Pe lângă cele 8 lucruri care ți se întâmplă când ești însărcinată, am descoperit că mă mai confrunt cu ceva și am decis că subiectul e suficient de amplu cât să-i dedic un articol întreg. Prima oară au observat oamenii din jurul meu, apoi am sesizat chiar și eu că sunt mai moody ca niciodată. Ce înseamnă asta? Că îmi schimb dispoziția atât de des, încât persoanele cu care interacționez nici nu mai știu ce să creadă.
Pentru că am vrut să-mi dau seama de unde vin aceste schimbări, am decis să aprofundez puțin problema și așa am descoperit că principalul factor care mă influențează este sarcina. Schimbările de dispoziție în timpul sarcinii sunt cauzate de o varietate de factori, printre care hormonii cu evoluție rapidă, disconfortul fizic al sarcinii și îngrijorările foarte normale ale viitoarelor schimbări de viață.
Așadar, dacă vă simțiți emoționate și fericite într-un moment și izbucniți în lacrimi în următoare, nu vă îngrijorați, nu sunteți singure. Există un motiv pentru imaginea clișeistică a unei femei însărcinate plângând printre murături și înghețată. Se bazează pe viața reală!
Iată de ce s-ar putea să vă confruntați cu schimbări de dispoziție în timpul sarcinii și cum să le faceți față:
Hormonul sarcinii și schimbările de dispoziție
Unul dintre motivele majore pentru schimbările de dispoziție în timpul sarcinii este schimbarea rapidă a hormonilor. În mod specific, estrogen și progesteron.
Nivelul de estrogen crește în primele 12 săptămâni de sarcină de mai mult de 100 de ori. Estrogenul este asociat cu serotonina chimică a creierului, serotonina fiind cunoscută ca hormonul „fericirii”, pe care medicamentele antidepresive încearcă să-l stimuleze. Dar serotonina nu este în legătură directă cu fericirea. Dezechilibrele și fluctuațiile acestui neurotransmițător pot determina dereglarea emoțională.
Cum interacționează estrogenul și serotonina între ele nu este pe deplin înțeles. Ceea ce pare să fie evident este că modificările nivelurilor de estrogen – și nu un anumit nivel de estrogen – sunt ceea ce cauzează dezechilibre ale dispoziției. Anxietatea și iritabilitatea, în special, sunt asociate cu modificările de estrogen.
Dar nu numai estrogenul este în creștere. Progesteronul hormonal crește rapid în timpul sarcinii, mai ales în primele trei luni. În timp ce estrogenul este de obicei asociat cu energie, progesteronul este asociat cu relaxarea.
De fapt, asta este ceea ce progesteronul face în organism în timpul sarcinii. Aceasta le spune mușchilor să se relaxeze, parțial pentru a preveni contracțiile premature ale uterului. „Hormoni de relaxare” sună frumos! Dar, pe unele femei, progesteronul le face „prea” relaxate. Acest lucru poate duce la oboseală și chiar tristețe.
Alte declanșatoare ale schimbărilor de dispoziție ale primului trimestru
Nu numai hormonii declanșează schimbări de dispoziție în timpul sarcinii. Disconfortul sarcinii poate provoca și suferință emoțională. De exemplu, „grețurile de dimineață” (despre care orice graviduță știe că pot apărea în orice moment al zilei) afectează până la 70% dintre femeile însărcinate. Sentimentele de greață și, uneori, vărsături pot fi declanșate de cele mai mici dureri, de foame sau chiar de mirosul de mâncare gătită. Simțurile unei femei însărcinate sunt mult mai ascuțite, așa că e destul de probabil să te deranjeze orice miros, oricât de departe ar părea că e sursa lui.
Pentru cele care se confruntă cu astfel de grețuri mai frecvent, poate apărea anxietatea, mai ales dacă ești o graviduță care încă lucrează și ai parte de astfel de problemele într-o ședință importantă cu echipa, să zicem. Sau ai putea să te îngrijorezi în avans la gândul că urmează să treci pe lângă o patiserie și să nu suporți mirosul. Stresul de a nu ști când urmează să te simți iarăși rău și gândul că ai putea avea astfel de probleme în public, poate fi destul de intens pentru unele femei.
Oboseala este un alt simptom comun al sarcinii care poate provoca schimbări de dispoziție. Nimeni nu se simte bine emoțional când este obosit și s-ar putea să vă simțiți foarte obosite în primele luni de sarcină.
Trimestrul al doilea
Al doilea trimestru de sarcină este deseori numit faza „luna de miere”. Hormonii se schimbă, dar cu mult mai puțin decât în primele trei luni. Majoritatea femeilor simt mai multă energie și nu mai au „grețurile de dimineață” (sau cel puțin, nu este așa de rău).
Totuși, există potențiale declanșatoare emoționale. În timpul celui de-al doilea trimestru, forma corpului se schimbă mai mult
Unele femei sunt încântate de schimbările corporale, altele se pot simți prost în pielea lor. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile care au o istorie a luptei cu kilogramele. Eu sunt deja la a treia sarcină, așa că nu m-a mai luat pe nepregătite acest lucru.
