De ce nu trebuie să-ți săruți animalele

Aproape toți stăpânii de animale de companie le consideră pe acestea membri ai familiei. Nu e o surpriză că a le săruta e un obicei destul de des întâlnit. Dar e sigur?

Iată care sunt pericolele ascunse care te pândesc dacă-ți îmbrățișezi și săruți prietenul blănos:

Sunt boturile câinilor mai curate decât gurile oamenilor?

Acesta e un mit. Trebuie doar să privești și să miroși botul uui câine ca să-ți dai seama că nu e adevărat. Ei dau iama prin gunoi. Noi ne pupăm repede pe obraz când slutăm pe cineva, ei se pupă la…fund.

Câte bacterii sunt în saliva unui câine?

Nu e vorba doar de câte sunt în salivă – câinii își petrec o bună parte din viață vârându-și nasul în colțuri dubioase sau mirosind excrementele, așa că botul lor e plin de bacterii, viruși, germeni.

FOLLOW ME

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?
3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali 🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară 🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

Ce s-ar putea întâmpla dacă aceste bacterii ajung în corpul uman?

Pot cauza probleme serioase de sănătate. Te poți infecta cu bacteria Capnocytophaga canimorsus, care îți face vorbirea din ce în ce mai neclară.

Ce alte boli poți lua de la animalele de companie?

Herpesul este cea mai răspândită infecție pe care o poți lua de la sărutatul unui câine. Pielea îți poate fi afectată de stafilococul auriu rezistent la meticilină dacă te linge câinele. Capnocytophaga canimorsus poate cauza probleme serioase dacă pătrunde în corp printr-o rană deschisă.

Cum să previi riscurile asociate animalelor de casă

Urmează mereu aceste reguli:

 • nu-ți săruta animalele, nu le lăsa să te lingă pe față, nu-ți hrăni animalele la masă, nu împărțiți niciodată un vas
 • spală-te foarte bine pe mâini după orice contact cu animalele
 • vaccinează-ți cât mai repede animalul împotriva bolilor comune
 • folosește șampon antibacterian și antifungic când îți speli prietenii blănoși
 • asigură-te că pisica sau câinele tău nu vine în contact cu animale sălbatice sau de pe stradă. Când îți plimbi
 • câinele, asigură-te că nu mănâncă nimic de pe stradă
 • nu le da prietenilor cu patru picioare ouă, carne sau pește crud
 • curăță-le și dezinfectează-le în mod regulat bolul din care mănâncă și fă curățenie în casă folosind soluții dezinfectante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.