Săptămâna trecută, Alesia a fost în vizită la niște prieteni de familie. Au luat-o de la școală, s-a dus la joacă și au adus-o acasă peste câteva ore.
Când m-a sunat prietena mea să-mi povestească cum a fost, parcă nu-mi recunoșteam copilul. Mi-a povestit cu lux de amănunte cum și-a dat pantofii jos și a întrebat unde să-i pună, cum și-a pus geaca frumos în cuier, a spus că nu are voie fast food pentru că deja mâncase cu o zi în urmă, a șters masa după ce a pătat-o cu înghețată. Ascultam și nu-mi venea să cred ce talente ascunse are copilul meu. 😂
Carevasăzică, puterea exemplului funcționează, dar nu are acoperire și la domiciliu.
Deși mi-aș dori să mă bucur și eu de acest tip de comportament la noi acasă, am fost mândră, normal, să știu că s-a comportat frumos. Dar și mai mândră am fost când mi-a zis „primul lucru pe care l-a făcut când a intrat în mașină a fost să își pună centura.”
Alesia nu a fost întotdeauna prietenă cu centura de siguranță. E foarte zvăpăiată și nu îi place să se simtă îngrădită, așa că atunci când am făcut tranziția de la scaun la centură, am avut ceva bătăi de cap.
Oricât de mult încercam să îi explic, pur și simplu nu reușeam să o conving că e spre binele ei, că așa e normal, că ne ia poliția. Nimic, nimic, nimic nu funcționa. Era atât de insistentă încât ajungeam dimineața la grădiniță fie cu ea plângând, fie cu mine plină de nervi. Și recunosc că au fost momente în care cedam.
Cu 5 ani în urmă, într-o dimineață, am lăsat-o la grădiniță și m-am îndreptat spre casă. Un drum de 10-15 minute pe care l-am făcut de sute de ori. Dar care în ziua aia urma să fie altfel.
Un șofer a intrat în mine și m-a izbit direct în stâlp
Șoferul a trecut pe roșu, mergea cu viteză și a intrat în mine, scoțându-mă de pe carosabil și izbindu-mă de stâlp.
Am avut noroc. Putea să fie un copac care să cadă pe mașină în urma impactului, putea să fie altă mașină… M-am gândit la multe scenarii care s-ar fi putut întâmpla în acea zi nefastă. Și acum mi se pune un ghem în stomac dacă cineva vine cu viteză din lateral, pentru că îmi vin în minte flash-uri din acea zi.
După ce m-am dezmeticit, primul meu gând a fost: „Doamne, dacă era Alesia cu mine în mașină?”. Gândul că ar fi putut să fie în mașină în acele momente, fără centură, m-a împietrit.
Imediat după accident, l-am sunat pe soțul meu. Eram traumatizată, panicată și nu aș fi știut ce să fac fără ajutorul lui. A venit la locul accidentului, a vorbit cu persoana care m-a lovit, apoi a luat legătura cu firma de asigurări.
Mașina mea a avut daună totală. Șoferul care m-a lovit deținea o asigurare la o societate în care nu avem foarte mare încredere și a trebuit să folosesc asigurarea CASCO pe care o aveam eu.
Am ales să fac avizarea daunei online chiar în aceeași zi, unde mi s-a solicitat să completez informații legate de accident (data și ora aproximativă când a avut loc). Ulterior, mașina a fost dusă intr-unul dintre service-urile partenere Groupama.
Soțul meu lucrează într-un domeniu în care are în răspundere foarte multe mașini. Are casco la toate mașinile pentru că știe că în caz de daună totală e posibil ca RCA-ul să aibă niște limite, pe când la asigurarea facultativa pentru autovehicule CASCO există o sumă asigurată de la început și știi ce despăgubire primești.
Dar cum cizmarul nu are niciodată cizme, pe noi ne-a lăsat o dată o scurtă perioadă fără asigurare la mașină pentru că uitase să înnoiască polița. Vă dați seama, când ai asigurare de 15 ani și nu pățești nimic (s-a întâmplat înainte de accidentul meu), nu te gândești că fix când nu ești acoperit ți se întâmplă. Cum, necum, ca după Legile lui Murphy, ni s-a întâmplat atunci să găsim dimineața mașina zgâriată în parcare de la un capăt la altul.
Ne-a fost învățătură de minte să nu mai uităm și a doua oară.
