Cum să-ți ajuți copiii adulți să devină independenți din punct de vedere financiar

Cum să-ți ajuți copiii adulți să devină independenți din punct de vedere financiar

Ai un copil adult care locuiește acasă? Îi trimiți copilului tău bani pentru a-l ajuta cu plățile zilnice? Îi plătești, în continuare, factura la telefon? Dacă răspunsul este da, atunci ai copii adulți pe care trebuie să îi conduci spre independență financiară.

Nu este ieșit din comun ca părinții să își ajute copiii atunci când vine vorba de bani. Problema este legată de momentul în care îi ceri să se detașeze de tine în această privință. Dacă nu ai pus punct până acum, a venit vremea să faci niște schimbări în stilul vostru de viață pentru confortul portofelului tău.

Iată ce poți face pentru a-ți ajuta copilul să fie independent finaciar

1. Nu te lăsa păcălit de sentimente (mai ales de cele de vină) – ești frustrat în legătură cu faptul că ai tăi copii, deja adulți, îți mănâncă mâncarea, își lasă hainele murdare în coșul de rufe și adorm pe canapea în mijlocul zilei? A venit vremea să te exprimi.

Nu ești obligat să îți sprijini copilul din punct de vedere financiar și nici să le oferi un loc în care să stea pe gratis, iar dacă asta ți se întâmplă, este de înțeles de ce ești nefericit. Încearcă să le explici că este doar o situație temporară. Astfel de schimbări nu se produc peste noapte, dar o conversație poate ajuta mult. Stabilește cu copiii tăi un plan care să îi ajute să fie independenți în următoarele trei luni.

2. Stabilește limite într-un mod ferm, dar blând – începe cu o conversație, așa cum am spus și mai sus. Spune-le copiilor cât de mult îi iubești, spune-le că ai încredere în ei. Bineînțeles că au mai dat greș uneori. Cei mai mulți dintre noi au nevoie să încerce de mai multe ori până ajung la stabilitate financiară, așa că ar trebui să te concentrezi pe momentele în care aceștia au realizat ceva și pe calitățile pe care le dețin.
Spune-le că vei fi acolo pentru ei și întreabă cum îi poți încuraja și susține și ascultă ce au de spus. Ține-te de cuvânt, copiii nu au nevoie doar de ajutor financiar.

3. Cere-le să muncească – un loc de muncă te ajută să te întreții și îți oferă un scop. Chiar dacă știi că e mai greu pentru copiii tăi să găsească un loc de muncă în domeniul în care au terminat studiile, este important să muncească, să câștige experiență.

FOLLOW ME

Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡  Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă:  ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.   ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei.  Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.
Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡 Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă: ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.  ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei. Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.

Încurajează-ți copilul să muncească cu jumătate de normă în perioada facultății dacă nu îi afectează timpul de studiu, pentru a câștiga experiență.

4. Fă un plan prin care să îți retragi ajutorul financiar, cu date exacte – schimbarea din viața copilului tău va fi mare și poate să fie greu și pentru tine. Spune-le la ce să se aștepte și la ce nu de la tine și pune pe hârtie un plan cu date și scopuri pe care trebuie să le atingă. Dacă ai această posibilitate, oferă-le ajutorul în realizarea acestor vise.

Nu toți copiii vor fi de acord cu această decizie, așa că ai nevoie de o mână fermă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.