Lucruri pe care ochii tăi încearcă să ți le spună despre sănătatea ta

Ai putea avea o infecție.
Purtați lentile de contact în loc de ochelari? Fiți atenți la petele albe de pe cornee (acel strat transparent de deasupra părții din față a globului ocular). Acest lucru este „destul de frecvent în rândul persoanelor care poartă lentile de contact”, spune Dr. Herz, și poate fi un semn al unei infecții corneene.

Sunteți prea stresat.
Stresul se poate manifesta în multe feluri, unul dintre ele fiind contracția ochilor. Este mai mult enervant decât îngrijorător, dar poate fi un semn că trebuie să vă odihniți mai mult și să vă gestionați puțin mai mult nivelul de stres, spune Herz.

Ai putea avea diabet.
Vederea încețoșată înseamnă, de obicei, că aveți nevoie de ochelari – dar ar trebui să vă verificați ochii indiferent de situație. Nu numai că vederea încețoșată poate semnala o problemă medicală la nivelul ochiului în sine (cum ar fi cataracta sau degenerescența maculară), dar poate fi și un semn al unei boli mai grave, cum ar fi diabetul. De fapt, un studiu din august 2014 a constatat că 73% dintre pacienții diabetici din eșantion au raportat vedere încețoșată. Chiar și fără probleme de vedere, oftalmologul dvs. poate fi capabil să detecteze diabetul în timpul unui examen oftalmologic pe baza neregulilor de pe retină.

Colesterolul dumneavoastră este prea mare.
Dacă observați un inel alb care se formează în jurul arcului cornean (acesta este limbajul medical pentru irisul dumneavoastră), ar putea fi momentul să vă vizitați oftalmologul, precum și medicul de familie pentru un control. În timp ce această schimbare de culoare specifică este cel mai adesea un semn de îmbătrânire, Herz spune că poate fi, de asemenea, un indiciu al colesterolului și trigliceridelor ridicate – ceea ce ar putea însemna un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Tensiunea arterială este prea mare.
Pe lângă faptul că vă crește riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, tensiunea arterială ridicată netratată poate, de asemenea, să deterioreze vasele de sânge din retină, cunoscută sub numele de retinopatie hipertensivă. Nu puteți vedea efectele în oglindă, dar medicul dumneavoastră va putea observa daunele în timpul examenului oftalmologic – un motiv în plus pentru a vă respecta analizele anuale, având în vedere că avertizarea hipertensiunii arteriale v-ar putea salva de fapt viața.

Aveți alergii.
Dacă ochii tăi sunt foarte uscați și pielea din jurul lor pare puțin uzată, s-ar putea ca în mod inconștient să te freci prea des la ochi. „Frecarea puternică sau frecventă a ochiului poate face ca pleoapa să devină mai slabă, mai relaxată și chiar flască”, avertizează Herz. „Dacă pleoapa se lasă departe de ochi, nu numai că provoacă riduri, dar permite și o expunere crescută la aer și poate face ca ochiul să devină prea uscat.” Unul dintre cei mai comuni vinovați pentru mâncărimea ochilor: alergiile sezoniere.

FOLLOW ME

Primești prea mult soare.
Unii oameni dezvoltă o pată gălbuie sau o umflătură pe albul de pe partea laterală a irisului, numită pingueculă. „Un mic procent dintre acestea sunt precanceroase, dar de obicei nu sunt”, spune Herz.

Ce le provoacă? „Ele sunt cel mai adesea observate la persoanele care petrec mult timp la soare și sunt asemănătoare cu un calus pe piele”, adaugă ea. Dar un studiu din decembrie 2013 a analizat efectele luminii ultraviolete asupra ochilor și a constatat că purtarea unor lentile specifice poate proteja ochii de daunele provocate de soare, așa că discutați cu oftalmologul dumneavoastră dacă începeți să vedeți petele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.