Și nu a fost singura dată când am fost dezavantajată de faptul că nu am avut CASCO. Mi s- a mai întâmplat în primii ani de când luasem carnetul să mă lovească o femeie care făcuse o depășire neregulamentară pe trecerea de tramvai. Pentru că atunci când a venit polițistul să întocmească proces verbal, femeia respectivă nu și-a recunoscut vina, a trebuit să acționez în judecată.
Am pierdut însă procesul, nu pentru că nu aș fi avut dreptate, ci din cauză că polițistul scrisese data greșită pe procesul-verbal și acesta a fost anulat. Nu aveam asigurare, așa că a trebuit să plătesc singură reparația. Dacă aș fi avut atunci asigurare, nu aș fi pierdut banii.
Și vă mai vând un pont care sper să vă fie de folos: cei de la Groupama au lansat de ceva timp serviciul Video Asist, este mai exact o aplicație care se instalează pe telefonul mobil și prin intermediul căreia puteți să faceti constatarea daunelor rapid și ușor, fără să mai fie nevoie să vă deplasați voi sau să faceți programare și să așteptași sa vină un inspector de daună pentru constatarea acestora.
Vă las mai jos cateva motive pentru care am ales Asigurarea facultativa pentru autovehicule CASCO de la Groupama:
- În primul rând, ne-a plăcut că am putut alege din 5 variante de acoperire, la care am putut să adăugă mai multe acoperiri suplimentare, în funcție de nevoile noastre.
- Faptul că avem notificarea prin sms atunci când se înregistrează dosarul de daună a fost, de asemenea, un plus pentru noi.
- Sunt asigurate o categorie mai mare de riscuri decât RCA-ul, printre care:
- Avarii provocate de calamități naturale
- Avarii provocate de incendiu, trăsnet, explozie
- Avarii provocate ca urmare a unui accident rutier din culpa exclusivă a unor terțe persoane aflate în afara autovehiculului asigurat și asigurate RCA Asistență Rutieră Basic
- Avarii provocate de ciocniri, loviri, izbiri, zgârieri, căderi, căderi de corpuri pe autovehicul, derapări, răsturnări
- Furtul autovehiculului sau avariile provocate acestuia în urma tentativei de furt
- Vandalism, riscuri civile, avarii autori necunoscuți în parcare, substanțe chimice sau corozive
- Poți folosi aplicația Video asist pentru a face inspecția de risc a autovehiculului
- Timpul de intervenție este de maxim o oră pentru avariile din România și de 4 ore pentru cele din străinătate, în cazul în care ai optat și pentru clauza de Asistență Rutieră Premium
- Ești acoperit nu numai pe teritoriul României, ci și în alte 44 de țări din Europa
- Au o rețea mare de service-uri partenere, deci avaria mașinii tale va fi remediată rapid
Suntem cu toții la mâna destinului și nu poți să știi în ce situație neprevăzută poți să te trezești. Poveștile pe care vi le-am spus astăzi m-au învățat 2 lucruri:
- Nu contează unde mergem, cât de scurt e drumul, cât de încet conduc – centura de siguranță nu e opțională, e obligatorie (eu am purtat-o chiar și atunci când eram însărcinată)
- La fel ca în cazul asigurărilor de viață, e mai bine să plătești o asigurare facultativă CASCO și să nu ai niciodată nevoie de ea decât să ai nevoie de ea și să nu o ai.
Ca să închei articolul într-o notă pozitivă, trebuie să vă povestesc ceva ce acum mi se pare foarte amuzant, dar în ziua accidentului, normal că m-a scos din minți. Alex avea prostul obicei de a nu-mi răspunde la telefon. Ori era în întâlniri, ori îl avea pe silențios, avea mereu o explicație atunci când îl întrebam cum e posibil să îi ia așa mult să-mi răspundă. Și îi tot reproșam: „poate era ceva urgent, poate am pățit ceva grav. Nu se poate să nu dau de tine.”
La fel s-a întâmplat și în ziua accidentului. L-am sunat de câteva ori și nu răspundea și i-am dat mesaj „am făcut accident”. El nu m-a crezut. 😂 Mi-a răspuns până la urmă, dar, când am ajuns acasă mi-a mărturisit că i-a arătat mesajul persoanei cu care era în întâlnirea și i-a zis „soția mea e pusă pe glume că nu îi răspund.”
De atunci, răspunde ori de câte ori îl sun, orice ar face. Mă întreabă dacă e important sau nu, și în funcție de asta își întrerupe treaba sau mă sună mai târziu. Așa că dacă vă confruntați și voi cu problema asta, dați-le subtil partenerilor voștri articolul meu, „să afle mai multe despre asigurările CASCO”. 😜
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?
- Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
- Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
- Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
- Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI