Mersul la sală este, fără doar și poate, provocarea capitală pentru omul modern. Pentru mulți, o realitate, pentru mulți, o aspirație, pentru mulți o piată de moară și, din păcate, pentru extrem de mulți, acțiunea cel mai îndelung supusă celei mai cunoscute tactici: tactica amânării. Ca și în cazul arhicunoscutelor bancuri pe tema curelor de slăbire, mersul la sală a intrat și el în rutina pseudo-deciziilor de tipul “de luni”, “de mâine” sau “de anul ăsta”. Scuzele invocate acoperă o paletă largă, de la lipsa timpului la lipsa antrenamentului de sală sau a banilor, însă o scuză rămâne, în esență, o scuză. Totul ține de motivație. Și Barack Obama face antrenament, iar puțin este întotdeauna mai bine decât deloc.
Așa că, pentru cei care încă se agață de firul falselor argumente sau nu găsesc imboldul de care au nevoie sau cărora, dintr-un motiv sau altul, le este teama de mersul la sală, am realizat mai jos, cu ajutorul lui Alexandru Ceobanu, personal trainer la Pescariu Sports & Spa, un mini-ghid al începătorilor, care reunește câteva recomandări elementare și sfaturi esențiale, pe care eu însămi le voi urma cu sfințenie nu doar în aceste șase săptămâni ale campaniei “Mănâncă, aleargă, slăbește!”, ci și de acum înainte. Sper să vă inspire!
1. Ce este cel mai important de știut este că, dacă se urmează un program corect, adaptat nevoilor personale, se va pune o bază și se vor acumula informații chiar din prima lună de mers la sală.
2. O evaluare personală va stabili durata și frecvența antrenamentelor.
3. Fiecare avem liber-arbitru. Doar cumpătarea aduce rezultatele dorite.
4. Intensitatea NU este indicatorul arderii de grăsimi. Ideal este chiar să evităm acest lucru și să ducem antrenamentul la un nivel confortabil, și nu de tortură.
FOLLOW ME
5. Dieta combinată cu exerciții fizice complexe generează cele mai bune rezultate.
6. Kilogramele NU constituie singurul reper al progresului. Corpul are nevoie de timp pentru a-și crea echilibrul.
7. Începătorilor li se recomandă vitaminele, nu energizantele.
8. Alimentația corectă este primordială, însă, în funcție de analizele medicale și de istoricul medical, se pot adăuga suplimente precum vitamine, enzime, probiotice, Omega 3.
9. De la motivația internă pornește totul! Este vitală în prima etapă. Informațiile vor urma, cu siguranță, însă motivația trebuie alimentată din ambele direcții.
10. Dacă nu ai făcut niciodată o activitate sportivă, este indicat să apelezi la un profesionist în domeniu sau să te informezi singur. Altfel, riști atât să îți irosești timpul, cât și să te accidentezi.
11. Nu toți începătorii sunt la fel. Ei pot avea 150 kg sau 70 kg, 16 ani sau 70 ani – la sală nu există șabloane. Singura certitudine este că toți aveam aceleași nevoi: să ne putem deplasa, să avem un minimum de rezistență, un minimum de flexibilitate și, plecând de la aceste principii, începem să construim un program.
12. FĂRĂ SCUZE!
O oază de relaxare pe malul Lacului Tei, clubul de sport și wellness Pescariu Sports&SPA include o sală de fitness performantă, săli dedicate cursurilor de aerobic , cycling și box, o piscină interioară și una exterioară, ambele semi-olimpice și o zonă de wellness cu SPA și masaj. Iubitorii de sport mai au la dispozitie 8 terenuri de tenis practicabile 12 luni pe an, 2 terenuri de squash și un teren de fotbal cu instalație de nocturnă. Pentru copii, clubul oferă clase speciale de șah, tenis, squash, înot, gimnastică, dans, karate, scrimă și yoga.