Cum să alegi un sistem de încălzire eficient și economic pentru locuință

Jurnalul de casă nouă merge mai departe pentru că ne apropiem cu pași repezi de mult așteptatul moment al mutării, deși provocările continuă să apară la fiecare nouă etapă.

Dacă ați urmărit Jurnalul de casă nouă până acum, știți câte obstacole am depășit ca să simțim, în sfârșit, că devine locuința pe care ne-am dorit-o atât de mult. Pe cât de mult ne dorim să fie frumoasă și confortabilă, pe atât de mult vrem să economisim energie și să reducem costul facturilor, mai ales în contextul crizei energetice despre care se tot vorbește.

Nu știam prea multe lucruri despre sistemele de încălzire moderne până să intrăm în această etapă, așa că am cerut oferte de la mai multe firme. Mulți specialiști au analizat construcția și ne-au prezentat „cea mai bună soluție de încălzire”. Faptul că se contraziceau unul pe altul m-a făcut să mă îndoiesc de sfaturile lor. Unii ne spuneau că avem nevoie de pompa de căldură, alții de centrală clasică. Mulți ne-au sfătuit să ne punem încălzire în pardoseală, iar alții au contestat-o. Am luat în calcul să facem răcire prin HVAC, apoi prin pereți. De fiecare dată simțeam că oamenii încearcă să îmi vândă ceva, fără să țină cont de nevoile noastre.

Am ieșit din acest impas când o prietenă de familie mi-a recomandat un inginer cu experiență, care nu trebuia să îmi vândă nimic, ci doar să ne ajute să luăm cea mai bună decizie. El ne-a explicat cu argumente diferențele dintre pompa de căldură, centrala cu gaz și de ce nu ar trebui sa facem răcire prin pereți. Informațiile mi-au fost atât de utile încât a doua zi alesesem deja o centrală Vaillant, care se potrivește perfect spațiului și nevoilor noastre.

Dacă și tu te afli în această etapă, trebuie să ții cont de o mulțime de factori și situații care vor apărea în timp. Bineînțeles, prețul este decisiv, însă este important să alegi o centrală performantă, care să funcționeze ani la rândul fără reparații costisitoare, să consume puțină energie și să fie eficientă pentru spațiul care trebuie încălzit.

Centrala ne va face momentele petrecute acasă cu adevărat plăcute și fără să avem grija facturilor uriașe. Chiar dacă presupune o investiție puțin mai mare la început, eficiența și consumul redus de energie poate scădea valoarea facturilor până la jumătate. Pentru că mi-a fost greu să iau o decizie și a durat mult timp până când am aflat care este cea mai eficientă soluție, mă simt datoare să împărtășesc și cu voi în acest articol sfaturile pe care le-am primit de la Technical & Training Engineer Mihai Rugiubei.

Cum alegem o centrală eficientă? 

Technical & Training Engineer Mihai Rugiubei: „O centrală eficientă reușește performanța de a transforma o cantitate mică de energie în căldură. Totuși, un consum redus este menținut și de calitatea izolației termice a locuinței și sistemul de distribuție a căldurii. Un sistem de încălzire în pardoseală este mai eficient decât cel cu calorifere.”

Care sunt cele mai eficiente centrale pentru locuințe? 

Noi suntem 5 persoane, așa că avem nevoie de multă apă caldă, de cele mai multe ori în același moment al zilei. Acesta este principalul criteriu după care am ales centrala, la sfatul specialistului, deși noi credeam că cea mai importantă este capacitatea de încălzire a locuinței. 

Technical & Training Engineer Mihai Rugiubei: „O centrală potrivită trebuie să satisfacă necesarul de căldură pentru locuință și să prepare suficientă apă caldă menajeră. Majoritatea centralelor pot face față necesarului termic, fie că este vorba de o vilă sau un apartament.”

 

Centrală pe gaz sau electrică? Ce sistem de încălzire este cel mai economic în contextul scumpirilor actuale la energie? 

Technical & Training Engineer Mihai Rugiubei: „În situația crizei actuale a energiei este destul de greu de estimat ce sistem de încălzire este mai economic. Până anul acesta, cele mai eficiente erau centralele pe gaz și continuă să fie, dar acest lucru se poate schimba. 

Prețul unui KW produs cu gaz era de patru ori mai mic decât cel cu energie electrică. Chiar și acum, consider că este mai economică centrala cu gaz decât cea pe curent electric.„

Cum putem să reducem consumul de energie în locuință? 

Putem să facem o economie substanțială la energie dacă ne obișnuim să avem o temperatură mai scăzută în locuință. 

Technical & Training Engineer Mihai Rugiubei: „O diferență de 2-3 °C poate să însemne un consum mai mare cu 25-20%. Dacă vrem să facem economie, reducem temperatura. În țările vestice, oamenii mențin căldura la 19-20°C, în timp ce românii preferă 23°C, chiar și 25°C. Diferența între 21°C și  24°C poate să însemne un consum cu 30% mai mare. 

Un alt mod în care putem să economisim este să oprim centrala pe timpul zilei. 

Într-o casă bine izolată, cu ferestrele închise, dacă ținem centrala oprită timp de 8 ore, temperatură nu ar trebui sa scadă cu mai mult de 3°C. Dacă avem termostat putem seta ca temperatura să fie cu 2°C mai scăzută în intervalul în care suntem plecați de acasă. Aceste soluții sunt eficiente în cazul în care avem radiatoare. 

Dacă avem încălzire prin pardoseală, temperatura nu scade rapid. Acest sistem este mai economic pentru că funcționează cu temperaturi mai reduse decât calorifere care au nevoie de 70°C. În plus, pardoseala menține temperatura constantă. Radiatoarele se răcesc complet în 20 de minute după ce se oprește centrala și scade imediat și temperatura din locuință.”

Așadar, chiar dacă nu există o soluție care să se potrivească oricărei locuințe, alegerea unui sistem de încălzire eficient și economic este deosebit de important pentru a reduce costurile facturilor și a te bucura de confort. Trebuie să știi care sunt nevoile familie tale, să discuți cu profesioniștii  din domeniu și să iei în considerare amortizarea costurilor pe termen lung. 

Sper că informațiile din acest articol să facă această decizie mai ușor de luat. Dacă ai și alte întrebări, aștept să îmi scrii în secțiunea de comentarii, pe pagina de Facebook sau Instagram. 

Un comentariu pe “Cum să alegi un sistem de încălzire eficient și economic pentru locuință

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.