Noi metode de escrocherie și ȚEPE prin telefon. Află cum să te protejezi pe tine și pe cei dragi

Telefoanele fac acum parte din viața noastră la tot pasul. Deși ne sunt de mare ajutor și ne fac viața mai ușoară, escrocii profită de naivitatea unora dintre noi și au tot felul de modalități prin care pot da țepe la telefon.

 

Iată la ce trebuie să fi atent

• Numărul ascuns
Companiile de taxi ascund de obicei numărul de telefon al șoferilor când îşi contactează clienţii tocmai pentru a evita orice fel de fraudă.

Dar există si cazuri de genul: eşti abordat de o persoană pe motiv că a rămas fără minute si fără credit şi are nevoie urgent să sune pe cineva. Când sună, numărul tău este înregistrat. Bătrânii primesc telefoane “de la spital” pe motiv că ultimele analize nu au ieşit bine şi trebuie să facă neapărat o operaţie constisitoare. De aici se ajunge la momentul în care “doctorul” trebuie să preia avansul.

Ca să eviţi astfel de întâmplări, nu răspunde la numere ascunse sau instalează-ţi un program special care îţi recunoaşte numerele ascunse.

• Numerele cunoscute

FOLLOW ME

Există cartele speciale care nu numai că îţi înlocuiesc numerele de telefon, dar îţi modifică şi vocea. Dacă ai vreo suspiciune în legătură cu un apel de la o persoană familiară, închide imediat şi sună inapoi. Dacă este fraudă, apelul nu va fi permis.

• Examinare gratuită

Atacatorii te sună şi îţi pun câteva întrebări despre sănătate, după care te invită la un control gratuit. Îţi vor cere să iei buletinul cu tine şi la clinică vei afla că ai o boală gravă care trebuie tratată cât mai repede. Întreabă de unde au făcut rost de numărul tău de telefon, află exact numele companiei din partea căreia sună şi nu lua buletinul sau cărţile de credit cu tine în cazul în care decizi să te duci.

• Apeluri de la potenţiali cumpărători

Acest lucru li se întâmplă foarte des oamenilor care lasă anunţuri pe diverse site-uri de vânzare-cumpărare.
Nu transmite prin telefon informaţii precum codul PIN sau contul de la bancă.

• Virus pe telefon

Escrocii îţi pot umbla în telefon în momentul în care telefonul îţi este virusat. De la folosirea internetului şi până la camera foto şi trimiterea de mesaje persoanelor cu care comunici, ei pot face orice în telefonul tău. Instalează antivirus. Nu descărca aplicaţii care nu au licenţă. Nu intra pe linkurile trimise prin mesaje şi nu-ţi scrie contul bancar pe telefon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.