Experiența Alesiei în prima zi de muncă. Cum îi învățăm pe copii să devină oameni responsabili și independenți?

Săptămâna trecută, prietena mea Adina de la adinish.com m-a sunat și m-a întrebat: „mi-o împrumuți și mie o zi pe Alesia?”. Avea un proiect foarte drăguț și voia să invite un copil să vadă cum e să muncești o zi într-un magazin.

Mi-a surâs foarte tare ideea, pentru că am încercat întotdeauna să-mi educ copiii financiar de la vârste foarte fragede și să îi învăț că banii se câștigă, nu cad din cer.

Au fost multe ocazii în care i-am dat șansa să facă diverse lucruri pentru care am plătit-o cu sume simbolice, dar motivante pentru ea. Strânge banii pe care îi primește de la mine și, în felul acesta, își poate cumpăra jucării din banii ei atunci când dorește.

Încerc să o învăț și că trebuie să aibă grijă de lucrurile ei, pentru că toate vin de la magazin, dăm banii pe ele și nu suntem sac fără fund. Ultima discuție pe tema asta am avut-o când, acum câteva zile, pentru a 13987- oară și-a stricat stiloul. Așa că i-am spus că e ultima oară când îi mai iau stilou, data viitoare îl va plăti din pușculița ei.

Și Alesia s-a bucurat mult când a auzit de planul Adinei, mai ales că ei îi place la nebunie să meargă în showroom-ul Adinish. Pentru că știa că merge să „muncească”, înainte să plece m-a întrebat dacă știu ce salariu o să îi dea Adina. :)) Semn că a înțeles destul de bine valoarea muncii.  Era bucuroasă că va avea primul ei job (nu de la mine) la care va câștiga bani.

Pe Adina am cunoscut-o acum 3 ani, când eram însărcinată cu Nicholas. Ea trăiește de forte mulți ani în Danemarca, unde a adoptat foarte repede stilul scandinav de a trăi. Mi-a povestit că la ei,  în fiecare vară, atunci când copiii sunt în vacanță, la magazine nu vezi adulți care lucrează, sunt numai copii.  Unii dintre ei își iau job-uri peste vară, alții preiau din sarcini în afacerile familiei și îi ajută în acest fel pe părinții lor, care se pot ocupa de alte treburi. Mi-a spus că e o tradiție și că în felul acesta îi educă pe copiii să testeze diverse domenii, să testeze.

Stilul de parenting scandinav

La prima vedere, stilul acesta de parenting poate părea un pic dur, însă nu este deloc așa, dimpotrivă cred că o să fiți de acord cu mine când veți termina de citit acest articol. Nordicii sunt de părere că cei mici nu trebuie răsfățați prea mult, pentru că atunci când vor crește și vor ieși de sub aripile protectoare ale părinților, se vor lovi de realitate și nu vor ști cum să reacționeze.

În același timp, sunt foarte atenți la nevoile copiilor, încă din primi ani de viață, rămân foarte afectuoși și comunică cu cel mic fără să-l considere inferior, la fel cum ar discuta cu un adult. Îi ascultă și îi iubesc în aceeași măsură în care îi responsabilizează și îi încurajează să muncească.

Alesia a mers să dea o mână de ajutor prietenei noastre, Adina, la magazinul ei pentru copii

Recunosc că am avut inima puțin strânsă când am lăsat-o la ușa magazinului. Era clar că va avea o experiență plăcută și va învăța multe lucruri folositoare, pentru că am mare încredere în Adina. Nu mi-am putut stăpâni însă fiorul care m-a fulgerat atunci când mi-am dat seama că fetița mea cea mică a crescut și la cei 9 ani ai săi face primii pași către independență. De-a lungul zilei, Alesia a descoperit cum este viața de cealaltă parte a casei de marcat.  Adina i-a explicat cum să vorbească cu clienții, cum să vândă, cum să așeze produsele la raft și cum să facă stocuri. De asemenea, a învățat că cineva a depus efort chiar și pentru lucrurile care ni se pare nesemnificative, a văzut cum trebuie să interacționezi cu oamenii, atât atunci când le stai la dispoziție, dar și când ești angajat.

Spre seară, când am mers să o iau, mai că nu-i venea să creadă că s-a terminat deja „ziua ei de muncă”. Sunt foarte mândră de ea! I-a plăcut să se simtă responsabilă și chiar își încurajează și prietenii să lucreze.  A fost foarte încântată de această experiență și a spus că abia așteaptă vacanța de vară ca să poată să mai meargă la magazin să lucreze la Adina. S-a descurcat excelent și avut ocazia să discute cu Adina despre ce înseamnă să conduci o afacere, pentru că și ea își dorește să aibă propria afacere atunci când va crește.

Văd în ea toate calitățile unui om de succes. Îi place să fie în centrul atenției, să dea sfaturi și să fie independentă.

Personal, experiența Alesiei mi-a întărit convingerile că avem nevoie să trecem prin multe etape și provocări înainte de a ne alege drumul și de a da piept cu viața. Mă gândesc și la alte metode prin care să le formez copiilor abilitățile necesare să se adapteze la realitățile vieții și să nu piardă niciodată puterea de a schimba lumea puțin câte puțin, pofta de viață și încrederea de sine.

Pentru că Alex e așa pasionat de animale, pentru el m-am gândit să căutăm vara aceasta o fermă la care să poată să lucreze, să vadă exact ce se întâmplă și sarcini are de îndeplinit ca să își dea sema cât de mult își dorește cu adevărat să lucreze în acest domeniu. Dacă aveți idee unde ar putea încerca, nu ezitați să îmi spuneți.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun)

Aștept să-mi scrieți în comentarii și pe pagina mea de Facebook cum vă educați voi copiii, cum le valorificați talentele și la ce provocări îi supuneți.
Înseninați-mi ziua cu poveștile voastre cu pitici harnici!

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.