Mămici, aveți grijă de voi pentru a putea avea grijă de familia voastră

Din momentul în care aflăm că urmează să avem un copil toate gândurile noastre sunt aliniate într-o singură direcție: cum să-l îngrijesc mai bine, cum să am grijă de el, cum să fac tot ce pot pentru el?

Știu că nu e prima oară când deschid acest subiect, dar mă bucur că primul meu articol din 2019 transmite un mesaj pe care îl susțin cu tărie: mămici, aveți grijă de voi pentru a putea avea grijă de cei dragi!

Dacă imediat ce aflăm că urmează să devenim mame, gândurile noastre sunt îndreptate numai în direcția viitorului bebeluș, odată ce micuțul a venit pe lume, toate aceste griji se multiplică. În asemenea condiții, s-ar putea ca îngrijirea de sine să fie ultimul lucru care vă vine în minte, dar chiar sper să nu fie așa. Când devii părinte și viața ta se schimbă la 180 de grade situația poate deveni de-a dreptul copleșitoare. Vor fi zile, săptămâni sau poate chiar luni în care vei simți că nu reușești să faci bimic bine, dar asta nu trebuie să te debusoleze.

Un dezechilibru al sănătății noastre emoționale poate duce la probleme fizice, cum ar fi durerile în piept, ulcere și hiperglicemie, precum și probleme emoționale precum stresul și depresia. Sănătatea noastră emoțională ne influențeazăîncrederea de sine, sporește calitatea relațiilor noastre și afectează modul în care reacționăm. Îngrijirea de sine este cheia sănătății noastre emoționale, pentru că ne ajută să diminuăm stresul și să gestionăm lucrurile, atât pozitive, cât și negative, într-un mod sănătos.

Iată 5 sfaturi simple de auto-îngrijire pentru proaspetele mămici:

1. Amintiți-vă că mai puțin este mai bine decât deloc

Mulți dintre noi asociem un stil de viață sănătos cu mersul la sală, clasele de yoga, masaj sau timp petrecut în saloanele de înfrumusețare. Deși sunt de acord cu ele și susțin un astfel de program, știu din propria experiență cât de greu e să găsești timp să le faci, mai ales când ai în casă un nou-născut. Dar dacă nu avem timp să ajungem la sală în fiecare zi înseamnă că ar trebui să ne oprească asta să facem ceva? Cu siguranță NU! Găsește o activitate fizică pe care o poți strecura în programul tău și încearcă să faci regulat acest lucru. Vei vedea că după 3 săptămâni vei face totul ca pe un automatism, fără să ți se pară dificil. Vei fi mult mai motivată și de felul în care te simți după ce începi să faci mișcare, așadar, cu cât începi mai repede, cu atât mai bine.

FOLLOW ME

La început va fi mai dificil, dar pe măsură ce îi veți face un program bebelușului, va fi mai ușor să vă organizați astfel încât să creșteți timpul pe care vi-l alocați vouă.

2. Faceți un program pentru voi

Pe măsură ce devenim mai ocupate, primul lucru pe care avem tendința să îl neglijăm este îngrijirea de sine, ceea ce este o prostie, având în vedere beneficiile pe care le are îngrijirea de sine asupra sănătății noastre fizice și emoționale. Pentru a vă asigura că nu amânați la nesfârșit ziua în care vreți să vă acordați mai multă atenție, programați-o în calendar ca să o puteți vedea mereu și să vă amintiți ce aveți de făcut. Nu permiteți altor sarcini mai puțin importante să vă strice programarea la manichiură sau întâlnirea cu o prietenă. Dacă intervine o situația care se află în afara controlului vostru (să zicem că bebelușul/copilul se simte rău) încercați să nu anulați ceea ce aveați de făcut, ci să reprogramați.

3. Aveți grijă la alimentație

Nutriția joacă un rol major în sănătatea voastră emoțională. Ceea ce mâncați vă afectează atât fizic cât și mental, iar obiceiurile alimentare proaste pot duce la mai mult stres. Găsirea timpului pentru pregătirea alimentelor nutritive poate fi o provocare atunci când aveți un nou-născut, dar chiar și schimbările mici – cum ar fi renunțarea la zahăr – pot face o diferență considerabilă și vă vor face să vă simțiți mai bine, motivându-vă să faceți multe schimbări în timp.

4. Gestionați-vă timpul în mod eficient

Dacă vă simțiți în permanență copleșite și incapabile să aveți grijă de voi,  asigurați-vă că acordați prioritate lucrurilor care contează cu adevărat, decât să pierdeți timpul cu lucrurile care nu vă plac sau care nu depind numai de voi.

