că aceste drumuri se fac doar dacă sunteți forțați de împrejurări, mergeți la medic sau alta urgență, altfel nu aveți de ce să plecați cu bebelușul cu transportul în comun, atunci e bine să îi acoperiți capul cu o pălărie de soare, o șapcă sau o eșarfă, de culoare deschisă e ideal. Dacă ieșiți cu căruciorul, ar fi bine să aveți umbrelă de soare.” – Dr. Dan Cernescu

Și restul corpului trebuie acoperit. Noi avem hăinuțe ușoare din bumbac, în culori cât mai deschise.

Care sunt semnele insolației la bebeluși?

Insolația apare prin expunerea la soare îndelungată. În momentul în care pielea se arde, schimburile de lichide nu se mai întâmplă cum trebuie și atunci insolația este o urgență medicală, pentru că deshidratarea pe pielea arsă poate avansa destul de repede. Organismul nu se mai poate răci și facem temperatură, apare o stare generală proastă. Ne aflăm în fața unei combinații de deshidratare, febră mare, apar dureri de cap, este foarte greu să reușim să ne hidratăm suficient și de cele mai multe ori se ajunge la perfuzie în spital.

Dacă e un copil sănătos, va cere de mâncare, de sete și atunci, neexpus la soare nu ar trebui să dezechilibrăm mecanismele de menținerea temperaturii cât să ne ducem către insolație. ” – Alina Ilici

Putem merge cu bebelușul la mare?

Se poate merge cu bebelușul la mare, putem să-l ducem și pe plajă dacă are pălărie, e dat cu factor de protecție solară și stă la umbră. Evident, nu putem să îl expunem la soare, nici să-l lăsăm în piscina în care intră adulți sau copii, sau să intrăm cu el în apa mării, care pe perioada verii poartă mulți viruși. Deeci, avem o limitare, dar asta nu înseamnă că avem o contraindicație de a merge la mare. Sunt copii care se nasc la mare și acolo trăiesc, deci nu se întâmplă nimic dacă mergem cu bebelușul sub 6 luni la mare.

Sper să treceți cu bine peste aceste zile, iar dacă voi ați descoperit și alte metode de protecție împotriva caniculei, nu ezitați să îmi scrieți în comentarii.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE. Pe mine mă găsești zilnic și pe pagina mea de facebook, Instagram sau pe canalul de Youtube.

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Cod galben de caniculă – ce facem cu bebelușii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.