De unde provine numele de Mare Moartă. Motivul este de înțeles!

Marea Moartă are o importanță istorică, culturală și religioasă. Este situată între Israel și Iordania și s-a format în urmă cu 3 milioane de ani. Înainte se numea Marea de Sare, însă grecul Pausanias a cercetat-o și a denumit-o Marea Moartă. Numele nu este deloc deplasat deoarece nivelul ridicat de sare face destul de dificilă viața în apă.

10 LUCRURI pe care nu le știai despre Marea Moartă

1. Se numește Marea Moartă pentru că conține o cantitatea foarte mare de sare.
2. Marea Moartă nu este o mare. Deși poartă această denumirea ea este un mare lac.
3. În anul 2011, salinitatea sa era de 9,6 ori mai mare decât a oceanului planetar, având 34,2%. Este considerată unul dintre cele mai sărate corpuri de apă din lume.
4. Marea Moartă are oglinda apei de 427 m sub nivelul mării. Țărmul înconjurător este terenul uscat cu cea mai joasă altitudine de pe glob. În fiecare an nivelul apei scane cu un metru. Există riscul de secare definitivă a lacului.
5. Are un climat unic. Este înconjurată de peisaje aride și deșertice. Temperatura anuală variază între 15-37 de grade Celsius. Este de altfel singurul loc unde poți să faci plajă o lungă perioadă de timp fără să te alegi cu arsuri solare.
6. Este aproape imposibil să înnoți în Marea Moartă. Este ca și cum te-ai lovi constant de o saltea gonflabilă.
7. Marea Moartă este cel mai adânc lac de sare având o adâncime de 701 m.
8. Vechii egipteni o foloseau în procesul de mumificare. Dat fiind faptul că din Marea Neagră se extrage astfalt încă de pe timpul egiptenilor, aceștia veneau frecvent aici. Foloseau asfalt asupra decedaților înainte de a-i înfășura în bandaje. Astfel, ei trasformau decedații în mumii. Acesta era ritualul lor funerar.
9.Există o predicție în Biblie conform căreia va veni un timp în care Marea Moartă va fi o apă sănătoasă unde vor fi zeci de specii de pește. Conform celor mai recente cercetări s-a dovedit că pe fundul mării s-au deschiz buzunare de apă dulce. Oare să se împlinească profeția?
10. Aerul conține oxigen suplimentar datorită climatului unic. Așadar, oferă o stare de liniște și relaxare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.