Învaţă cum să lupţi cu oboseala cronică!

Învaţă cum să lupţi cu oboseala cronică!

Simptomele oboselii cronice sunt confundate adesea cu cele ale gripei

Oboseala a ajuns să facă, din nefericire, parte din viaţa cotidiană. Nu ştiu prea mulţi oameni care să nu se plângă de lipsa timpului dedicat odihnei şi mă refer aici atât la odihna fizică, la timpul alocat somnului, dar şi la odihna psihică. Când nu ne mai putem linişti şi când frământările interioare pun monopol pe sufletele noastre, nici somnul nu mai este somn. Suntem din ce în ce mai grăbiţi, mai preocupaţi cu orice altceva ni se pare nouă că este important, suntem mult prea ancoraţi într-o realitate ireală pe care noi o facem să pară adevărată şi uităm să ne gândim puţin şi la sănătate. Ne forţăm să căutăm cu disperare acel „ceva” ce ni se pare că ne-ar face fericiţi, iar când îl obţinem, de multe ori cu preţul propriei sănătăţi, ne bucurăm pe moment, avem impresia că suntem poate fericiţi, dar totul durează mult prea puţin şi ne întoarcem atenţia către „altceva” şi repornim căutarea şi lupta. Şi uite aşa ajungem să ne îmbolnăvim de multe ori de oboseală cronică. Specialiştii spun că cei mai expuşi la această boală sunt cei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 50 de ani.

Învaţă cum să lupţi cu oboseala cronică!

Din nefericire, nu s-a aflat încă pe calea ştiinţei ce anume declanşează această stare, însă medicii şi specialiştii în domeniu suştin că principala cauză este surmenajul psihic şi fizic. Sindromul de oboseală cronică produce simptome care stau la baza a mai multe alte boli. Şi pentru a depista la timp, este necesar să facem o serie de analize pentru că, de multe ori, simptomele oboselii cronice sunt confundate cu cele ale gripei, dar nu numai. Pe termen lung, cel puţin câteva luni, se poate să simţim cel puţin trei din următoarele stări:

  • cefalee
  • dureri musculare
  • dureri articulare
  • ganglioni limfatici uşor măriţi la nivelul gâtului sau axilei
  • pierderea memoriei, confuzie, uitare, dificulate de concentrare
  • dureri de gât
  • somn neodihnitor (când te bagi în pat, eşti obosit, reuşeşti cu greu să adormi, iar când te trezeşti, te simţi mai obosit decât la culcare)
  • dificultăți de concentrare
  • diminuarea randamentului fizic și intelectual
  • dimineaţa la trezire, când te ridici din pat, este posibil să te simţi ameţit sau dezorientat
  • simţi stări de depresie şi nervozitate indiferent de ce sarcini ai de făcut sau faci în ziua respectivă
  • palpitații
  • atacuri de panică
  • tulburări digestive (dispepsie, balonări, lipsa poftei de mâncare)
  • tulburări psihoemoționale: lipsa poftei de viață, stări depresive, anxietate, indispoziție, irascibilitate
  • slăbiciune fizică
  • anemie

Pentru a preveni instalarea bolii sau pentru a diminua din efectele pe care le are asupra organismului, trebuie să ne prezentăm la medic imediat ce apar semnele menţionate mai sus, dar totodată putem să ne ameliorăm singuri starea. Trebuie să ne găsim în fiecare zi timp pentru odihnă. Îmi amintesc o pildă tare frumoasă şi sugestivă pentru noi, cei care suntem tentaţi să muncim până la epuizare. Un pacient, bărbat pe la 50 de ani, om de afaceri renumit, s-a dus la medicul psiholog să îl trateze tocmai de oboseală în stare foarte avansată. Psihologul l-a ascultat şi l-a îndemnat să meargă după prima lor întâlnire în primul cimitir care îi iese în cale şi să se uite pe toate crucile bărbaţilor care au murit la vîrsta lui, să vadă ce au lăsat în urma lor. Pacientul s-a conformat, dar nu a găsit nicio altă informaţie pe crucile celor decedaţi în afară de vârsta la care au murit. S-a întors în cabinet şi psihologul i-a răspuns că şi aceia au murit tot din cauza muncii şi a efortului de a demontra şi de a face lucruri. Dar a fost în zadar, acum nu mai sunt, iar oboseala cronică a fost cauza unui atac cerebral, a unui infarct sau pur şi simplu a morţii acelora. Asadar:

  • mergeţi la medic şi faceţi analize
  • odihniţi-vă cel puţin 8 ore pe noapte şi dacă puteţi dormiţi şi ziua, ştiţi voi…somnul de frumuseţe e, de fapt, somnul de sănătate
  • nu vă culcaţi la ore foarte târzii
  • evitaţi băuturile energizante precum cafeaua, sucurile carbogazoase
  • evitaţi alcoolul, tutunul şi grăsimile
  • mâncaţi mâncare gătită şi sănătoasă
  • luaţi suplimente alimentare dacă vă sunt recomandate de medic sau farmacist – suplimentele minerale sunt recoamandate în tratamentul sindromului de oboseală cronică
  • faceţi pauze din lucru
  • staţi cât mai mult la soare, la aer, în natură
  • faceţi mişcare

Ceaiurile va ajuta sa invingeti oboseala cronica

Dacă nu reuşiţi să vă odihniţi, vă recomand să beţi ceaiuri. Cele mai eficiente în calmarea sistemului nervos sunt:

  • ceai de rozmarin
  • ceai de urzică
  • ceai de ginseng
  • ceai de angelică
  • ceai de mentă
  • ceai de coacăze negre
  • ceai de portocale

Seara, înainte de culcare cu 30 de minute, amestecaţi o cană de ceai de tei, una de lapte şi 2 linguriţe de miere. Ceaiul şi laptele trebuie să fie fierbinte. Se bea cu înghiţituri mici.

Tinctura de tei este ideală pentru cei care suferă de oboseală. 30 de picături dizolvate într-o cană de apă la temperatura camerei se beau seara înainte de culcare.

FOLLOW ME

3 lucruri pe care trebuie să le știi despre dermatita atopică pe 14 septembrie, Ziua Mondială a Dermatitei Atopice  1. poate fi declanșată de alergeni alimentari, de mediu, produse cosmetice, temperaturi extreme sau stres.
2. primele simptome care apar sunt:  roșeața, mâncărimea, erupțiile cutanate, uscăciunea în exces.
3. nu se vindecă, se poate preveni prin evitarea  factorilor declanșatori cunoscuți și se poate trata prin folosirea produselor de îngrijire a pielii care sunt blânde și hipoalergenice care mențin piele hidratată.  Produsele @eauthermaleaveneromania sunt un real ajutor și mă bucur că am avut ocazia să ajung în Franța și să văd exact cum se extrage apa termală folosită la fabricarea acestora. Am văzut acolo copii din toată lumea, în stadii avansate și grave, veniți la tratament pentru a beneficia de proprietățile apelor Avene.  Eu și copiii mei ne confruntăm cu dermatita atopică de aproape 18 ani. Este o afecțiune care trebuie ținută sub control permanent și care necesită o atenție sporită din partea părinților.  Pe lângă aspectul fizic de piele uscată și roșie (Alesia și Alex au avut episoade foarte grave), dermatita produce și disconfort, nu îi lasă să doarmă și în puseu te poate aduce la crize de plâns.  🫶🏻 se recomandă evitarea hainelor din materiale care pot produce disconfort
🫶🏻 trebuie să fim atenți la produsele cu care spălăm hainele, dar și la cele cu care îi spălăm pe copii
🫶🏻 au nevoie de multă hidratare, atât pe interior, cât și pe exterior, cu produse emoliente special dedicate pielii cu astfel de afecțiuni
🫶🏻 în puseu, trebuie să avem grijă la alimentația lor
🫶🏻 trebuie să fim vigilenți și să identificăm primele semne, pentru a preîntâmpina puseele, mai ales în sezonul rece
3 lucruri pe care trebuie să le știi despre dermatita atopică pe 14 septembrie, Ziua Mondială a Dermatitei Atopice 1. poate fi declanșată de alergeni alimentari, de mediu, produse cosmetice, temperaturi extreme sau stres. 2. primele simptome care apar sunt: roșeața, mâncărimea, erupțiile cutanate, uscăciunea în exces. 3. nu se vindecă, se poate preveni prin evitarea factorilor declanșatori cunoscuți și se poate trata prin folosirea produselor de îngrijire a pielii care sunt blânde și hipoalergenice care mențin piele hidratată. Produsele @eauthermaleaveneromania sunt un real ajutor și mă bucur că am avut ocazia să ajung în Franța și să văd exact cum se extrage apa termală folosită la fabricarea acestora. Am văzut acolo copii din toată lumea, în stadii avansate și grave, veniți la tratament pentru a beneficia de proprietățile apelor Avene. Eu și copiii mei ne confruntăm cu dermatita atopică de aproape 18 ani. Este o afecțiune care trebuie ținută sub control permanent și care necesită o atenție sporită din partea părinților. Pe lângă aspectul fizic de piele uscată și roșie (Alesia și Alex au avut episoade foarte grave), dermatita produce și disconfort, nu îi lasă să doarmă și în puseu te poate aduce la crize de plâns. 🫶🏻 se recomandă evitarea hainelor din materiale care pot produce disconfort 🫶🏻 trebuie să fim atenți la produsele cu care spălăm hainele, dar și la cele cu care îi spălăm pe copii 🫶🏻 au nevoie de multă hidratare, atât pe interior, cât și pe exterior, cu produse emoliente special dedicate pielii cu astfel de afecțiuni 🫶🏻 în puseu, trebuie să avem grijă la alimentația lor 🫶🏻 trebuie să fim vigilenți și să identificăm primele semne, pentru a preîntâmpina puseele, mai ales în sezonul rece

Tinctura de rozmarin are acţiune tonică asupra sistemului nervos şi cardiac, se administrează 60 picături/zi, cu apă sau ceai, 20 zile pe luna, 1-2 luni.

Amestecul de miere cu scorţişoară oferă mai multă energie şi vitalitate. Se amestecă o jumătate de lingură de miere cu scorţişoară măcinată şi o cană cu apa, se consumă zilnic, dimineaţa sau când simţiţi că aveţi nevoie de un stimulent. Înlocuieşte cu succes cafeaua.

Siropul de zmeură, luat în fiecare zi este un energizant eficient şi foarte sănătos, un înlocuitor ideal pentru cafea. Se amestecă o lingură de sirop cu 100 ml de apă, de 3-4 ori pe zi.

Bitterul suedez are efect tonic asupra sistemului nervos, este dezintoxicant, stimulator şi ajută funcţiile digestive, hepatice şi renale. Se administrează 3 x 30-60 picături/zi, înaintea meselor, 20 zile/lună, 1-2 luni.

Şi pentru că oboseala are legătură cu ficatul, e bine să faceţi o cură de detoxifiere. Foarte eficientă mi se pare cea cu miere şi cătină. Amestecaţi într-un borcan cantităţi egale de miere curată cu fructe de cătină, de preferat, zdrobite sau date prin blender, lăsaţi la frigider câteva zile, timp în care să le mai amestecaţi şi luaţi dimineaţa pe stomacul gol câte o jumătate de linguriţă. Tratamentul va da rezultate după 3 luni, dar este foarte sănătos şi eficient pe termen lung.

 

Photo Credits: www.vivelesfemmes.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.