Cum profit la maximum de timpul meu: OPT obiceiuri zilnice care îți cresc productivitatea

 

Benjamin Franklin – da, cel cu celebrul Time is money, punea accentual destul de clar pe productivitate și disciplină: cine se culcă devreme și se trezește devreme e sănătos, bogat și fericit.

Nu în sensul spartan al cuvântului, milităresc. Ci, anticipând paradoxul cu care aveam să ne confruntăm – atât de multe lucruri de făcut și atât de puțin timp.

Personal, nici nu simt când trece ziua ori săptămâna. Chiar dacă am un TO DO zilnic, întotdeauna intervin alte situații neprevăzute care tulbură planul și mă fac să amân unele obligații. Starea de pe fugă, pe grabă, pe nu-mai-am-timp e completată de faptul că, de obicei, las pe finalul listei ceea ce e cu adevărat important. Conectarea cu sinele, timpul petrecut literalmente cu ai mei – fără să fii întrerupt de mailuri sau telefoane. Concepul de liniște în sine a dispărut. Cel puțin e ceea ce am sesizat. Există un bruiaj de fond pe care nu îl putem întrerupe. Zilele mele încep în goană, cu multe puncte de atins în agenda, telefoane de dat sau e-mailuri de trimis.

early-to-bed-and-early-to-rise-makes-a-man-healthy-wealthy-and-wise

Atunci când ziua se aglomerează până în punctul în care ajungi să îți vezi copiii doar seara la culcare, e semn că rutina zilnică trebuie schimbată.

În ultima perioadă, antreprenoriatul a luat avânt iar cultura și limbajul specific lui se extinde și în alte puncte ale vieții.

De exemplu, am găsit în entrepreneur.com serie de recomandări despre creșterea productivității personale, organizare și eficiență sporită.

FOLLOW ME

Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡  Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă:  ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.   ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei.  Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.
Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡 Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă: ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.  ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei. Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.

Opt reguli simple și de bun simț de la care, personal, mă mai abat. Pentru a maxima ziua ar fi bine să:

1. Trezește-te devreme. Și nu doar la timp. Dacă reușești să te trezești înaintea tuturor câștigi timp pentru tine. O bucată de liniște în care literalemente poți face ceva. Luăm la rând emailurile, scriem de la cap la coadă un articol fără a fi întrerupți de telefoane, mesaje, buzzuri. Sună destul de bine, nu? Dar pentru asta e indicat să ne și culcăm devreme.

2. Citește. Zilnic. Cărți, reviste nu neapărat știri. 20 sau 30 de minute pe zi alocate cititului declanșează creativitatea. E o deconectare de la rutină și, odată desprinși de probleme, le vedem într-o perspectivă cu totul diferită.

3.  Fă sport. Chiar dacă sunt 30 de minute. Ajută la eliberarea serotoninei ceea ce duce la scăderea nivelului de stress.

4. Fii recunoscător. Pentru unii poate fi de-a dreptul dificil și vine în urma exercițiului cu sine. Consumați de muncă și de griji, de multe ori uităm să fim recunoscători celor cu care interacționăm. dar cu cât această abilitate ne intră mai mult pe sub piele, cu atât vom constata cât de multe uși se vor deschide și câte oportunități se vor ivi. Gândul bun și sincer atrage binele:).

5. Fă-ți un program al zilei înainte ca ea să înceapă. Încearcă să programezi de seara ce ai de făcut pentru a doua zi, astfel încât, atunci când te trezești, ești deja focusat.

6. Concentrează-te pe sarcinile cele mai importante mai întâi. De obicei, multe personae lasă pe ultima sută de metri sarcinile grele poate pentru că sunt problematice, necesită concentrare și efort intens. Oricât de dificil e, apucă-te mai întâi de proiectul cel mai solicitant. Odată terminat vei simți o gratificație imensă care îți va da energie să finalizezi taskurile mărunte.

7. Mergi un pas mai departe în fiecare zi. Teoria extra-mile se referă la faptul că, în fiecare zi, oricât de obosiți am fi, să mai depunem puțin efort în direcția activităților noastre – niște telefoane, niște emailuri, un retuș la un material, un articol updatat. Activează satisfacția de sine, dorința de perfecționare și poate declanșa noi idei.

8. Propune-ți să faci ceva mai bine în fiecare zi. Fie că sunt proiecte personale, fie că sunt taskuri de la job, dorința de perfecționare este contagioasă și va cuprinde întreaga activitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.