Cum să te salvezi dintr-o MAȘINĂ care se scufundă

Ca să poți supraviețui într-o situație extremă, e nevoie să știi dinainte ce trebuie să faci, pentru că, în caz de dezastru, s-ar putea să ai la dispoziție numai câteva secunde pentru a acționa. Iată, de exemplu, ce să faci dacă te găsești într-o mașină care a ajuns în apă și se scufundă:

Pasul 1

De îndată ce mașina ajunge în contact cu apa, desfă-ți centura de siguranță și coboară geamul.

Pasul 2

Ieși imediat din mașină pe la cea mai apropiată fereastră, înainte ca vehiculul să se scufunde.
Cei din echipa de salvare avertizează că ai la dispoziție cam un minut pentru a face acești pași înainte ca mașina să se scufunde complet. Nu-ți pierde timpul încercând să deschizi ușa – nu vei reuși din cauza forței apei care apasă din exterior. Pașii de mai sus sunt singura ta șansă de salvare.

O fereastră acționată manual îți va oferi cele mai bune șanse de a scăpa, dar nu e totul pierdut nici dacă mașina are geamuri electrice. Profesioniștii spun că acestea funcționează timp de încă zece minute, minim, după scufundare.
Dacă nu poți să cobori geamul unei mașini, sparge-l. Nici măcar să nu încerci să spargi parbrizul – e confecționat din sticlă foarte rezistentă. Cumpără-ți unelte care pot sparge geamul – în multe magazine le găsești la prețuri accesibile. Poți, de asemenea, să folosești un obiect greu, cu un capăt ascuțit sau poți să îndepărtezi tetierele și să spargi geamurile cu părțile din metal. Lovește în colțurile geamurilor, deoarece partea aceea este mai fragilă.

FOLLOW ME

Dacă sunt copii în mașină, asigură-te că îi scoți pe ei prima dară din mașină. Atunci când călătorești împreună cu copii, trebuie: să îți desfaci centura de siguranță, să desfaci centura de siguranță a copilului cel mai mare și să îl împingi afară din mașină, apoi să repeți procedura pentru copilul mai mic. După aceea ieși și tu din mașină. Astfel, toată lumea va avea cele mai bune șanse de supraviețuire.


Dacă nu poți să ieși pe fereastră, așteaptă până ce interiorul mașinii se umple cu apă, apoi deschhide ușa. Dacă nu poți să deschizi sau să spargi geamurile, mai există o cale de ieșire – ușile. Aceasta este una dintre cele mai controversate metode de scăpare, deoarece trebuie să aștepți ca mașina să se umple cu apă, astfel încât presiunea de afară și cea din interior să fie egale. Când se întâmplă asta, trage în tine aerul rămas, deschide ușa și înoată. Ține minte însă că ușa nu se va deschide ușor. S-ar putea să fie nevoie să o împingi cu picioarele.

Urmează bulele de aer pentru a-ți găsi drumul spre suprafață. E ușor să te dezorientezi sub apă, mai ales dacă aceasta nu e foarte limpede. Pentru a-ți găsi drumul spre suprafață, înoată în aceeași direcție ca bulele de aer care se ridică.

sursa: brightside.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.