7 întrebări despre Coronavirus care le chinuie pe mămici cu răspuns de la doctor

Coronavirus este subiectul care ține acum toată lumea în priză. E clar că nu ai cum să rămâi nepăsător când știi că trebuie să îți ții copiii la adăpost. Atunci când ești mamă, oricât de tare ai fi sau oricât de tare ai încerca să te ții și să tratezi un subiect la rece, nu poți. Sănătatea și bunăstarea copiilor tăi vor fi mereu pe primul plan și ai face orice să îi știi bine, așa că ajungi să îți pui milioane de întrebări.

Ieri mă uitam la știrile de peste zi și am văzut cum rafturile magazinelor s-au golit. Mai mult decât atât, am fost la farmacie pentru a cumpăra ceva pentru mama mea și, acolo, aceeași poveste – stocurile farmaciilor au fost golite. Lumea cumpără într-o mare nebunie antitermice. Așa cum era de așteptat, situația a devenit puțin îngrijorătoare și e o panică generală.

Nu am dat buzna în magazine, dar, recunosc că am făcut o comandă online ca să mă asigur că am lapte suficient pentru Nicholas și alte câteva alimente de bază. Când i-am povestit surorii mele (care e medic, dar încă nu are copii) a început să râdă chiar și la lista mea de mărunțișuri, așa că nici nu vreau să-mi imaginez cum ar fi reacționat dacă o invitam cu mine la cumpărături de provizii.

La începutul anului aveam în plan să călătoresc foarte mult, însă acum deja am niște dubii. Aș evita cu siguranță zonele în care au fost descoperite multe cazuri și m-aș gândi serios dacă să iau copiii cu mine. Următoarea vacanță era planificată în luna aprilie, dar acum e pusă pe hold și așteptăm să vedem ce se mai întâmplă.

Momentan, reușec să nu intru în panică. Cântăresc situația pe toate părțile, sunt la curent cu noutățile, urmăresc site-ul visalist.io care monitorizează în timp real situația din lume și încercăm să respectăm regulile de igienă pe care le-am urma și în mod normal.

Iau acest subiect în serios și încerc să respect toate măsurile de prevenție. Știu că sunt și alte mame în situația mea. Aseară am întrebat pe story ce curiozități au, pentru că urma să fac un interviu cu DR. THOMAS NICOLETAManager Departament de Urgență Rețeaua privată de sănătate REGINA MARIA, care mi-a răspuns la cele mai frecvente întrebări primite pe această temă.

FOLLOW ME

An error occurred while retrieving media

Ca întotdeauna, am ales să vorbesc cu un medic, ca să putem înțelege mai bine ce se întâmplă și să ajungem să luăm cele mai bune decizii.

1. Copiii se îmbolnăvesc de coronavirus?

Nimeni nu a descoperit că ar avea copiii anticorpi anti-coronavirus în organism, însă se pare că au o anumită rezitență și sunt protejați. Copiii nu au fost infectați de viruși decât cu mici excepții, cazuri în care micuții aveau deja anumite deficiențe. Ceea ce ne face să credem că au o rezistență naturală la acest virus, dar sub nicio formă nu ne culcăm pe o ureche. Respectăm în continuare regulile de igienă și îi protejăm de colectivitate.  De altfel, pentru a ne feri de orice tip de gripă sau boală TREBUIE să ne întărim SISTEMUL IMUNITAR. Trebuie să spălăm copiii, să le facem dușul de seară, îi protejăm, dar nu exagerăm. Ieșim la plimbare, dar nu în mall. Mergem în spații deschise, aerisite, cum ar fi în parc. Chiar și cu alți copii, pentru că riscul de infecție este foarte scăzut.

UPDATE:

În urmă cu câteva ore, după ce am avut discuția cu doamna Dr., a fost făcut public primul caz de testare pozitivă de coronavirus la copii. Un copil de 4 ani din orașul italian Codogno, situat aproape de Milano, a fost testat pozitiv cu coronavirus, iar jurnaliștii italieni spun că acesta este în carantină și starea lui de sănătate este bună. Acesta ar putea fi unul dintre cazurile excepționale despre care amintea și doamna doctor.

2. Cum putem să prevenim contactul cu această boală?

Regulile de care trebuie să ținem cont în fiecare zi, îndiferent de vârstă:

– ne spălăm pe mâini, cât mai des cu apă și săpun;
– nu stăm în spații aglomerate;
– nu tușim lâgă copii;
– aerisim camerele în care stam atât noi, cât și copiii;
– nu ducem copiii dintr-o țară în alta, chiar dacă ești obligat să pleci, îl poți lăsa acasă cu bunica (sau o persoană de încredere).
– ne hidratăm corespunzător

Pentru imunitate nu trebuie să cumpărăm toate vitaminele de pe raft. Trebuie să mâncăm dimineața. Acesta este secretul care ne crește imunitatea. Fructele, legumele și o alimentație echilibrată ne ajută să ne păstrăm corpul imunizat corect. Putem bea ceai cu lămâie. 

În afară de a vă splăla pe mâini frecvent, puteți face gargară, pentru a elimina sau a reduce la minimum germenii în timp ce aceștia sunt încă în gât (înainte de a vă picura în plămâni).

