Dragi părinţi, vă provoc la întrebări curajoase!


Răspunsul din spatele #intrebarilorascunse

Mulți dintre voi s-au întrebat ce urmăresc prin postările de pe Facebook, din ultima săptămână. Ce înseamnă #intrebariascunse, #intreabafarafrica sau #intrebaricurajoase? De ce v-am împărtășit din experiența mea de mamă? De ce mă interesează și experiențele voastre de părinți? De ce vreau să știu temerile pe care orice mamă sau tată le are? Sunt multe întrebări, nu-i așa? Întrebări de care nimeni nu scapă, toți le avem mai devreme sau mai târziu. Din păcate, însă, nu toată lumea are curajul să le adreseze sau posibilitatea să apeleze la un specialist.

Răspunsul din spatele #intrebarilorascunse

Ştiu prin ce am trecut eu. Uşor nu mi-a fost nici mie, am avut temeri, emoţii, momente în care nu am ştiut ce să fac sau cum să reacţionez. Recunosc, am pus mereu întrebări, am căutat mereu răspunsuri, am citit multe cărți și m-am bucurat și de experiența celor din jurul meu. Am trecut prin ele cu ajutorul familiei, al prietenilor sau al specialiştilor, dar nu am fost scutită de ele, aşa cum niciun părinte nu cred că este. Cu Alex, primul meu copil, am avut un sentiment ciudat: am crezut că numai mie mi se poate întâmpla. Apoi, când a apărut şi Alesia, am văzut că unele situaţii se repetă, dar deja aveam ceva experienţă 🙂 Știam ce urmează să se întâmple. Sau, cel puţin, aşa credeam eu. Pentru că la al doilea copil au apărut și alte întrebări, alte situaţii, alte răspunsuri. De exemplu, nu m-aş fi aşteptat ca fiul meu să mă întrebe „Cum s-a născut Alesia?”. A fost cea mai grea întrebare pe care mi-a adresat-o Alex până acum. Am fost convinsă că primul lucru pe care-l va face la maternitate, după nașterea surorii sale, va fi să vadă „operația”. De aceea, le-am rugat pe asistente sa-mi pună un plasture pe burtă :)) Cum era să-i explic unui copil de 6 ani de unde a venit sora lui?

"Cum s-a nascut Alesia" - m-a intrebat Alex

Orice părinte îşi doreşte să fie cel mai bun părinte. Şi atunci când poţi primi un răspuns sau un sfat util, cel mai simplu este să ceri ajutor, să pui întrebări şi să aştepţi răspunsurile. Mie, ca mamă a doi copii isteţi şi mereu imprevizibili, mi se pare foarte important să găsesc cele mai bune căi prin care să le dau lor răspunsuri, să mă comport cât mai corect şi frumos, să fiu un exemplu şi să le câştig încrederea şi iubirea.

De aceea am iniţiat un proiect special prin care mi-am propus să găsesc soluţii şi răspunsuri întrebărilor ascunse pe care le avem noi, părinţii. Cei care aţi accesat pagina mea, www.facebook.com/ela.craciun, aţi văzut postările din ultima săptămână, cu câteva exemple din întrebările ascunse, curajoase pe care ni le punem, iar interesul vostru a fost mare. Reacţiile şi răspunsurile voastre m-au determinat să merg mai departe cu acest proiect şi să doresc să găsesc răspunsuri pentru ‪#‎întrebăriascunse‬‪#întreabăfărăfrică‬ ‪#întrebăricurajoase‬.


Şi am mai înţeles ceva: interesul pentru acest tip de întrebări este foarte mare, semn că mămicile chiar se confruntă cu tot felul de situaţii. De multe ori, ele nu au cu cine să le discute, le este ruşine (cele mai multe întrebări ascunse sunt oarecum ruşinoase). Şi, totuşi, nu înseamnă că ele nu există.

Nu trebuie să lăsăm ruşinea să ne blocheze viaţa. Este greu să mergi la cineva să întrebi anumite lucruri, multe intime. Motivele sunt nenumărate:

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
  • te poate judeca
  • poate râde de tine
  • nu înţelege situaţia în care te afli
  • i se pare că nu este important, deşi pentru tine este
  • a uitat cum era când era în situaţia ta
  • vremurile sunt altele acum (mentalitatea funcţionează diferit)

Evident, nu există întrebare fără răspuns, de aceea vă invit pe voi, mămici şi chiar tătici, să-mi trimiteţi întrebările voastre ascunse, fără frică, curajoase la intrebariascunse@gmail.com. Identitatea voastră rămâne anonimă, dar răspunsurile pot fi de folos şi altor părinţi. Vă aştept! 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.