Cum prevenim otita la adulți și copii?

O durere de urechi nu trebuie niciodată ignorată

Îmi aduc și astăzi aminte că una dintre cele mai neplăcute amintiri ale copilăriei mele a fost întâlnirea cu otita. De aceea, am făcut și fac tot ce-mi stă în putință, ca să previn și să evit o astfel de situație în cazul copiilor mei. Ca să știu exact de ce să mă feresc, i-am făcut o vizită dr. Renisa Blaga, medic specialist ORL în cadrul Clincii Regina Maria.

Durerile de urechi ne pot induce în eroare. Mulți le catalogăm ca fiind “banale” și nici nu luăm în calcul posibilitatea unei otite. Așa cum explică, însă, dr. Blaga, “durerea de ureche este de două feluri: primară sau de cauză otică şi secundară, adică este o durere iradiată din alte zone de vecinătate sau chiar de la distanţă. Otalgia primară poate proveni de la nivelul urechii externe, medii sau interne, cele trei segmente anatomice care alcătuiesc urechea. La adult, printre cauzele de otalgie primară putem enumera: afecţiuni ale pavilionului auricular, infecţii, traumatisme, corpi străini, eczeme, dermatite, inflamaţii ale timpanului etc. Otalgia secundară la adult poate iradia de la nivel dentar, faringian sau poate apărea în cadrul unor nevralgii. La copil, cea mai frecventă cauză de otalgie este otita medie acută. Alte cauze pot fi otita externă, corpi străini, traumatisme, tumori. Otalgia secundară la copii apare în faringite, erupţii dentare, leziuni inflamatorii ale capului şi gâtului, intervenţii chirurgicale”.

Așadar, cea mai frecventă cauză de durere de ureche este otita, deci probabilitatea de a avea otită când apare o “banală” otalgie este destul de mare. „De fapt, trebuie considerat în primul rând că este o otită până la proba contrarie”, ne spune specialistul ORL.

Cauzele cele mai frecvente care declanșează otita sunt cele infecțioase, iar factorii care o favorizează sunt:

  • spălatul excesiv în urechi cu îndepărtarea cerumenului sau retenţia de apă în cazul înotătorilor. Se produce alcalinizarea pH-ului şi scăderea producţiei locale de lizozim (agent antibacterian) permiţându-se astfel înmulţirea bacteriilor şi pătrunderea lor în profunzimea tegumentului
  • microtraumatismele (folosire de beţişoare, agrafe, unghii) cu inocularea directă a microbilor

Pe cale de consecinţă, cea mai eficientă metodă pentru prevenţia otitei externe este evitarea folosirii beţişoarelor de urechi şi uscarea urechii doar cu prosopul sau cu aer cald.

Adulţii pot preveni această afecţiune, evitând factorii predispozanţi:

FOLLOW ME

  • renunţarea la fumat
  • tratarea alergiilor si a celorlalte afecţiuni de fond (hipertensiunea, diabetul, hipercolesterolemia)
  • efectuarea intervenţiilor chirurgicale care au ca scop permeabilizarea culoarului respirator
  • tratarea corectă şi la timp a episoadelor de răceală

Copiii trebuie învăţaţi să sufle corect nasul şi să evite introducerea obiectelor în urechi. Restul ţine mai mult de părinţii care-i îngrijesc şi care trebuie să aducă copilul la medic de fiecare dată când acesta acuză otalgie, să administreze complet tratamentul prescris de medicul specialist si să fie de acord cu vaccinările si cu operaţia de scoatere a vegetaţiilor atunci când aceasta este impusă de tabloul clinic.

Vestea bună este că putem trata otita și pe cale naturistă, așa cum ne sfătuiește dr. Raisa Blaga: „Cea mai eficientă metodă, care ajută, dar nu vindecă, este aplicarea de căldură local (săculeţ cu sare, cu nisip). Această metodă ameliorează durerea şi scade anxietatea. Mai sunt citate tot felul de uleiuri cu extract de usturoi, ceapă, ierburi sau eucalypt pentru instilaţii auriculare, care calmează durerea şi reduc inflamaţia, dar nu le putem folosi decât dacă suntem sută la sută siguri că timpanul este integru. Alte tratamente naturiste mai pot fi folosite pentru creşterea generală a imunităţii şi fortifierea organismului.”

 

Photo Credits: www.verticalchiropractic.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.