Scorţişoara este unul dintre cele mai căutate condimente din Antichitate şi până azi
Fără ea, Crăciunul nu ar mai avea acelaşi miros, turta dulce nu ar mai fi tot atât de dulce, vinul fiert ar deveni ceva banal, iar cafeaua de la Starbucks ar fi fost doar o poveste. Cred că ai înţeles că mă refer la minunata scorţişoară 🙂
Această mirodenie-minune nu este, însă, doar praful fin maroniu-auriu ce ne condimentează clipele de relaxare, ci şi cel ce face din orice gustare o arhivă de vise şi amintiri: cafeaua aceea pe care ai băut-o cu el înainte de a lua pe fugă avionul către Paris ori turta dulce pe care o făcea doamna Anca şi pe care o împărţea cu dragoste nepoţilor, copiilor şi tuturor celor care îi călcau pragul. Cred că nu greşesc dacă spun că scorţişoara, ca şi mirosul de portocală sau aroma cafelei, merge dincolo de plăcerea gustului către o stare, o emoţie. Astfel, m-am gândit să aflu mai multe despre ea şi despre beneficiile ei multiple şi deloc de neglijat.
Scorţişoara provine din scoarţa unor copaci ce cresc în China, India şi Asia de Sud-Est şi este unul din alimentele cele mai bogate în antioxidanţi, dar si unul dintre cele mai căutate condimente de mai mult de 4.000 de ani şi până azi. În Evul Mediu, nu era sos ori reţetă în care să nu se regăsească. Aşadar, nu mă mir de ce era şi a rămas atât de apreciată până în zilele noastre, ţinând cont că este folosită în prevenirea şi tratarea multor afecţiuni. Iată ce minuni face delicioasa scorţişoară:
- întăreşte sistemul imunitar
- prelungeşte viaţa
- este un remediu excelent contra frigului
- ajută foarte bine mâinile şi picioarele reci
- elimină durerile musculare, articulare
- previne indigestia
- echilibrează glicemia
- previne diabetul
- stimulează memoria
- ajută în curele de slabire
- previne căderea părului
- combate stresul
- regleze nivelurile de zahăr din sânge
- împiedică coagularea sângelui
- reduce inflamaţiile
- scade glicemia, trigliceridele şi colesterolul, în cazul celor cu diabet de tip II
- previne apariţia diabetului zaharat
- previne apariţia cancerului, reduce celulele cancerigene
- previne apariţia bolii Alzheimer
- previne toxiinfecţiile alimentare
- reduce stresul
- redă strălucire şi vitalitate pielii obosite
Cine vrea să slăbească repede şi frumos e bine să se împrietenească cu scorţişoara şi cu mierea: fierbe o cană de apă în care pune o linguriţă de scorţişoară şi una de miere, lasă să se omogenizeze şi bea dimineaţa pe stomacul gol. Are efect diuretic şi elimină toxinele din organism.
Obiceiul de a ronţăi ceva dulce poate fi corectat dacă amesteci într-o cutie scorţişoară, vanilie, coajă de portocală, cafea. Este suficient să miroşi conţinutul cutiei şi pofta va dispărea ca prin farmenc.
Pofta de mâncare va dispărea şi ea dacă bei înainte de masă ori când ţi se face foame o cană de ceai în care să pui un praf de scorţişoară.
FOLLOW ME
Dacă îţi doreşti ca părul tău să crească mai repede, să se regenereze, prepară o mască în care să se regăsească şi scorţişoara, pe lângă ulei de ricin, măsline, un gălbenuş de ou. Las-o să acţioneze cam o oră, timp în care părul stă acoperit cu un prosop cald. Apoi speli, ca de obicei.
Pentru ten, este un exfoliant ideal dacă o amesteci cu zahar, praf de copt şi lapte.
Un excelent exfoliant şi pentru corp este cel făcut acasă din scorţişoară, sare de mare, miere, ulei de măsline şi ulei de migdale.
O mască anti-acnee se prepară dintr-o lingură de scorţişoară amestecată cu 3 linguri de miere şi se aplică pe faţă. Lasă să acţioneze timp de 10 minute şi clăteşte cu apă caldă.
Pentru un ten mai neted dimineaţa, aplică seara o mască din scorţişoară, un gălbenuş de ou şi miere. Dacă poţi păstra masca pe faţă întreaga noapte, acoperă perna cu un prosop pentru a nu o păta; dacă nu reuşeşti, atunci lasă să acţioneze cât mai mult. Este foarte bună şi contra coşurilor.
Vedeţi? Gustoasă, sănătoasă şi super utilă! 🙂