Cum faci diferența dintre un ATAC DE PANICĂ și un ATAC DE CORD

Atac de panică sau Atac de cord?

Atacul de panică și infarctul (atac de cord) au simptome similare: o durere puternică în piept, transpirație, senzație de înțepături, dificultăți de respirație și greață. Faptul că infarctul poate provoca teamă face și mai probabilă posibilitatea ca oamenii să le confunde. În ciuda aspectelor asemănătoare, e posibil să înveți să le diferențiezi într-un mod eficient.

Cu siguranță, dacă tu sau un membru al familiei se confruntă cu atacurile de panică, e de o importanță vitală să înțelegi diferențele dintre ele și o problemă mult mai serioasă.

Diferența dintre atacul de panică și infarctul miocardic

Citește mai jos pentru a afla mai multe informații despre cum să deosebești infarctul de atacul de panică.

Cum să recunoști un infarct

 • Oamenii descriu durerea din timpul unui infarct drept una care parcă strangulează.
 • De regulă, durerea apare în centrul pieptului și se poate lăsa în jos, de-a lungul brațului stâng și de-a lungul spatelui.
 • Durerea se poate răspândi și spre gât, dinți și zona fălcilor.
 • Intensitatea durerii poate să varieze.
 • Durerea ține mai mult de cinci minute și nu afectează respirația.
 • Senzația de înțepături e resimțită, cel mai adesea, doar în brațul stâng. Aceasta este adesea însoțită de o transpirație rece și lipicioasă, – de senzația de greață și chiar de vomă.
 • În punctul maxim al atacului de panică, oamenii simt frică mai ales din cauza durerii din piept și încep să se teamă că ar putea să-și piardă viața.
 • În plus, oamenii au adesea dificultăți la respirație, în afară de cazurile în care infarctul provoacă atacul de panică.
 • Dacă ai aceste simptome pentru mai mult de cinci minute, cheamă o ambulanță. Dacă asta nu este posibil, roagă pe cineva să te ducă la cel mai apropiat spital, cât mai curând posibil.

Cum să recunoști un atac de panică

 • În ciuda a cee ace se crede, un atac de panică poate să apară în cele mai obișnuite circumstanțe.
 • Simptomele unui atac de panică ajung, de obicei, la intensitate maximă după zece minute.
 • Durerea e concentrate în regiunea pieptului și are un caracter schimbător – crest, apoi scade.
 • Senzația de înțepătură și amorțeală care ar putea să apară în timpul unui atac de panică nu sunt resimțite numai la nivelul brațului stâng. Acestea pot să apară și la brațul drept, la picioare sau la degete.
 • În timpul atacurilor de panică, oamenii simt frici iraționale, precum cea că se sufocă sau că vor înnebuni.

Dacă nu poți să îți dai seama dacă ai un atac de panică sau un infarct, mergi imediat la un medic. În niciunul dintre cazuri să aștepți nu e cea mai bună soluție.

Dacă ai un infarct, e foarte posibil să mori dacă nu primești ajutor medical. Lipsa ajutorului medical în timpul unuiatac de panică poate înrăutăți simptomele, ceea ce înseamnă că atacurile s-ar putea repeta mai des.

Dacă ești din timp examinat de un specialist, care are grijă de tine, calitatea vieții tale s-ar putea îmbunătăți. De asemenea, vei avea și o speranță de viață mai mare.

FOLLOW ME

sursa: brightside.me

Citește și: 5 simptome pe care le ai înainte de a face infarct

Insuficiența cardiacă este una dintre cele mai comune cauze de deces. Această problemă apare atunci cand arterele pacientului sunt înfundate.

Există numeroși factori care determină insuficiența cardiacă, iar cele mai întâlnite sunt: fumatul, obezitatea, nivelul ridicat de colesterol și  obiceiurile de viață nesănătoase. Studiile indică faptul că bărbații sunt mai vulnerabili la atacuri de cord decât femeile.

Simptomele unui atac de cord apar ca un semn de avertizare cu aproximativ o săptămână înainte și sunt următoarele:

 • dureri în piept
 • dureri de spate
 • durere în brațul stâng
 • disconfort al maxilarului

Nu trebuie neglijate aceste semne pentru că un atac de cord poate duce la pierderea vieții!

8 comentarii pe “Cum faci diferența dintre un ATAC DE PANICĂ și un ATAC DE CORD

 1. Liliana Cojocaru says:

  Și mama mea a avut astfel de simptome. S-a simțit foarte rau si am fost la spital, am ajuns si după mai bine de 3 ore de așteptare, au spus că nu are nimic .. însă aceste atacuri le avea foarte des , si inca continuă să le aibă. Unde m-aș putea duce ?

 2. Stefan says:

  Buna sa va fie inima, am si eu dureri în piept de aproximativ 5 zile. Sînt ca ma electro cutează inima ce sa fie !
  In rest nu am nimic nici la mâini nici la spate! Poate sa fie sevrajul de tigari pe care le-am lăsat de 10 zile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.