Final de an școlar online. Cum a fost pentru noi experiența cu școala online și ce îmi doresc la toamnă

Final de scoala online Ela Craciun

Una dintre cele mai mari provocări pe care le-au avut părinții în ultima perioadă a fost școala online. Pentru unii a fost mai ușor, pentru alții mai greu, iar pentru cei mai puțin norocoși, a fost chiar… Imposibil.

Nu aș vrea să ne întristăm încă de la începutul articolului mai mult decât e cazul, dar nici nu pot să ignor problema cu care s-au confruntat mii de elevi și profesori în această perioadă, așa că o să vă las la finalul articolului un material care m-a emoționat foarte tare.

Până atunci, însă, aș vrea să vă povestesc câte ceva despre experiența noastră cu școala online și mai cu seamă, cu sfârșitul de an școlar online.

Alesia a terminat anul acesta clasa I, Alex clasa a VII-a. Experiențe total diferite. La Alex a fost o „festivitate de premiere” pe Zoom, iar la Alesia, pentru că nu s-a putut organiza o serbare, cei mici și-au spus rolul separat, iar doamna învățătoare le-a pregătit un filmuleț în care le-a unit pe toate. Sunt convinsă că o să fie o amintire foarte interesantă peste ani și ani: serbarea lor online.

Eu sunt cu lacrimi în ochi și la început de an școlar, și la sfârșit. E incredibil cât de mult schimbă un an un copil, ca să nu mai zic de cât de repede trece. Pe colegii lui Alex nu îi mai văzusem de mult timp, pe majoritatea îi văd doar în prima și utlima zi de școală și am fost surprinsă să văd la începutul acestei veri niște bărbăței, cu voce mai groasă și atitudine șmecherească și niște adevărate domnișoare. Mai ieri erau toți cât Alesia, iar acum sunt toți mai înalți decât mine (cel puțin, așa mi s-a părut).

 

FOLLOW ME

 

Final de an școlar 2019

Alex a avut o medie foarte mare, 9.87 și a fost premiat. M-am bucurat foarte mult că și-a mențiunt rezultatele bune, chiar dacă a avut alte distrageri. Din martie, a stat numai la Sinaia, dar nu a neglijat școala. L-a felicitat chiar și doamna dirigintă pentru rezultatele bune obținute în același timp în care și-a continuat și munca pentru pasiunea lui uriașă: animalele. Nu vreți să știți ce avem la Sinaia. Peste 200 de animale îngrijește aproape singur, pentru că, deși mama îl ajută, greul e pe spatele lui.

La final, doamna dirigintă i-a rugat pe toți să spună câte un cuvânt de adio și i-am văzut pe toți foarte încântați că au reușit să treacă cu brio peste această perioadă și fericiți că nu au mai dat teze. La Alesia, lucrurile au stat complet diferit, pentru că lor le-a fost dor să se vadă, să se joace în pauze și să fie împreună.

Pentru mine, ca părinte, a fost și greu și ușor, și provocator și frumos, și cu nervi și cu de toate. Despre Alex nu am ce să zic, nu a pus nicio problemă, nu m-a sunat mama cu reclamații. El e mai mare, își face lecțiile singur, e mai responsabil. Cu Alesia… ce să vă zic. A fost o adevărată distracție. E complicat să ții un copil atâta timp concentrat în fața laptopului, să îi captezi atenția, să nu îl pierzi, mai ales când are pe lângă el o grămadă de jucării care să îl distragă. Nu de puține ori am asistat la lecțiile Alesiei de cealaltă parte a laptopului și am surprins-o visând sau jucându-se. De multe ori mi-a zis că e obosită, că nu mai vrea, că nu e frumos să faci lecții acasă și nu e distractiv pe zoom, pentru că ea vrea să se vadă cu doamna învățătoare și colegii.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Alesia a terminat azi clasa pregătitoare 🌸🙌 Copiii voștri când au serbarea de sfârșit de an? 🤗

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun) pe

Final de an școlar 2019
Am avut de făcut diverse proiecte pe care înainte le făcea la școală, fiind la program lung, de dimineață până la 17, iar acum a trebuit să le facem acasă și să fiu constant în spatele ei. „Hai Alesia, mănâncă, hai Alesia să facem proiectul, hai că la 16:00 intrăm pe zoom, hai să facem lecțiile”. Am avut această grijă permanent, iar atunci când trebuia să mai filmez ceva, să-mi înregistrez emisiunea sau să lucrez puteam să o fac numai după ce Alesia își termina temele și activitățile. Altfel, dacă o lăsam singură și îi spuneam să facă ceva, deși știa ce are de făcut, și în mod normal le-ar termina foarte repede, cât am stat acasă mă chema imediat: asta cum se face, aici ce pun, aici ce trebuie. Voia să fiu mereu în spatele ei.

A fost deci o perioadă destul de solicitantă, dar nu imposibilă.

Am întrebat-o și pe Alesia cum i s-a părut ei în această perioadă și ce a fost cel mai greu. Mi-a zis că vrea să se întoarcă la școală din toamnă pentru că la noi mereu se întrerupea internetul sau se plictisea să stea atâta la calculator (mi-a spus de câteva ori chiar că o doare capul și clar acesta era motivul). E adevărat că am avut ceva probleme cu internetul, dar nu pot să mă plâng din cauza asta, mai ales când știu prin ce probleme au trecut alți copii și părinți în această perioadă.

Cei de la Recorder au făcut un material care mie, ca părinte, mi s-a părut sfâșietor… Mi se rupe inima să văd cum s-au chinuit alți copilași, cât de greu a fost să se adapteze la școala online, iar pentru alții… imposibil.

Toți copiii merită să aibă acces la educație, să aibă un acoperiș deasupra capului și o familie care să îi iubească. Iar pentru orice stat, astfel de lucruri mi se pare că ar trebuie să constituie o prioritate: educația, sprijinirea copiilor fără posibilități, acordare de ajutor și resurse de toate tipurile pentru profesori. Dacă mie mi s-a părut greu și, îi mulțumesc lui Dumnezeu, în afară de un furnizor slab de internet, copiii mei au avut toate posibilitățile, nici nu vreau să îmi imaginez ce a fost în sufletul acestor copii și cum au trecut pentru ei aceste luni de școală online.

Nu cred că omenirea ar putea funcționa la fel fără ca oamenii să se întâlnească, fără să interacționeze, să se joace. Îmi doresc sincer să ne întoarcem la școală din toamnă și să decurgă lucrurile așa cum am fost obișnuiți.

Doamne, Dumnezeule ajută-ne să ne revedem cu bine și să reînceapă școala la toamnă.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.  

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.