Benjamin Franklin – da, cel cu celebrul Time is money, punea accentual destul de clar pe productivitate și disciplină: cine se culcă devreme și se trezește devreme e sănătos, bogat și fericit.
Nu în sensul spartan al cuvântului, milităresc. Ci, anticipând paradoxul cu care aveam să ne confruntăm – atât de multe lucruri de făcut și atât de puțin timp.
Personal, nici nu simt când trece ziua ori săptămâna. Chiar dacă am un TO DO zilnic, întotdeauna intervin alte situații neprevăzute care tulbură planul și mă fac să amân unele obligații. Starea de pe fugă, pe grabă, pe nu-mai-am-timp e completată de faptul că, de obicei, las pe finalul listei ceea ce e cu adevărat important. Conectarea cu sinele, timpul petrecut literalmente cu ai mei – fără să fii întrerupt de mailuri sau telefoane. Concepul de liniște în sine a dispărut. Cel puțin e ceea ce am sesizat. Există un bruiaj de fond pe care nu îl putem întrerupe. Zilele mele încep în goană, cu multe puncte de atins în agenda, telefoane de dat sau e-mailuri de trimis.
Atunci când ziua se aglomerează până în punctul în care ajungi să îți vezi copiii doar seara la culcare, e semn că rutina zilnică trebuie schimbată.
În ultima perioadă, antreprenoriatul a luat avânt iar cultura și limbajul specific lui se extinde și în alte puncte ale vieții.
De exemplu, am găsit în entrepreneur.com serie de recomandări despre creșterea productivității personale, organizare și eficiență sporită.
FOLLOW ME
Opt reguli simple și de bun simț de la care, personal, mă mai abat. Pentru a maxima ziua ar fi bine să:
1. Trezește-te devreme. Și nu doar la timp. Dacă reușești să te trezești înaintea tuturor câștigi timp pentru tine. O bucată de liniște în care literalemente poți face ceva. Luăm la rând emailurile, scriem de la cap la coadă un articol fără a fi întrerupți de telefoane, mesaje, buzzuri. Sună destul de bine, nu? Dar pentru asta e indicat să ne și culcăm devreme.
2. Citește. Zilnic. Cărți, reviste nu neapărat știri. 20 sau 30 de minute pe zi alocate cititului declanșează creativitatea. E o deconectare de la rutină și, odată desprinși de probleme, le vedem într-o perspectivă cu totul diferită.
3. Fă sport. Chiar dacă sunt 30 de minute. Ajută la eliberarea serotoninei ceea ce duce la scăderea nivelului de stress.
4. Fii recunoscător. Pentru unii poate fi de-a dreptul dificil și vine în urma exercițiului cu sine. Consumați de muncă și de griji, de multe ori uităm să fim recunoscători celor cu care interacționăm. dar cu cât această abilitate ne intră mai mult pe sub piele, cu atât vom constata cât de multe uși se vor deschide și câte oportunități se vor ivi. Gândul bun și sincer atrage binele:).
5. Fă-ți un program al zilei înainte ca ea să înceapă. Încearcă să programezi de seara ce ai de făcut pentru a doua zi, astfel încât, atunci când te trezești, ești deja focusat.
6. Concentrează-te pe sarcinile cele mai importante mai întâi. De obicei, multe personae lasă pe ultima sută de metri sarcinile grele poate pentru că sunt problematice, necesită concentrare și efort intens. Oricât de dificil e, apucă-te mai întâi de proiectul cel mai solicitant. Odată terminat vei simți o gratificație imensă care îți va da energie să finalizezi taskurile mărunte.
7. Mergi un pas mai departe în fiecare zi. Teoria extra-mile se referă la faptul că, în fiecare zi, oricât de obosiți am fi, să mai depunem puțin efort în direcția activităților noastre – niște telefoane, niște emailuri, un retuș la un material, un articol updatat. Activează satisfacția de sine, dorința de perfecționare și poate declanșa noi idei.
8. Propune-ți să faci ceva mai bine în fiecare zi. Fie că sunt proiecte personale, fie că sunt taskuri de la job, dorința de perfecționare este contagioasă și va cuprinde întreaga activitate.