3. Cum facem diferența dintre coronavirus și o simplă gripă?

Se manifestă ca orice boală virală:

-febră mare (minim 38 de grade);
– tuse
– dificultăți respiratorii
– stare proastă;
– copilul acuză de dureri de cap;

Daca este mai mult de un guturai e bine să meargem la medic. Pentru coronavirus trebuie să ne facem griji dacă plecăm în străinătate.

Simptomele pneumoniei cauzate de Coronavirus:

1. Va infecta mai întâi gâtul, astfel încât gâtul va avea senzația de durere uscată, care va dura 3 până la 4 zile

2. Apoi virusul se va amesteca în lichidul nazal și va picura în trahee și va intra în plămâni, provocând pneumonie. Acest proces va dura 5 până la 6 zile.

3. Cu pneumonia, apar febră mare și dificultăți în respirație. Congestia nazală nu este ca cea normală. Vei simți de parcă te-ai înecat în apă. Este important să mergi să solicitați asistență medicală imediată dacă simți asta.

Cel mai obișnuit mod de a te infecta este prin atingerea lucrurilor în public, deci trebuie să te speli pe mâini frecvent. Virusul poate trăi doar pe mâini timp de 5-10 minute, dar se pot întâmpla foarte multe în acele 5-10 minute (vă puteți freca ochii sau puteți alege nasul în mod nedorit).

4. Femeile însărcinate au un risc mai mare de a se îmbolnăvi?

În mod normal, gravidele au o sensibilitate mai mare și pot lua ușor orice tip de gripă sau răceală. Așadar, se recomandă atenție sporită și respectarea REGULILOR DE IGIENĂ ȘI PENTRU ÎNTĂRIREA SISTEMULUI IMUNITAR.

5. Este adevărat că sunt mai expuse la coronavirus persoanele în vârstă?

Vârstele critice sunt de peste 50 de ani. Există aceste decese subite care pot apărea la 2 săptămâni după ce teoretic a fost infecția virală cu febră, cu toate cele. Virusul, se instalează pe o miocardită, dar la copii, tineri și adolescenți nu s-a indentificat. Adolescenții sunt predispuși la miocardite, nu frecvent, dar există un procent.

6. Ce medicamente trebuie să avem în casă la îndemână?

Este important să NU dăm iama în farmacii și să ne umplem de fel de fel de medicamente. Antitermicele sunt bune doar în cazul febrei.

7. Cum să ne simțim în siguranță?

Este foarte important că nu putem vorbi despre o pandemie. Asta înseamnă că acest tip de virus nu a fost desemnat ca o epidemie pe mai multe teritorii. Sunt doar câteva cazuri izolate, care sunt destul de bine ținute sub control.

IMPORTANT! Când și de ce se ajunge la deces?

Adevărat este, de altfel, că din orice gripă se poate ajunge la deces, dar procentul este foarte mic. Un pacient care are ciroză, leucemie, cancer sau alte boli de acest tip peste care se suprapune o viroză are riscul de a ajunge în stadiul critic. Asta se întâmplă deoarece corpul este deja slab imunizat și nu are putere să lupte cu orice tip de virus.

Ce trebuie să știți despre CORONAVIRUS:

1. Are o dimensiune destul de mare (celula are aproximativ 400-500nm diametru), astfel încât orice mască normală (nu doar caracteristica N95) ar trebui să o poată filtra. Cu toate acestea, atunci când cineva infectat se strecoară în fața ta, va dura 3 secunde (aproximativ 10 metri) înainte de a cădea la pământ și nu mai este aerian.

2. Când virusul cade pe suprafața metalului, acesta va trăi cel puțin 12 ore. Așa că amintiți-vă, dacă intrați în contact cu orice suprafață metalică, spălați-vă bine pe mâini cu săpun!

3. Virusul poate rămâne activ pe țesătură timp de 6-12 ore. Detergentul normal pentru rufe ar trebui să omoare virusul. Pentru îmbrăcămintea de iarnă, care nu necesită spălare zilnică, se poate scoate la soare pentru a ucide virusul.

4. „Virusul rezistă la o temperatură de 4-8 grade Celsius. Este mai sensibil la o temperatură de 20 – 30 de grade. Dacă temperaturile vor crește, atunci, cu siguranță, răspândirea virusului va scădea. Studiile arată că rezistența este foarte mult redusă în cazul unei temperaturi ridicate. Probabil acesta este unul dintre motivele pentru care avem extrem de puține cazuri în Africa și nu am asistat la transmitere secundară, datorită temperaturilor de acolo”, a decalrat Alexandru Rafilă, președintele Societății Române de Microbiologie, pentru Digi24.”

Încercați să nu intrați în panică și să nu vă lăsați copleșite de avalanșa de informații. Știu că e greu, îmi spun aceleași lucruri și mie și sper să trecem cu toții cu bine peste această perioadă.

Alte informații utile găsiți și pe site-ul celor de la Regina Maria: https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/infectia-cu-noul-coronavirus-cum-se-manifesta-si-cum-poate-fi-prevenita

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.