Despre bebelușii înotători și benefeciile înotului la vârste foarte fragede

Deși este vreme rea afară și, noi părinții ne gândim ce activități să avem cu cei mici, vă propun un sport foarte benefic pentru copii pe care cred că nu l-ați fi luat în considerare în această perioadă.

5 Până nu ajungi să fii părinte nu ai de unde să ştii că cea mai grea meserie este tocmai aceasta, de mamă si de tată. Şi cum fiecare dintre noi, cei care suntem părinţi vrem ca micuţul nostru să aibă tot ceea ce este mai bun, să aibă activităţi din care să aibă numai de învăţat, să fie educat şi totodată să îşi menţină sănătatea, fiecare ne gândim ce am putea face pentru a putea realiza acest lucru.

O modalitate ar fi aceea de a duce copilul, încă din primele luni de viaţă la înot, sau mai exact la ședințele de educație acvatică.  Înainte de a întreba de ce acesta este cel mai bun sport pentru copii, am să vă răspund repede că este singura activitate sportivă care poate fi practicată de un copil la această vârstă, singura modalitate de socializare, în care copilul poate fi complet independent.

Ba mai mult, înainte de a învăţa să meargă, dacă practică educația acvatică va învăţa cum să îşi coordoneze mişcările pentru că apa îi susţine greutatea, iar el este liber să miște mânuţele şi picioruşele aşa cum dorește. Pentru a afla în detaliu informații cu privire la acest subiect, am stat de vorbă cu Georgeta Sultana, Formator Federal Francez în Activități Acvatice, Președintele Clubului Micii Campioni București.

Medicii pediatri recomandă să începeţi această activitate la psicină încă de când copilul are 4 luni și jumătate sau 6 luni și a făcut vaccinul anti-polio. Beneficiile sunt nenumărate, sunt de ordin fizic, dar și social, afectiv și emoțional, bebelușii-înotători au sistemul imunitar întărit, inteligența emoțională mult mai dezvoltată decât copiii care nu practică această activitate, deci o dezvoltare fizică și psihică armonioasă.

Este bine de știut că până la 8 luni, bebelușii păstrează, încă, reflexul de apnee din mediul intrauterin, iar prin intermediul imersiilor (scufundărilor) realizate în timpul ședințelor de educație acvatică, acesta se va transforma în automatism. Pentru primele ședințe, pentru acomodarea cu noul mediu, cât și pentru suport afectiv, se recomandă ca unul dintre părinți să însoțească copilul în apă a menționat Georgeta 2Sultana, Formator Federal Francez în Activități Acvatice, Președintele Clubului Micii Campioni București. Aceasta explică că la prima ședință se va realiza acomodarea cu mediul acvatic și cu instructorul, deplasarea cu ajutorul instructorului și a obiectelor plutitoare, existând un protocol de lecție pentru fiecare categorie de vârstă.  Dar, fiecare ședință este personalizată în funcție de fiecare copil în parte și de starea lui din ziua respectivă.

FOLLOW ME

Dacă v-am convins că este bine să duceţi bebeluşul la bazin, trebuie să știți câteva lucruri înainte și anume că este necesar un aviz de le medicul pediatru pentru cel mic și de la medicul de familie pentru părinte, că ședința durează între 35 și 45 minute. Pentru această vârstă, este bine ca temperatura apei să fie între 30 și 32 grade Celsius. Mare atenţie mai ales în lunile de toamnă şi iarnă când este posibil ca în bazin să fie cald, iar afară foarte frig. Este important ca cel mic să nu fie scos direct afară după terminarea ședintei. Este bine să rămână pentru aclimatizare, cel puțin 15 minute într-un spațiu adecvat și să fie șters în urechi, după efectuarea dușului. Mai ales în acest sezon trebuie respectat timpul de aclimatizare. Georgeta Sultana evidențiază faptul că practicarea “înotului de iarnă” este recomandată pentru întărirea sistemului imunitar, indiferent de vârsta copilului.

