Cum prevenim otita la adulți și copii?


O durere de urechi nu trebuie niciodată ignorată

Îmi aduc și astăzi aminte că una dintre cele mai neplăcute amintiri ale copilăriei mele a fost întâlnirea cu otita. De aceea, am făcut și fac tot ce-mi stă în putință, ca să previn și să evit o astfel de situație în cazul copiilor mei. Ca să știu exact de ce să mă feresc, i-am făcut o vizită dr. Renisa Blaga, medic specialist ORL în cadrul Clincii Regina Maria.

Durerile de urechi ne pot induce în eroare. Mulți le catalogăm ca fiind “banale” și nici nu luăm în calcul posibilitatea unei otite. Așa cum explică, însă, dr. Blaga, “durerea de ureche este de două feluri: primară sau de cauză otică şi secundară, adică este o durere iradiată din alte zone de vecinătate sau chiar de la distanţă. Otalgia primară poate proveni de la nivelul urechii externe, medii sau interne, cele trei segmente anatomice care alcătuiesc urechea. La adult, printre cauzele de otalgie primară putem enumera: afecţiuni ale pavilionului auricular, infecţii, traumatisme, corpi străini, eczeme, dermatite, inflamaţii ale timpanului etc. Otalgia secundară la adult poate iradia de la nivel dentar, faringian sau poate apărea în cadrul unor nevralgii. La copil, cea mai frecventă cauză de otalgie este otita medie acută. Alte cauze pot fi otita externă, corpi străini, traumatisme, tumori. Otalgia secundară la copii apare în faringite, erupţii dentare, leziuni inflamatorii ale capului şi gâtului, intervenţii chirurgicale”.

Așadar, cea mai frecventă cauză de durere de ureche este otita, deci probabilitatea de a avea otită când apare o “banală” otalgie este destul de mare. „De fapt, trebuie considerat în primul rând că este o otită până la proba contrarie”, ne spune specialistul ORL.

Cauzele cele mai frecvente care declanșează otita sunt cele infecțioase, iar factorii care o favorizează sunt:


  • spălatul excesiv în urechi cu îndepărtarea cerumenului sau retenţia de apă în cazul înotătorilor. Se produce alcalinizarea pH-ului şi scăderea producţiei locale de lizozim (agent antibacterian) permiţându-se astfel înmulţirea bacteriilor şi pătrunderea lor în profunzimea tegumentului
  • microtraumatismele (folosire de beţişoare, agrafe, unghii) cu inocularea directă a microbilor

Pe cale de consecinţă, cea mai eficientă metodă pentru prevenţia otitei externe este evitarea folosirii beţişoarelor de urechi şi uscarea urechii doar cu prosopul sau cu aer cald.

Adulţii pot preveni această afecţiune, evitând factorii predispozanţi:

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
  • renunţarea la fumat
  • tratarea alergiilor si a celorlalte afecţiuni de fond (hipertensiunea, diabetul, hipercolesterolemia)
  • efectuarea intervenţiilor chirurgicale care au ca scop permeabilizarea culoarului respirator
  • tratarea corectă şi la timp a episoadelor de răceală

Copiii trebuie învăţaţi să sufle corect nasul şi să evite introducerea obiectelor în urechi. Restul ţine mai mult de părinţii care-i îngrijesc şi care trebuie să aducă copilul la medic de fiecare dată când acesta acuză otalgie, să administreze complet tratamentul prescris de medicul specialist si să fie de acord cu vaccinările si cu operaţia de scoatere a vegetaţiilor atunci când aceasta este impusă de tabloul clinic.

Vestea bună este că putem trata otita și pe cale naturistă, așa cum ne sfătuiește dr. Raisa Blaga: „Cea mai eficientă metodă, care ajută, dar nu vindecă, este aplicarea de căldură local (săculeţ cu sare, cu nisip). Această metodă ameliorează durerea şi scade anxietatea. Mai sunt citate tot felul de uleiuri cu extract de usturoi, ceapă, ierburi sau eucalypt pentru instilaţii auriculare, care calmează durerea şi reduc inflamaţia, dar nu le putem folosi decât dacă suntem sută la sută siguri că timpanul este integru. Alte tratamente naturiste mai pot fi folosite pentru creşterea generală a imunităţii şi fortifierea organismului.”

 

Photo Credits: www.verticalchiropractic.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.