Cum să faci mai ușor curățenie în bucătărie

Cum faci curățenie în bucătărie eficient

Curățenia în bucătărie poate fi, de cele mai multe ori, o provocare-mai ales atunci când ai copiii puși pe șotii în jur. Indiferent ce gătești, la final parcă au mâncat 30 de oameni și nu 4 sau 5, așa-i?

Furculițe, cuțite, linguri, farfurii platou și farfurii suport, boluri și tigaia în care ai preparat mâncarea. Și uite cum prânzul acela simplu pe care ți-ai propus în urmă cu o oră să îl pregătești, ți-a umplut întreaga bucătărie, nu doar chiuveta.

Apoi urmează curățatul aragazului și trebuie să ștergi blaturile de bucătărie și masa. Organizarea poate fi cheia. Un plan bine pus la punct poate fi de ajutor în lupta cu haosul din bucătărie.

Cum să îți ușurezi munca când faci curățenie

1. Curăță interiorul cuptorului

Folosește un amestec din bicarbonat, apă și detergent lichid pentru vase. Cu ajutorul unui burete, împrăștie conținutul pe care l-ai obținut în interiorul cuptorului și lasă-l să acționeze aproximativ 15 minute. Ulterior, șterge cu ajutorul unui burete sau a unei lavete curate și umede. Bicarbonatul și detergentul de vase vor face ca petele de grăsime să fie mult mai ușor de înlăturat. În plus, cuptorul nu va arăta doar mai curat, ci datorită bicarbonatului vei distruge și o bună parte dintre bacteriile care existau, probabil, în interior.

2.Curăță blatul de bucătărie cu ulei

FOLLOW ME

Ți s-a întâmplat să vezi în anumite colțuri s-a așezat praf deasupra petelor de grăsime rezultate în urma prăjirii alimentelor? (și asta pentru că de multe ori sar stropi de ulei pe care nu îi putem observa imediat). Pare că nicio soluție nu funcționeză și că nu poate îndepărta acel praf inestetic de pe petele de grăsime? Încearcă să cureți cu ajutorul unei cârpe îmbibate în ulei. Așa vei îndepărta praful și vei dizolva și reziduurile vechi de grăsime.

La final, umple un bol cu apă fierbine și detergent lichid pentru vase. Spală zonele pe care le-ai șters cu ulei și usucă-l folosind șervețele.

3. Curăță grătarele aragazului (de deasupra și din interior)

Într-un bol, adaugă apă fierbinte și detergent pentru vase. Nu pune apă multă, ca să poți obține un gel pe care să îl întinzi cu buretele. Detergentul va dizolva grăsimile, fără să mai fie necesar ca tu să încerci să cureți folosind burete aspru, spre exemplu.

Lasă amestecul obținut pe grătarele aragazului 30 de minute. Ulterior, spală-le sub jetul de apă caldă, la chiuvetă.

4. Redă aspectul plăcut tocătoarelor din lemn

Atunci când tăiem fructe, legume și carne pe suprafața din lemn, aceasta se păteză. Simplă spălare cu burete și detergent de vase nu îndepărteaza urmele. Ardeiul gras colorat, roșiile, carnea roșie și citricele sunt doar câteva dintre alimentele care pot păta rapid tocătorul.
În ajutor vin…sarea grunjoasă și feliile de lămâie. Ai două opțiuni: fie pui sare într-un bol, storci conținutul a două lămâi deasupra și folosești amestecul obținut, fie umezești blatul, presari sare grunjoasă și folosești jumătăți de lămâie pe post de burete.

5. Spală perdelele pentru a reîmprospăta casa

De multe ori, atunci când bucătăria este curată, avem senzația că ceva lipsește, că nu arată ca la început, când totul era nou. Poate fi vina perdelelor care nu au fost spălate recent. Dacă au o etichetă atașata, citește instrucțiunile pentru curățare și verifică tmperatura optimă de spălare pentru țesătura respectivă.

Pune-le singure la spălat, nu alături de haine sau prosoape de bucătărie. Usucă-le și, dacă e necesar, calcă-le. Te vei bucura din nou de lumină în bucătăria ta.

6.Curăță hota!

Atât la exterior, cât și filtrul detașabil. Stropii de grăsime arată inestetic și ruinează în mod cert, aspectul unei bucătării ordonate și igienizate.

Carcasa hotei este cea mai prsdispusă parte la murdărie, motiv pentru care poți curăța după fiecare sesiune de gătit, cu ajutorul unui burete moale, îmbibat în detergent lichide de vase.
Urmează filtrul, pe care îl poți curăța într-o oală cu apă fierbinte, bicarbonat de sodiu și detergent de vase. Poți folosi și o soluție degresantă. Important este să nu cureți suprafața niciunei părți componente cu burete din sârmă. Vei deteriora, astfel, suprafațele.

Curățarea filtrului este extrem de importantă, pentru că buna ei funcționare contribuie semnificativ la calitatea aerului din casa ta.

7. Îndepărtează petele de pe faianță

Îți va fi mai ușor să menții faianța curată dacă o vei șterge după fiecare sesiune de gătit. Astfel, petele de ulei vor fi dizolvate mult mai ușor, dacă nu lași timpul să treacă. Există soluții speciale în comerț, dar poți încerca să obții chiar tu una: oțet, bicarbonat și sare grunjoasă. Cu ajutorul unui burete moale poți face faianța să arate ca nouă.

8. Pune vasele pe care le-ai spălat la locul lor

Deși ai toate vasele curate, este foarte important să le pui în dulap. Un scurgător plin cu veselă va face ca bucătăria să nu arate ordonată, așa cum ți-ai dori. Dacă nu îți dorești să le lași să se scurgă, șterge-le cu un prosop din bumbac.

9. Spală chiuveta după fiecare utilizare

Grăsimile de pe vase sunt destul de ușor de îndepărtat, de cele mai multe ori. Dar dacă obținem farfurii curate, nu înseamnă că trebuie să uităm de chiuvetă. Reziduurile, uleiul din sosuri și creme tartinabile se depozitează pe suprafața pereților și formează o peliculă. În timp, chiuveta va arăta învechită, mudară și poate va căpăta un aspect mătuit.

Nu folosi burete cu suprafață abrazivă, ca să nu zgârii materialul, însă folosește partea mai închisă la culoare a buretelui pe care îl folosești și pentru vase. Poți folosi unul special pentru chiuvetă, ca să te asiguri că nu există urme de ulei care să strice rezultatul final.
De mare ajutor este detergentul de vase. La final, curăță și cu ajutorul bicarbonatului. Garantat, chiuveta va arăta ca nouă.

10. După ce ai pus la loc vasele, ai igienizat cuptorul, grătarele și hota, după ce ai șters blatul de bucătărie și ai spălat perdelele, e timpul pentru flori.

În orice bucătărie, indiferent de dimensiunea ei, de culorile care predomină sau de modelul mobilei de bucătărie, florile își găsesc loc, cu siguranță. O glastră mică în care pui câteva flori viu colorate aduce primăvara mai aproape de tine. Mirosul va fi acum unul proaspăt, iar pata de culoare va înveseli încăperea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.