Copii pot reacționa diferit la primul contact cu apa, de aceea nu ar trebui să vă speriați dacă plânge, este perfect normal, dacă cel mic nu este familiarizat cu apa pe față sau dacă părintele nu-l însoțește la prima ședință, plânsul fiind doar un mijloc de comunicare.

7Kitul copilului pentru înot trebuie să conţină prosop, halat, bețigașe de urechi, gel de duș, iar dacă intraţi şi voi în apă alături de el să aveţi un al doilea prosop şi costumul de baie. Pentru bebeluş aveţi nevoie şi de un scutec pentru înot/ pampers special pentru apă și un slip sau costum de baie.

Nu uitaţi să aveţi pregătit un biberon, pentru că este posibil ca după ieșirea din apă să i se facă foame.

Ca să fiţi siguri că bazinul la care aţi ales să mergeţi este cel mai potrivit, ar fi bine să vă interesați cu privire la temperatura apei, dar şi dacă igienizarea acesteia se va face cu clor sau cu electroliză salină. Pentru majoritatea copiilor, educația acvatică constituie prima experiență educațională și tocmai de aceea se impune să fie o experiență pozitivă.

Astfel, nivelul de pregătire al instructorilor este iar foarte important. Aceștia trebuie să deţină competențe reale de lucru cu nou-născutul în mediul acvatic, respectiv un certificat prin care să se specifice că au pregătrea necesară.

Știu că cei de la bazinul la care merg eu cu fetița, cei de la Micii Campioni sunt primii care au practicat această activitate la noi în țară, au făcut training-uri în Franța la Federația Franceză de Activități Acvatice și Loisir și de curând au introdus în mod oficial în România, ocupația de instructor de educație acvatică. Acum sunt pe cale să înceapă și cursurile pentru a forma profesioniști în acest domeniu.

La această vârstă este recomandat să se lucreze exclusiv cu instructor individual, există și categorii de vârstă în care copiii sunt grupați, pentru a lucra aceleași exerciții, dar și pentru socializare, păstrând, însă, instructorul individual.

Lucrul în grup este recomandat numai pentru copiii mai mari de 6-7 ani și nu mai mulți de 5 sau 6, maxim 8 copii într-o grupă.

2Vă mai spun că dacă faceţi acest lucru pentru copilul vostru, în scurt timp beneficiile nu vor întârzia să apară. Va învăţa să meargă mai repede, apoi cu cât va creşte va şti să se concentreze, să se coordoneze şi să se adapteze rapid, să acționeze corect în situaţiile limită pe care le va întâlni ca adult, va şti ce înseamnă disciplina, îşi va modela într-un mod foarte plăcut corpul.

Odată ce încep acest program, după cum mi-a precizat și formatorul, copiii nu vor avea frică de apă și vor învăța conduita de siguranță în apă mai devreme decât alți copii de aceeași vârstă.

8Printre beneficiile programului se numără și imunitatea crescută, dezvoltarea armonioasă a unui sistem muscular puternic, care susține un sistem osos puternic și corect dezvoltat, un aparat respirator cu o capacitate mărită, care oferă o oxigenare foarte bună, legături neuronale puternice, rezolvarea unor deficiente poziționale, păstrarea reflexelor primare și transformarea lor în automatisme, atitudinea de leaderi a copiilor, evaluați periodic până la vârsta de preșcolari, când reușesc să devină cei mai buni din colectiv, dar și felul în care reușesc să iasă din situații extreme încă de la vârste foarte mici.

Eu personal o duc pe fetiţa mea la înot încă de când avea 5 săptămâni. Este foarte fericită, stă cuminte la baie, ba chiar îi place foarte mult să se bălăcească, este foarte sociabilă cu ceilalţi copilaşi şi ştiu că acest lucru o va ajuta mult şi acum şi în viaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.