4 sfaturi de la profesioniști pentru un nivel de energie de invidiat

Confesiune și autodescriere în 3 cuvinte: activă, ambițioasă șiii…îmi plac dulciurile. Pentru ultimul am folosit mai multe cuvinte, ce să fac. Dacă îmi plac. Dar știu și că trebuie să fac penitențe pentru fiecare calorie. Fac drumeții dacă nu mă simt în stare să alerg. Merg la sală sau fac yoga dacă nu mă țin brațele, spatele sau alte părți ale corpului care mă mai trădează uneori. Mă documentez și iar mă documentez. Vorbesc cu specialiști. Doctori sau atleți. Caut noi și îmbunătățite formule să revin la forma pe care mi-o doresc.

Sunt multe necunoscute și la fel de multe opinii. Fiecare om trebuie să își adapteze exercițiile sau recuperarea la propriul organism și stil de viață. Un lucru pare însă să fie comun. Și poate chiar declanșatorul stării noastre de bine. Energia. De unde ne luăm energia, cum ne alimentăm zilnic astfel încât să avem ceea ce, în mod aproape trivial, îl numim “chef”. Pentru că oricât de grea îți este o zi, resursele de energie ți-o pot salva. Cum lipsa de energie îți poate omorî din fașă o zi plină de activități.

Am vorbit cu sportivi și i-am provocat să îmi dea cele mai simple, dar eficiente sfaturi pentru a fi zi de zi plini de energie. Am aflat că, de exemplu, să bei apă zi de zi e un factor vital pentru o stare de bine noastră, că eliminarea totală a grăsimilor e o greșeală sau că mai mult sport nu îți consumă energia, ci o păstrează. Dar hai să le luăm pe rând.

În multe sporturi de performanță afli că la 35 de ani te numești bătrân. Evident, ești bătrân pentru aceelași nivel de performanță susținută.  În fotbal de exemplu, să joci la același nivel la 35 de ani ești considerat o excepție. În gimnastică aproape că nici nu există exemple răsunătoare (primul care îmi vine în minte, cu mândrie, este Marian Drăgulescu). Michael Jordan s-a retras la 30 de ani pentru prima dată, pentru ca, mai apoi, să revină la marea performanță (s-a retras din nou la 36 și a revenit la 40).

Nu e de mirare că 35 de ani este o vârstă critică și pentru noi toți, restul, pentru care marea performanță este să ducem pe picioare o zi de la 6 la 23.

Când nu mai ai atâta timp pentru tine, trebuie să devii propriul antrenor, îmi spune…chiar un antrenor. Cornel Moca mă sfătuiește să îmi fixez anumite obiceiuri zilnice, săptămânale, pentru a ajunge la nivelul de energie dorit. Nimic nu o să te ajute mai mult ca disciplina atunci când vrei să împaci viața de familie, copiii, serviciul și să ai și un minim de timp liber pentru tine.

1. Beți suficientă apă

Simplu nu? Ei bine, se pare că nu. Încercați când vă simțiți fără vlagă să vă aduceți aminte câtă apă ați băut în ziua cu pricina. Apoi beți 1-2 pahare de fiecare dată când vă simțiți așa și o să observați diferența. Nu orice lichid e eficient. În niciun caz sucurile. Nici cele naturale în exces, pentru cantitatea de zahăr pe care o conțin. Vreți puțin gust? Puneți lămâie în apă. Apa e un combustibil fără de care nu puteți începe să visați la un nivel de optim de energie.

2. Faceți sport

Cum adică? Să fac efort ca să cresc energia? Exact. În primul rând este un antrenament bun și veți fi mai rezistenți în timp. Faceți sport sau măcar plimbări și în a 2 parte a zilei. Astfel corpul se va obișnui cu efortul. Deși la început o să fie de ajuns să alergați doar dimineața, obișnuiți-vă să mai introduceți un set de exerciții și mai târziu. Chiar dacă faceți niste genuflexiuni, și tot e bine.

3. Restricționează-ți orele de somn dacă ți se pare că dormi rău

Ce sfat ciudat, nu? Un studiu Harvard spune că ar trebui să petreci cât mai puține ore în pat dacă ai probleme cu somnul, la început. Adică exact timpul pe care chiar îl petreci dormind. 4-5 ore și restul te foiești? Atât vei sta în pat. Apoi devii activ și vei începe, în timp, să te simți obosit. Plus, te obișnuiești ca atunci când te duci la somn, să îl dedici odihnei. Și nu dormi în timpul zilei.

4. Alimentația e cheie pentru un nivel de energie optim

Dacă ar fi să aleg cel mai important sfat, acesta ar fi; nu eliminați grăsimile din dietă, pentru că unele dintre ele sunt esențiale. Acizii grași Omega 3 și 6, care se găsesc de exemplu în uleiul de floarea soarelui, care este și o sursă naturală de vitamina E (cu un puternic rol antioxidant), ajută la acel plus de energie de care aveți nevoie. Anumiți antioxidanți au nevoie de acizii grași pentru a fi absorbiți în sânge, unde să își poată face efectul. Nu uitați peștele, avocado, alimentele cu aport nutritiv mare, precum fasole sau năut, și, bineînțeles, fructele.

Dacă nu ați văzut deja pe pagina mea de Facebook live-ul făcut alături de life coach-ul  Larisa Petrini, vreau să împărtășesc cu voi proiectul din care fac parte. Este vorba despre provocarea lansată de Floriol, „Pași mici pentru tine, un pas mare pentru un stil de viață sănătos”.  Am ales să încep cu acesta, tocmai pentru că s-ar putea ca pentru mulți dintre voi să fie surprinzător că un sortiment de ulei ne învață cum să trăim sănătos. 
 
Pentru mine, un stil de viață sănătos și echilibrat a fost întotdeauna o prioritate, așa că sunt în căutarea permanentă de soluții eficiente, fără a cădea totuși în cealaltă extremă, pentru că sunt și o iubitoare de gust bun, autentic, delicios.
 
Alături de Floriol și de Larisa Petrini, expertă în nutriție și lifestyle, am pornit în căutarea femeilor care fac față cu provocărilor de zi cu zi și care își doresc pentru ele și familia lor o schimbare a stilului de viață.
 
Dacă Larisa are un rol foarte important în a le ghida pe cele 6 câștigătoare alături de care am pornit pe acest drum, eu o să vă țin la curent pe parcursul programului  #GoHealthy, cu evoluția participantelor, dar și cu sfaturi de alimentație. Vom demonta împreună mituri, vom dezbate polemici și vom căuta soluții pentru o viață sănătoasă și fericită.


Rămâi pe cel mai citit blog din România și descoperă și alte lucruri interesante!
Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.