Lecțiile unei pandemii. Ce învățăm din experiența coronavirus?

O planetă întreagă se uită îngrijorată la ultimele știri despre coronavirus, pandemie care ne-a luat pe toți prin surprindere și pe care încă nu știm cum să o oprim. Eu mă uit la televizor din casă, acolo unde suntem de câteva zile. Abia reușesc să găsesc explicații pentru că cei mici să înțeleagă că trăim o perioadă pe care nici noi nu am mai experimentat-o până acum. Îi liniștim, pentru că suntem părinți, dar tot căutăm să înțelegem cum va fi lumea noastră după coronavirus.

Am văzut, recent, un reportaj despre cum a izbucnit această epidemie și care sunt lecţiile pe care trebuie să le învățăm. Dacă nu aveți răbdare să îl urmăriți, am să vă spun concluziile mele.

https://www.youtube.com/watch?v=zuwmj7gT-UM&feature=youtu.be

În primul rând, COVID 19 seamănă în proporție de 76% cu SARS, un alt virus care a provocat o gravă epidemie în 2002. Sursa lui este aceeași: consumul și interacțiunea cu animalele sălbatice. În China, această practică este una frecventă, acesta fiind și motivul pe care oficialii chinezi îl invocă. Spre deosebire de SARS, COVID 19 este mai puțin mortal, dar mult mai contagios. Vă imaginați că în cazul SARS a durat 10 luni până a fost restrâns, oare cât va dura pentru noul coronavirus?

Cum a evoluat COVID 19

De la descoperirea sa în decembrie anul trecut, virusul a infectat până ieri 228.000 persoane și a provocat peste 9000 de morți, numărul lor crescând dramatic în fiecare zi. Potrivit specialiștilor, fiecare individ infectează alte trei sau chiar patru persoane.

Pentru a înțelege mai bine cu poţi izola virusul, specialiștii chinezi explică cum au înțeles ei „piramida”. În vârful piramidei sunt oamenii cu simptome grave, la mijloc sunt cei uşor afectaţi iar baza piramidei este formată din asimptomatici. Concentrarea pe tratarea celor care manifesta simptome este ineficientă întrucât ceilalţi vor continua să răspândească virusul.

FOLLOW ME

An error occurred while retrieving media

De aceea, cele mai eficiente măsuri, chiar dacă au fost considerate crude, au fost cele luate de guvernul chinez după răspândirea virusului. Primul oraş în carantină a fost Wuhan, unde 11 milioane de oameni au fost puşi în carantină, toate drumurile către oraş au fost închise şi transportul public a fost oprit. Următoarea provincie închisă a fost Hubei, unde au fost puşi în carantină 60 milioane de oameni.

Ce măsuri s-au luat pentru a stopa efectele coronavirus

Cazurile în care epidemia a fost stăpânită, precum Hong Kong sau Singapore sunt cele care au luat măsuri drastice, încă de la primele semne ale epidemiei. În plus Singapore face anual simulări în caz de epidemii cu virusuri precum SARS. De 16 ani se pregătesc pentru un nou virus, iar educaţia se face încă din primii ani de viață. În Singapore, protocoalele pentru o epidemie ca aceasta sunt stabilite și repetate anual, pentru a elimina orice risc de pandemie. Practic, singurul stat care a reușit să oprească virusul, este cel care a învățat din greșeli. Lawrence Wong, reprezentantul Ministerului Naţional al Dezvoltării din Singapore spune că trebuie să fim pregătiţi psihologic ca acest virus să fie mai violent decât SARS. De aceea, în alte state din China s-au creat platforme online de informare despre coronavirus prin care au liniştit publicul şi au răspuns întrebărilor acestuia. Astfel au redus numărul de oameni care se prezentau la spital cu simptome false.

Medicii răspundeau în pauzele de masa apelurilor şi mesajelor, într-un efort fără precedent. Asistentele şi doctorii nu mâncau și nu beau apă pe parcursul unei ture de 24 de ore. Au fost cazuri în care protocolul de siguranță a necesitat la separarea copiilor de părinţii lor. Măsurile cele mai eficiente, au fost și cele mai dureroase… Chinezii le numesc oraşe sacrificate, acolo unde oamenii au fost lăsaţi să moară cu minime ajutoare medicale pentru a proteja alte sute de milioane de oameni din China dar și din întreaga lume.

Epidemii precum MERS, SARS, Ebola, gripă aviară şi acum COVID 19 ne demonstrează cât de vulnerabili suntem în fata unori virusuri care au ca sursa animalele sălbatice. Experții spun că vaccinul va dura între 9 şi 12 luni…. Doar producerea lui în sute de milioane de doze ar dura luni de zile.

Prin urmare, ce învățăm din lecția asta? Pentru că, așa cum am aflat deja, cea mai mare greșeală a omenirii a fost să nu învețe din suferința prin care a trecut.

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.