De luni se deschid oficial școlile! Ce trebuie să știți despre întoarcerea elevilor la școală

A fost un an plin de încercări pentru copii. Iar una dintre cele mai stresante provocări a fost școala online. 

Au mai existat momente în care s-a dorit și s-a organizat reînceperea școlilor în acest context pandemic, însă cei mici au rămas, din nou, acasă. Acum lucrurile arată, parcă, mai clare ca oricând. 

 

Peste doar patru zile elevii se întorc în bănci

Cei mici vor participa la cursuri din sălile de clasă- acolo unde au de respectat o serie de reguli importante, care au ca scop combaterea răspândirii infectării cu noul coronavirus.

Emoții au elevii care își pregătesc ghiozdanul, dar și părinții care nu știu cu exactitate cum vor arăta orele de curs, dar nici care sunt cei mai importanți pași pe care ar trebui să îi respecte.

Astăzi, mai mulți inspectori școlari din țară au discutat cu Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, însă planul actual cu reguli și recomandări va mai suferi modificări, pe parcurs.

Ce declarația a făcut Președintele Klaus Iohannis despre deschiderea școlilor:

„Începând de luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Ținem însă cont de contextul epidemiologic din fiecare localitate și în fiecare școală se vor lua măsuri stricte. În consecință, în localitățile cu puține cazuri de COVID-19, scenariul verde, toți copiii merg la școală, de la grădiniță la liceu. În localitățile din scenariul galben merg la școală copiii de grădiniță, cei din învățământul primar și clasele a VIII-a și a XII-a. În localitățile din scenariul roșu merg fizic doar copiii de la grădiniță și cei din învățământul primar, restul fac cursuri on-line. În localitățile carantinate, toată lumea stă acasă. Mai sunt unele detalii organizatorice care vor fi însă clarificate rapid printr-un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, ordin care va fi făcut public în foarte scurt timp.”

 

O unitate de învățământ se închide dacă două cadre didactice sunt testate pozitiv cu noul Coronavirus, sau dacă apar cazuri de infectare în rândul elevilor, în mai multe clase.

În momentul în care unul dintre elevi va prezenta simptome specifice infectării cu noul coronavirus, sau în cazul în care unul sau mai mulți colegi de clasă sau din școală vor fi testați pozitiv, atunci părinții vor fi sunați și întrebați dacă sunt de acord  ca cei mici să fie testați .

Testarea se va face de către personalul medical specializat. În școlile în care nu există un cadru medical care ar putea face testarea, se va cere sprijinul Direcției de Sănătate Publică.

Ministrul Educației a mai declarat că adeverințele medicale eliberate pe primul semestru rămân valabile.

În plus, în urma propunerilor primite, se va introduce un articol conform căruia adeverințele medicale vor fi luate în considerare, chiar și în format electronic.

 

Se deschid porțile școlilor, dar se respectă reguli stricte

 

  • Distanțarea  socială

-reprezintă una dintre cele mai importante reguli care rămân valabile de pe data de 8 februarie, când elevii reîncep cursurile. Vor exista și cazuri în care elevii vor sta câte doi în bănci, acolo unde spațiul din clasă nu poate fi altfel organizat. În acest caz, rămâne obligatorie purtarea măștii de protecție. Nu se adoptă această măsură doar în România, ci în mai mult țări din Uniunea Europeană.

 

  • Folosirea dezinfectantului, printre cele mai  importante reguli

În cadrul conferinței de presă care a avut loc astăzi, la Ministerul Educației, ministrul Sorin Cîmpeanu a mai declarat că sunt pregătite stocuri de substanțe dezinfectante pentru toate școlile din România. În plus, Ministerul Educației a pregătit un stoc de  37 milioane de măști de protecție pentru elevii și cadrele didactice din toată țara.

Masca de protecție nu va fi purtată doar în timpul orelor de curs, în sălie de clasă, ci și în incinta clădirii în timpul pauzelor, în cancelarie sau în curtea școlii.

 

  • Termometrizarea

Chiar dacă vor continua să poarte măști și să folosească dezifectant, temperatura va fi verificată în continuare, la intrare în unitatea de învățământ.

Plexiglasul care să asigură protecție elevilor prin separarea băncilor nu este obligatoriu, însă aerisirea sălilor de curs frecvent, da.

 

  • Organizarea  și întreținerea spațiilor, astfel încât să se asigure distanțarea  de un metru între elevi
  • În cazul în care un elev prezintă simptome, este recomandat ca acesta să nu se prezinte la cursuri. În acest caz, absențele vor fi motivate. La 24 de ore de la confirmarea unui caz de COVID-19,  unitatea de învățământ are obligația de a face public anunțul.
  • Este interzis schimbul de obiecte personale între elevi.
  • Sălile de clasă vor fi aerisite înainte de sosirea elevilor-ferestrele trebuie deschise minimum 30 de minute. Și în pauze geamurile trebuie deschise 10 minute, dar și la finalul zilei.

 

În cazul în care un elev prezintă simptome în timpul orei de curs, (febră, tuse, vărsături, dureri de cap, stare generală modificată), reprezentanții legali și personalului medical din școală vor fi anunțați. 

 

Elevul va fi separat de restul colegilor  și va fi supravegheat până când va fi preluat în siguranță de reprezentatu legal.

 

Ideal este ca părinții să discute cu cei mici și să explice un ton calm, fără să instaureze panica, despre pericolele la care se expun dacă nu respectă regulile.

  • Elevii nu trebuie să împartă prânzul, gustările și nici sticla cu apă. 
  • Dezinfectanții există în școli ca să fie folosiți-dar ideal,pentru un plus de siguranță, este ca cel mic să aibă în ghiozdan o substanță dezinfectantă.

 

Respectând regulile și recomandărilor specialiștilor, există șanse mari ca orele de curs să se desfășoare ca înainte. Părinții, elevii, cadrele didactice și autoritățile formează în această perioadă, dar și în lunile care vor urma o echipă cu același țel: reîntoarcerea în siguranță a elevilor în bănci. 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.