Cum ajutăm copiii să se readapteze mai ușor la programul școlar
După trei luni de vacanță în care copiii s-au distrat în voie, cât a fost ziua de lungă, sună clopoțelul. Elevii sau părinți, cu toții trebuie să ne reobișnuim cu trezitul dis-de-dimineață. Pentru ca entuziasmul unui nou an școlar să nu se stingă încă din prima zi de școală, ne-am obișnuit încă de când Alex era mic să respectăm câteva obiceiuri care ne ajută să ne reintrăm în ritm, cu două săptămâni înainte de începerea școlii.
Cum facem adaptarea la programul de școală mai ușoară?
De-a lungul anilor, am încercat diferite strategii și am observat că mai cel ușor ne-am reintrat în ritm atunci când am început readaptarea treptat.
- Schimbăm orarul de somn
După zilele lungi de vacanță în care noi „închidem ochii” când depășesc ora de somn, este normal să le fie destul de greu să își reintre în ritm când la ora 8:00 trebuie să fie deja la școală. Noi începem să ne reglăm programul de somn cu două săptămâni înainte de ziua cea mare. În fiecare zi decalăm programul de somn cu 20 de minute până când ajungem ca la ora 21:00 să dormim deja. Ca să ne odihnim bine, nu folosim ecranele cu două ore înainte de somn. Lumina stimulează creierul copilului și îl face să rămână mai activ decât ar trebui.
- Creăm un spațiu adecvat pentru studiu
Biroul elevului nu trebuie să fie neapărat în camera lui, ci într-un spațiu de unde să lipsească distracțiile. Pune o măsuță și un scaun într-o zonă liniștită a casei, în care copilul să poată lucra și să se poată concentra. Asigură-te că are la îndemână toate instrumentele necesare pentru scris și studiu.
- Ne împărtășim emoțiile
Orice schimbare vine cu o mulțime de sentimente, de la entuziasm, la îngrijorare. Este important să îi asigurăm la fiecare schimbare că îi vom ajuta să facă față oricărei provocări, dar și că distracția nu se termină odată cu începerea școlii.
Îmi place să vorbesc cu Alesia și cu Bibi despre revederea cu prietenii lor, cum va fi noua etapă și ce rezultate și-ar dori să obțină. Anul acesta este primul în care pot să port aceste conversații și cu Nicholas. Cred că o să mă amuze răspunsurile lui. O să postez câteva momente și pe Story, să vedeți și voi ce așteptări are el în al doilea an de grădiniță.
- Pregătim totul din timp
Copilul învață din familie să fie organizat, așa că pregătește totul din timp, de la rechizite, haine și până la documente. Aruncă sau donează ce nu îți mai este de folos. Chiar dacă îmi este greu să fac cumpărături cu trei copii, mergem întotdeauna împreună. Îmi sunt foarte dragi momentele când se entuziasmează de lucrurile noi.
- Verificăm temele de vacanță
Partea cea mai puțin plăcută a vacanței începe când le verific temele de vară și recapitulăm cunoștințele din anul precedent. Acest lucru trebuie să îl faci și tu dacă nu vrei să afli în ultima seară că are teme neefectuate și câteva cărți de citit. Eu le spun tot timpul că vor munci mai mult dacă amână îndeplinirea sarcinilor.
Sper că strategia noastră să vă fie și vouă de folos și să vă asigure un început de an școlar relaxat. Deși ideal ar fi să le facem pe toate, e bine și dacă reușim să bifăm măcar câteva.
Mi-ar plăcea să aflu ce a funcționat la voi. Îmi puteți scrie în secțiunea de comentarii sau pe paginile mele de Facebook și Instagram. Spor la pregătiri și mult succes în noul an școlar!