Exerciții pentru durerile de spate și gât

Dureri de spate, de gât – ce putem face?

După aproape un an în care activitățile noastre zilnice au fost foarte limitate în timp și spațiu, durerile de spate și de gât au început să fie din ce în ce mai prezente în viața tuturor.

Timpul îndelungat din ultimul an petrecut la birou, cu ochii în tabletă sau chiar pe canapea și-a pus amprenta asupra oaselor noastre. Acest lucru se resimte cel mai tare la copii, care erau obișnuiți să fie mereu activi, să se ridice de pe scaun la intervale regulate și să facă multă mișcare.

Sunt mai mult ca sigură că pentru mulți dintre voi „sportul” s-a numărat pe pe lista obiceiurilor pe care doriți să le adoptați, atât în 2020, cât și în 2021. Toți suntem vrăjiți de începutul de an și ne gândim că e momentul nostru să fim în formă sau poate să mai slăbim puțin. Anul acesta, mai mult ca niciodată, am văzut pe „pielea mea” că sportul este sănătate curată. Nu pot să zic că în 2019 eram prima la sală sau m-am dat prea tare peste cap, dar mă plimbam mai mult, mergeam pe jos și, slavă cerului, mai nimeream și pe la pilates măcar de două ori pe lună. Așa că mă număr și eu printre cei care nu mai văd nevoia de sport ca pe o necesitate de corpului de a fi mai bine conturat, ci de a funcționa normal.

Durerile de spate, de gât, de genunchi, de oase – în general, sunt o consecință a sedentarismului de care mulți dintre noi ne facem vinovați și care din păcate a afectat și viețile copiilor noștri. Nu îmi amintesc ca Alesia să îmi fi spus și cu alte ocazii că o doare spatele sau că o doare gâtul pentru că a stat prea mult aplecată.

Școala online – cu toate beneficiile ei pentru care sunt recunoscătoare, a răpit totuși din viața copiilor ceva de care aveau nevoie „ca de aer”: mișcarea din pauze. În mod normal, oricine stă pe scaun mai multe ore pe zi ar trebui să se ridice la 40-50 de minute, să se plimbe puțin, să facă niște întinderi, ca să își pună din nou corpul în mișcare. Copiii noștri au ajuns ca de la ridicările regulate de pe scaun + agitația din pauză și joaca de după școală să își petreacă cea mai mare parte a timpului ațintiți în fața unui ecran, la școală, sau pe canapea, de multe ori tot cu un ecran în față.

Am stat de vorbă și cu Doamna Dr. Kinetoterapeut Elena Căciulan, pentru că am vrut să aflu mai multe despre efectele pe care le-a avut sedentarismul din 2020 în viețile noastre:

Ce trebuie să știm despre efectele sedentarismului? Cum apar durerile de spate și de gât?

1. Care sunt cele mai frecvente afecţiuni pe care le-aţi întâlnit în ultimul an, de când stăm mai mult acasă şi noi şi copiii, lucrăm foarte mult la birou, nu mai facem sport, nu mai ieşim la plimbare?

Cele mai frecvente dezechilibre posturale pe care eu le-am întâlnit au fost: asimetrii care au apărut la nivelul umerilor, adică avem un umăr mai sus, unul mai jos, o proiecţie anterioară a umerilor, adică un spate cifozat, un spate rotunjit, putem să avem asimetrie la nivelul bazinului, stau aşa copiii mai într-o parte, mai şoldit cum se spune în popor. După aceea, felul în care aceşti copii merg, pentru că stau cu genunchii, cu şezuta între călcâie şi se produce o rotaţie la nivelul şoldului şi de cele mai multe ori lipsa aceasta de mişcare şi de control postural, îi face pe copii să meargă cu picioruşele fie aşa depărtate către lateral sau cu picioruşele către interior. Ce aş ruga eu părinţii este ca ei să se uite la talpa pantofilor, pentru că de cele mai multe ori ea este tocită fie în interior, fie în exterior.

