Greșeala pe care o face fiecare mamă în primele zile de grădiniță

Nicholas a început anul acesta grădinița, o nouă primă etapă din multele care vor urma de acum încolo. 

Am crezut că îmi va fi mult mai ușor să îmi las al treilea pui să se desprindă, încet, încet, de sub aripa mea protectoare, însă se pare că m-am înșelat. Sentimentele de teamă și îngrijorare m-au copleșit, ca de fiecare dată, imediat ce m-am întors singură, pe drumul pe care am venit împreună. Mi-am dat seama că frica pe care am manifestat-o este prima greșeală frecventă a mămicilor când își lasă copilul la grădiniță și face ca despărțirea să devină grea. 

Primele zile de grădiniță au fost mai grele pentru mine, decât pentru el

Pe Nicho l-am ținut acasă mai mult decât pe frățiorii lui, din cauza pandemiei, dar mai ales pentru că mi-a fost destul de greu să accept că a crescut atât de repede. Dacă pe Alex l-am dus la grădiniță de la 2 ani și jumătate, pe Alesia am ținut-o acasă până la 3 ani, iar de Nicholas nu am reușit să mă despart ușor nici măcar la 3 ani și 5 luni. 

 

Prima zi a început încurajator de bine. El a fost mai entuziasmat decât mine. Am încercat să îl pregătesc înainte, l-am luat cu mine când o luam pe Alesia de la școală, îi povesteam că o să meargă și el în curând, l-am lăsat să se joace cu copiii în curte. 

L-am lăsat în grija educatoarei și parcă sufeream pentru că nu știam dacă o să-i placă și dacă o să îi fie dor de mine. În plus, eram copleșită de părerea de rău că pierd momentele în care îl alint, dimineața, când toți ceilalți sunt plecați. Privind în urmă, îmi dau seama că el a preluat starea mea. 

Entuziasmul s-a transformat în despărțiri lungi și grele

În a treia dimineață au început să apară problemele. Tatăl lui a fost cel care l-a însoțit și mi s-a strâns inima când mi-a povestit că s-au despărțit cu mare greutate, pentru că a plâns foarte mult. În următoarele zile, a fost și mai greu. Am plecat în lacrimi în ochi după ce s-a agățat de gâtul meu şi nu a mai vrut să-mi dea drumul. Educatoarea m-a asigurat că supărarea lui a durat până când eu m-am îndepărtat. Mi-a trimis o mulțime de fotografii, ca să mă liniștească. După 5 minute s-a calmat, a început să se joace și să comunice. Mi-a spus că îi place să se implice în activități, este sociabil și pune foarte multe întrebări.

Am luat deja prima „vacanță”, neplanificată

La finalul săptămânii i-am explicat că stăm acasă două zile, ne jucam şi petrecem timp împreună, iar luni, mergem iar la grădiniță și că supereroii ca el trebuie să fie curajoși. Weekendul s-a prelungit pentru că Nicholas a răcit. Mi-am adus aminte că și cu Alesia și Alex s-a întâmplat la fel. După 2-3 zile de grădiniță, petreceam o săptămână acasă cu răceală, febră și tuse. 

 

Săptămâna aceasta, Nicho poate să se mai simtă bebelușul familiei, chiar dacă a renunțat la biberon. Îl mai ținem acasă, să se însănătoșească. Încercam să îi fortificăm imunitatea cu vitamina C, ceai de ghimbir și multă dragostea, pentru că ne așteaptă multe zile de grădiniță. Între timp, eu încerc să mă eliberez de emoții negative, ca să îl încurajez și pe el, nu doar verbal, ci și energetic. Aștept să văd dacă starea mea îi va influența, din nou, comportamentul. 

Noi, mamele, nu suntem niciodată suficient de mult pregătite emoțional pentru trecerea la o etapă atât de importantă precum grădiniță. Faptul că el nu mai dorește să meargă la grădiniță, deși îi place și se simte bine, mi-a arătat clar cât de puternice sunt legăturile dintre mama și copil. De când îi purtăm în pântece, gândurile noastre pozitive îi fac să se simtă în siguranță și să îmbrățișeze mai ușor noile etape din viața lor. 

Aștept cu nerăbdare poveștile, în comentarii, despre emoțiile pe care le-ați simțit când v-ați lăsat copilașii pentru prima dată la ușa grădiniței și cum ați gestionat situația. 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă ți-a plăcut, îl poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK

2 comentarii pe “Greșeala pe care o face fiecare mamă în primele zile de grădiniță

  1. Asaftei Simona says:

    Eu am scăpat cu grădinița ,dar să știi că exact așa pățeam și eu atunci când le duceam ,după vreo câteva zile imediat răceau ,acasă dacă stăteau nu aveam probleme ,dar la grădiniță nu-i trecea bine o răceală că venea alta ,nu m-ai zic de trezit dimineața că era jale ,tare greu le mai trezeam ,până și acuma asta mică ,care este la pregătitoare dimineața trebuie să treg vreo jumătate de oră de ea ca să se trezească ,zice că-i place la școală ,dar la trezit dimineața nu-i place .Însănătoșire grabnică lui Nicholas ! Este un dulce ! ❤

  2. Sovoiu Elena says:

    Îmi amintesc ca am plâns pe ascuns, voiam sa par puternica ca sunt gata și eu de noua etapa, dar sincer nu prea eram, deși nu ma arătăm🙈

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.