Dacă îți lași copilul să se plictisească, nu ești un părinte RĂU! 5 beneficii pe care le are plictiseala
În zilele noastre avem cu toții un stil de viață extrem de activ: suntem mereu pe fugă, mereu prinși într-o activitate, cu ochii în telefon, televizor sau alte distrageri. Pentru că puțini dintre noi rezistă tentației de a face față plictiselii sau momentelor în care pur și simplu nu avem nimic de făcut.
Deși de cele mai multe ori încerc să vin cu idei de activități prin care să îi stimulăm pe cei mici și să îi ținem ocupați, am astăzi o altfel de propunere pentru voi: să învățăm să ne permitem să ne plictisim.
Avem tendința să le ocupăm programul copiilor de dimineață până seara. De la grădiniță/școală îi duce la o activitate extrașcolară, la o plimbare prin parc, apoi la o zi de naștere, într-o altă vizită sau îi lăsăm la televizor și apoi îi punem la somn sperând că au avut o zi minunată.
Dacă îți lași copilul să se plictisească, nu ești un părinte RĂU!
Ador să-mi petrec timpul cu copiii mei și să facem o mulțime de lucruri împreună, dar adevărul este că momentele de „plictiseală” în care îi lăsăm să facă ce vor sau pur și simplu să stea degeaba în timp ce noi ne ocupăm de treburile noastre sunt foarte importante pentru dezvoltarea lor.
5 motive pentru care e bine să îți lași copilul să se (mai și) plictisească:
- Îi ajută să își dea seama cine este
Având timp să stea singuri și să experimenteze, copiii își pot da seama încă de la o vârstă fragedă ce talente, pasiuni sau abilități au. Astfel, atunci când vor crește, le va fi mai ușor să își aleagă o carieră sau să învețe să-și scoată în evidență atuurile.
- Antrenează răbdarea
Nu e deloc ușor să îți dai voie să nu faci nimic, atunci când ești obișnuit să ai un stil de viață activ. Astfel, plictiseala este bun mod pentru copii de a învăța să aibă răbdare, chiar și în situațiile ce pot părea dificile pentru ei.
- Dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor
Un copil care se plictisește va căuta întotdeauna o activitate care să îl scoată din acea stare, lucru ce îl va face să găsească soluții la mica problemă cu care se confruntă. Astfel, trebuind să se bazeze doar pe forțele proprii, cel mic va învăța că toate problemele au o rezolvare, dacă îți dorești să o cauți.
Vezi această postare pe Instagram
- Stimulează încrederea de sine
Atunci când un copil are parte de timp liber, îl poate folosi pentru a încerca lucruri noi. Acest lucru îi poate spori semnificativ încrederea în sine, datorită faptului că își demonstrează că poate trece peste orice mic impediment de unul singur și că reușește să facă lucruri frumoase dacă își propune asta.
- Îmbunătățește sănătatea mintală
În zilele noastre, atât adulții, cât și copiii sunt extrem de ocupați cu diverse activități pe care le au de făcut. Din acest motiv, uităm adesea că avem nevoie să stăm și doar să existăm, dându-ne voie să ne odihnim și să ne lăsăm mintea să rătăcească oriunde vrea ea. Acest timp este important în procesul de auto-cunoaștere al copilului, oferindu-i posibilitatea de a fi conștient de propriile gânduri, sentimente și trăiri pe care le experimentează.
Acum că ai aflat despre beneficiile nebănuite ale plictiselii, probabil te întrebi cum ar trebui să îți încurajezi copilul să facă din asta o experiență cât mai plăcută, nu-i așa? Ei bine, iată câteva sfaturi pentru a face asta:
- Alege o zi de „detox”, în care să nu aveți nimic planificat și în care fiecare membru al familiei să aibă libertatea de a-și organiza ziua exact cum își dorește
- Fii tu un exemplu pentru copilul tău: nu îi poți cere să ia o pauză de la uitatul la televizor, dacă tu continui să faci asta.
- Oferă-i libertatea de a fi creativ. Dacă cel mic își dorește să își petreacă timpul liber pictând, nu îl certa pentru că a murdărit, poate, biroul. În schimb, îi poți cere să te ajute să cureți locul și să îi explici de ce ar trebui să fie mai atent data viitoare
Data viitoare când încercați să meditați, amintiți-vă că micuții noștri fac asta în fiecare zi, fără să le spună cineva cât de benefic e. Lumea lor e atât de frumoasă încât ar fi păcat să nu îi lăsăm să stea cufundați în ea atunci când simt nevoia.
Tu îi dai voie copilului tău să se plictisească? Ce părere ai despre acest lucru?
Mulțumim pentru informații draga mea ! Și fetițele mele mai zic din când în când că s-au plictisit .Un articol super bun !