Am văzut, şi este foarte curios că în această perioadă, copiii acuză dureri. Acuză dureri la nivelul umerilor, la nivelul spatelui, dar toate lucrurile acestea sunt legate de lipsa de mişcare, de lipsa de control postural, pentru că trebuie să subliniem acum faptul că nemaimergand la şcoală, ei adoptă nişte poziţii total greşite de acasă pentru că îşi fac lecţiile fie la birou, fie cu un picior sub şezut, fie că stau pe scaun şi cu fundul pe şezut, fie că stau pe jos. Şi atunci, toate aceste poziţii repetitive nu vor face altceva decât să accentueze nişte dureri şi nişte dezechilibre posturale care nu prea sunt normale la vârsta lor.

2. Ce ar trebui să facem acasă pentru a-i ajuta?

Copiii ar trebui să iasă afară, părinţii trebuie să le acorde şi să le aloce un pic de timp. Puneţi-i să urce scările, să le coboare, să ocolească pomii, să ocolească tufişurile, puneţi-i să se bucure pur şi simplu de timpul pe care dumneavoastră ca şi părinte li-l acordaţi lor. Adică nu îi lăsaţi prea mult să stea în casă. Faceți-vă timp să mergeţi în parc, să mergeţi pe stradă. Faceţi-vă timp să petreceţi timp şi să faceţi mişcare. În casă, dacă aveţi spaţiu, pe un hol, puneţi-i să ocolească scaunele, să stea într-un picior, să sară pe ambele picioare, să se mişte şi să facă mişcare cât mai mult, în aşa fel încât să nu se instaleze aceea amnezie senzorio-motorie de care eu vorbesc.

3. Eu am un ceas de sport şi mi-am impus ca în fiecare zi să fac minimum 10.000 de paşi şi când ajung seara acasă şi văd că nu i-am făcut încep şi bat pasul pe loc. Ar funcţiona această metodă şi la copii?

Ar funcţiona, dar ei nu sunt aşa statici ca şi noi, copiii au nevoie să se mişte, să se rostogolească pe covor, puneţi-i să meargă pe patru labe, puneţi-i să stea pe patru labe şi să ridice o mână şi un picior, să meargă pe reacţie încrucişată adică să ridice o mână şi piciorul opus, puneţi-i să facă genuflexiuni, să stea lângă zid, ei au nevoie de această mişcare. Este perioada când această mişcare îi ajută nu numai din punct de vedere fizic, îi ajută din punct de vedere emoţional, îi ajută din punct de vedere cognitiv şi dincolo de toate, nu uitaţi că noi venim pe lumea aceasta ca să ne mişcăm, embrionul acela, după câteva zile începe să se mişte şi atunci avem nevoie de mişcare pentru dezvoltarea noastră sub toate cele trei aspecte pe care vi le-am zis, fizic, emoţional şi cognitiv

Exercițiile de întindere sunt ideale pentru a ne dezmorți oasele, așa că sub îndrumarea doamnei Dr. Kinetoterapeut Elena Căciulan, eu și Alesia am învățat câteva exerciții noi pe care vom încerca să le includem de acum încolo în rutina noastră zilnică:

Echipamentele pe care le puteți vedea în video și în poze sunt de le PEPCO Romania, din colecția Fitness pe care o găsiți și voi disponibilă în magazine în perioada 28 ianuarie – 3 februarie. Noi am vrut să ne asortăm și puteți face și voi același lucru cu copiii voștri, pentru că sunt multe modele frumoase mamă-fiică în această colecție.

Vă las aici și o serie de poze cu exercițiile pe care le facem noi, ca să puteți reveni la ele ori de câte ori aveți nevoie de puțină inspirație și motivație.

Exerciții pentru dureri de spate și de gât

 

 

 

 

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

0 comentarii pe “Exerciții pentru durerile de spate și gât

  1. Simonescu Virgil Florin Dan says:

    Am vazut clipul dumneavoastra,
    Am o rugaminte,…ma puteti sfatui cum sa scap de durerile de „gat” .Am dureri cind imi rotesc capul.
    Exercitiile vazute in clip pot sa le incerc si eu.
    Am 73 de ani si cu ceva timp in urma aveam o viata activa iar dupa pensionare am inceput sa am probleme.
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.