Testul prenatal în timpul celui de-al doilea trimestru poate provoca o suferință emoțională. Amniocenteza se face de obicei în timpul celui de-al doilea trimestru. Decizia de face sau nu testul prenatal și anxietatea cu privire la rezultate poate provoca o suferință emoțională foarte mare.
Și totuși, nu toate „schimbările de dispoziție” din timpul sarcinii sunt negative. Unele femei înregistrează o creștere a libidoului și a dorinței sexuale în timpul celui de-al doilea trimestru. Acest lucru se datorează probabil faptului că încep să se simtă mai bine din punct de vedere fizic și datorită fluxului sanguin crescut în regiunea pelviană.
Trimestrul al treilea
În timpul celui de-al treilea trimestru, îngrijirea nocturnă poate fi o problemă. Oboseala și dificultatea de a dormi pot duce la schimbări de dispoziție.
Temerile și îngrijorările legate de nașterea viitoare se pot intensifica în ultimul trimestru și crește și teama de a deveni mamă. Multe femei încep să se gândească că nu vor fi îndeajuns de bune, că nu se vor descurca. Practic, apare un soi de depresie prenatală.
Cum se pot face față tuturor acestor schimbări de dispoziție
Schimbările de dispoziție sunt aproape o parte inevitabilă a sarcinii. Dar, fiind practic inevitabil, nu înseamnă că nu există lucruri pe care le poți face pentru a face aceste lucruri să treacă mai ușor.
Fii răbdătoare cu tine însăți.
Singurul lucru mai rău decât să simți rău este să te simți rău în legătură cu faptul că te simți rău. Amintiți-vă că nu sunteți singure în experiența voastră, că hormonii (și nu „slăbiciunea caracterului”) sunt de vină pentru o mare parte din ceea ce simțiți și că toate acestea vor trece cu timpul.
Vorbește cu partenerul tău și cu copiii tăi.
S-ar putea să vă pierdeți temperamentul sau să începeți să plângeți în mod neașteptat. Partenerii voștri și copii ar trebui să știe că nu ei sunt motivul tristeții voastre. Ar fi bine chiar să ne cerem scuze în avans pentru perioadele momentan iritabile. Când vorbiți cu copiii, fiți atente să nu dați vina pe copil pentru stările voastre. Sunt deja nervoși că va trebui să vă împartă cu un alt copil, nu vreți să le oferiți motive suplimentare pentru a fi nefericiți cu viitoarea schimbare de familie. În schimb, explicați-le că mami nu se simte bine în ultima vreme, dar totul va fi bine.
Renunță la cărțile care îți cresc îngrijorarea.
Desigur, vreți să aveți o sarcină sănătoasă. Și, bineînțeles, doriți să fiți informate, astfel încât să puteți face alegeri bune cu privire la îngrijirea prenatală, dieta și viitoarele schimbări. Cu toate acestea, dacă acele cărți de sarcină vă fac să vă îngrijorați și mai mult, nu le citiți. Găsiți ceva mai pozitiv sau adresați-vă direct medicului în timpul controalelor prenatale (în loc să vă faceți griji la fiecare întrebare).
Fii pregătită pentru „grețurile de dimineață”.
Din punct de vedere emoțional, unul dintre cele mai neplăcute aspecte ale grețurilor de dimineață este aceea că pot apărea fără avertisment. Acest lucru vă poate face să vă simțiți în afara controlului și poate duce la schimbări de dispoziție și îngrijorare. Pentru a diminua temerile, încercați să fiți pregătite. Ar fi bine să aveți mereu la voi gustări pentru durerea bruscă pe care ați putea să o simțiți din cauza foamei și să aveți la îndemână și pungi pentru momentele în care simțiți senzația de vomă și nu sunteți pe lângă vreo toaletă.
Dacă grețurile sunt declanșate de mirosuri neplăcute sau puternice, încercați să aveți la îndemână care miroase bine, pentru a putea folosi rapid atunci când vreți să blocați mirosurile nedorite. Un săculeț cu cuișoare sau scorțișoară sau o cremă de mâini care vă place vă pot fi de mare ajutor.
Odihnește-te cum trebuie.
În primul trimestru, este posibil să fiți obosite indiferent cât de mult dormiți. În timpul celui de-al treilea trimestru, va deveni din ce în ce mai greu să dormiți confortabil, ceea ce va duce la lipsa somnului. Dar aveți nevoie de somn! Oboseala este un drum cu sens unic spre schimbările de dispoziție. Dacă puteți trage un pui de somn în timpul zilei, faceți asta.
Ia o prietenă când mergi la cumpărături.
Când va trebui să cumpărați haine de maternitate, s-ar putea să vă simțiți copleșite de mărimea lor, să nu vă placă nimic și să vă facă să vi se pară că arătați foarte rău. Luați cu voi un prieten care să vă aducă aminte cât de frumoase sunteți atunci când ieșiți din cabina de probă.
Petrece timp cu alte femei însărcinate.
Vorbind cu alții despre schimbările de dispoziție și îngrijorările voastre vă va ajuta să vă simțiți normal.
În cele din urmă, dacă simțiți că luptele emoționale au ajuns să vă deprime și că vă confruntați cu tulburări de anxietate, ar fi bine să discutați cu medicul, care ar putea să vă ajute foarte mult. Astfel de lucruri sunt cât se poate de normale și nu are sens să suferiți în tăcere.
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun
–