Compresele cu varză te scapă de dureri. Uite cum se fac și pentru ce se folosesc
Puțini sunt cei care știu că varza nu este doar un aliment minunat care ne oferă complexul de vitamine necesare. Frunzele sale au proprietăți calmante datorită vitaminelor și fitonutrienților, dar și proprietăți antiinflamatorii datorită conținutului de antocianină și glutamină.
În cazul în care vă confruntați cu dureri, aceste comprese cât și cataplasme cu varză reprezintă primele măsuri pe care le puteți lua în casă. Se aplică extern, în zona supărătoare, cu scopul de a permite ”serului vindecător” din varză să fie absorbit de către organism. Singura diferență dintre comprese și cataplasme este la nivel de structură.
Compresele se folosesc alături de un preparat lichid, spre exemplu ceai, în timp ce cataplasmele se folosesc de varza întreagă, puțin zdrobită. Pentru dureri într-o anumită zonă, dureri de cap, ori probleme digestive este recomandat să folosești comprele, în timp ce pentru iritații ale pielii, răni minore ori arsuri minore.
Compresele cu varză
Este recomandat să fie aplicate calde, însă nu este greșit nici dacă sunt reci, când vine vorba despre iritații și umflături ale pielii. Pentru a nu păta hainele, poți pune o folie alimentară peste frunzele de varză ( spălate bine înainte de aplicare directă pe piele). Cele mai bune frunze sunt cele mai groase pentru că ele conțin mai mult suc de care are nevoie organismul tău.
Compresa se prepară astfel:
Frunzele de varză se taie în bucățele foarte mici. De altfel, le puteți da printr-un blender curat sau chiar un storcător de fructe. Următorul pas este să îmbibi o compresă sterilă sau un prosop curat în lichidul obținut și să o aplici pe zona care-ți dă bătăi de cap. În general, este bine să schimb compresa de 2 ori pe zi. În cazul iritațiilor, este recomandat să mai lași pielea să respire măcar pentru perioade de câte o oră.
FOLLOW ME
Cataplasme cu varza:
Cataplasmele se folosesc de obicei pentru entorse și luxații. Pentru a prepara o cataplasmă cu varză, trebuie să alegi frunzele de cel mai aprins verde și să le speli bine. După care trebuie să înlături nervurile, așezând frunzele pe o suprafață tare precum tocătorul, iar apoi zdrobește-le pe ambele părți. Frunzele de varză zdrobită se așează cât mai bine pe zona dureroasă. Asigură-te că le-ai fixat cât mai bine, astfel încât să nu te jeneze mai târziu. Pune o folie sau un bandaj peste ele pentru a fi sigur că nu vor cădea sau că se vor deplasa.
Atât compresele, cât și cataplasmele se recomandă să fie utilizate pe timpul nopții pentru un efect vizibil. NU este recomandat să le folosești decât dacă ai dureri ușoare, despre care ești convins că se pot trata acasă. În caz contrar mergi la un specialist și nu încerca să te vindeci singur.