5. Găsiți-vă un hobby care să vă relaxeze

Fie că este vorba de croșetat, gătit, grădinărit sau blogging, găsirea unui hobby pe care îl iubești oferă o mare eliberare emoțională și te poate ajuta să te descurci cu noua ta viață ca mamă. Hobby-urile oferă o adrenalină pozitivă și vor face minuni pentru sufletul tău. Găsiți ceva care vă interesează și faceți-vă întotdeauna timp pentru asta.

Știu că poate părea greu și mărturisesc că nici mie nu îmi e ușor să le fac pe toate, dar sper ca aceste sfaturi vă vor ajuta și pe voi la fel de mult pe cât m-au ajutat pe mine. Amintiți-vă că sunteți o prioritate în viața voastră și că dacă vouă nu vă e bine, șansele ca celor din jur să le fie bine scad considerabil. Puterea exemplului are o forță incredibilă. Nu poți să îi ceri copilului tău să mănânce sănătos sau să aibă grijă de el, atâta timp cât tu nu o faci, nu?

Vă doresc un an cât mai frumos, în care toate dorințele să devină realitate!

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

 

24 comentarii pe “Mămici, aveți grijă de voi pentru a putea avea grijă de familia voastră

  1. Elena Ramona Sovoiu says:

    Ai foarte mare dreptate, din pacate uitam prea mult de noi atunci când apare bebe, toata atentia i-o oferim lui si noi ramanem pe ultimul loc..

  2. Mirabela Matei says:

    Cât de bine ai scris, este un super articol foarte important și util!
    Imi face deosebită place sa învăț lucruri noi si frumoase. Multumim frumos.

  3. Elena Ramona Sovoiu says:

    Ma mai scoate sotul uneori la un film, câteodată trec si luni bune😣la suc sau pizza nici numai zic, astea sunt ocazii speciale

  4. Elena Ramona Sovoiu says:

    Din pacate nu are cine sa stea nimeni cu bebe ca noi sa iesim singuri impreuna, mi-ar placea sa am mai mult timp si pentru mine, sper ca atunci cand o sa mearga la gradinita sa ma ocup mai mult de mine

  5. Marinescu Constantina Cristina says:

    Recunosc ca uneori nu pun foarte mult accent pe mine, tind să pun mereu copiii pe primul loc și astfel ma neglijez pe mine, dar sper ca pe viitor să-mi pot face mai mult timp liber și pentru mine! Felicitări pentru articol

  6. Mirabela Matei says:

    Incerc să îmi împart timpul cât pot de mult în așa fel să rămână și pentru mine puțin timp. Cei drept sunt zile în care mă apucă o durere groaznică de cap 😰 și atunci vreau nu vreau ma îmi fac cel mai mult timp pentru mine.😰
    Am noroc cu soțul ca îmi mai preia din sarcini casei și cu mersul la cumpărături, cu copii bineînțeles în limita timpului liber.

  7. Mirabela Matei says:

    Imi doresc foarte mult sa merg la film impreuna cu sotul meu, inca nu am avut ocazia cu toate ca sotul meu a primit invitati gratuite, dar nu am gasit cu cine sa lasam copii.

  8. Hortensia Stefan says:

    Marinescu Constantina, o decizie inteleapta. La fel credeam si eu ca e ideal, sa te ocupi 100%de copii. Dupa ce mi-am acordat mai mult timp mie, m-am ocupat mult mai bine de cuplu, copii, dar si personal.

  9. Hortensia Stefan says:

    Elena, la inceput am plecat cu ei dupa mine. Exista saloane care ne primesc cu bebelusii, cafenele si restaurante baby friendlly.
    Am profitat de intalnirile cu alte mamici. Nu am pus copilul drept o piedica in a avea gtija de corpul si sufletul meu.

  10. Mirabela Matei says:

    Chiar am început de câteva zile să îmi aloc câte în fiecare zi de dimineața și seară pentru mine.
    Este super bine!😍💞😍

  11. Oana says:

    Cred ca situatia este diferita de la caz la caz. Cand ai 2 copii mici, de 3 ani si de 3 luni, care stau doar cu tine, lucrezi de acasa ca ai nevoie de bani, faci si mancare si alaptezi in tandem, fara sa ai vreo mama sau soacra pe aproape si cu sotul care vine la 7 seara, cum sa renunti la zahar sau sa ai un hobby? Cat management organizational sa faci ca sa-ti iese?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.