Cum să îți pregătești corpul pentru sarcină în 30 de zile

Felicitări, ai luat decizia să rămâi însărcinată. Dar ești pregătită psihic? Corpul tău e pregătit? De cele mai multe ori nu sunt motive de îngrijorare, dar crezi că strică un mic ajutor care ți-ar putea schimba definitiv și iremediabilul chiar și stilul de viață? Îți spun 30 de pași care să te aducă mai aproape de obiectiv încă din prima lună. Sunt la al treilea copil, așa că mă pot considera măcar profesionistă în domeniu, dacă nu chiar expertă. O să îți spun câteva secrete, dar și lucruri de bun simț care la o primă citire ar putea părea banale. Dar când vrei să rămâi însărcinată, orice mic detaliu contează.

Ziua1. Nu te mai proteja. Fără anticoncepționale și, evident, fără prezervativ (în caz că are cineva vreun dubiu).

2. Începe o dietă cu multivitamine. Sarcina își va pune amprenta pe energia ta, așa că te poți pregăti ca să acoperi orice eventual deficit.

3. Adaugă acidul folic meselor zilnice. Sau ia-l zilnic, pe lângă vitaminele pe care le-ai luat deja. Când o să rămâi însărcinată, doctorul tău se va ocupa să îți administrezi oricum o doză mult mai mare.

4. Hrănește-te bine. Renunță la alimente procesate, înclină spre mâncare gătită și salate.

5. Fă sport. Dacă ești o fire activă și mergi la sală, continuă. Dacă nu, nu ar fi rău să te pregătești pentru kilogramele ce le vei căra după tine în următoarele luni.

6. Mergi la control de rutină. Dacă ai vreo problemă de sănătate, vorbește cu doctorul tău despre planurile de a rămâne însărcinată.

Ziua 7. Ai ajuns la doctor. Poate ai vreun vaccin lipsă și nu ar fi rău să îl actualizezi. În acest fel ai grijă și de tine și de viitorul copil.

8. Mergi la ginecolog pentru un control amănunțit.

9. Dacă tot vorbim de doctori, nu îl uita pe stomatolog. În timpul sarcinii, dantura va fi afectată, iar intervențiile nu se vor mai face la fel de ușor. Rezolvă acum tot ce poți.

10. Încearcă să te apropii de greutatea ideală. Poate e nevoie să mai iei sau să mai dai jos.

11. Urmărește cu sfințenie zilele de menstruație, fie că ai luat sau nu anticoncepționale. Ai nevoie de un control foarte atent de acum înainte.

12. Intensifică activitatea sexuală. Ciudat sfat, nu? De fapt vreau să spun că nu trebuie să faceți din acest moment ceva programat. Cu cât îl faceți cu mai multă plăcere, cu atât șansele de procreere sunt mai mari.

13. Limitează expunerea la produse toxice. De la cele de îngrijire și frumusețe, la cele alimentare. Încercați varianta organică, bio, atât cât vă ține buzunarul.

Ziua 14. Relaxează-te. Nu e de ajuns doar să îți propui. Ieși la plimbări, încearcă exerciții de respirație, fă mai mult din acel lucru care te bucură peste măsură.

15. Fă Yoga. Are nenumărate beneficii pentru fertilitate. Ca să nu mai vorbim de flexibilitatea și forța pe care o să le capeți, întocmai la timp pentru sarcină.

16. Lasă-te de fumat, băut sau orice fel de droguri. Aici cred că e destul de clar.

17. Fă istoricul medical al familiei tale. Atât tu cât și soțul trebuie să faceți o scurtă documentare pentru că sănătatea copilului poate fi influențată și de factorul genetic.

18. Asigură-te că doctorul sau farmacistul știu că încerci să rămâi însărcinată înainte să ceri orice fel de medicament.

19. Nu face efort susținut. Dacă ai o muncă fizică, e timpul să vorbești cu șeful tău despre planurile tale.

20. Dormi mult, dormi bine. Renunță la serialul preferat, culcă-te devreme. Odihna este esențială dacă vrei să rămâi însărcinată.

Ziua 21. Renunță la cafea sau la băuturile ce conțin cofeină.

22. Bea apă. Corpul tău e 60% apă, să nu te miri că trebuie să bei multă ca să fii sănătoasă. Când o să rămâi însărcinată vei vrea să bei mai mult de cei 2 litri minimi pe zi.

23. Nu ar fi rău să te documentezi asupra perioadelor în care e bine să faci sex, în cele mai fertile zile, fără să faci din asta o obsesie însă.

24. Nu uita să îl trimiți și pe el la doctor, dacă vezi că lucrurile nu se întâmplă, ÎNCĂ. Doar ca să fii sigură. Cu răbdare o să rezolvi. Și apoi pune-l să adopte și el același stil de viață sănătos ca și tine. Să facă sport, să aibă o dietă echilibrată, să nu mai fumeze. Orice detaliu este de ajutor.

25. Ajută-ți sistemul imunitar. După ce vei rămâne însărcinată o să fii mai expusă la răceli și nu o să ai voie să iei altceva în afară de paracetamol. Așa că ar fi bine să te pregătești din timp.

26. Documentează-te cu privire la alimentația din timpul sarcinii. O să vezi că e cea mai aprinsă dezbatere de pe planetă.

27. Suferi de orice formă de violență domestică? Nu ar fi rău să cauți ajutor. Acum!

28. Ai vreo dorință năstrușnică? Vrei să sari cu parașuta? Îți place adrenalina? Vrei să te urci pentru prima dată pe cal? Mergi acum, pentru că în sarcină și o bună bucată după nu o să mai vrei să experimentezi.

29. Gândește-te dacă vrei și o asigurare privată ca să te ajute în momentul în care o să alegi doctorul și spitalul în care vei petrece următoarele 9 luni.

30. Vorbește cu partenerul. Încurajați-vă, nu vă temeți, nu vă speriați. Luați fiecare zi așa cum este. În secolul acesta 99% dintre femeile care chiar își doresc un copil îl au până la urmă.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.