Foarte multe mămici mi-au scris după articolul ce să nu faci când mergi în vizită la un bebeluș că sunt de acord cu mine, dar că le este rușine să le spună persoanelor care vin să-și exprime admirația față de copil că ar prefera să păstreze puțin distanța sau să se spele pe mâini înainte. Și credeți-mă, le înțeleg perfect.
Sunt la rândul meu o persoană destul de diplomată și îmi doresc să nu-i supăr pe cei din jur. Dar în astfel de situații ar fi bine să lăsăm rușinea la o parte.
Tendința oamenilor atunci când văd un copil mic e să se îndrepte direct spre el și să îl „giugiulească”. Și asta nu e valabil numai atunci când vorbim de persoane apropiate, se întâmplă chiar și cu străinii. Încă de pe vremea în care Alex și Alesia erau bebeluși, îmi amintesc că oriunde mergeam cu ei, nu era zi în care să nu vină cineva la ei cu gândul să îi atingă pe obrăjori sau să îi pupe pe mânuță. Jur că nu pot să înțeleg acest fenomen. Mă întreb cum s-ar simți ei, ca adulți, dacă ar veni cineva să le facă și lor același lucru.
Ca să nu prelungim suspansul, vă răspund eu: nu le-ar conveni deloc. Ce surpriză, nici bebelușii nu se dau în vânt după asta, ca să nu mai zic de mămici. Sunt sigură că dacă ați discutat cu medicul vostru v-a spus același lucru: bebelușii au sistemul imunitar fragil și orice contact cu un virus se poate transforma într-o complicație de toată veselia.
Am constatat că oamenii au impresia că mânuța e un loc safe în care îi pot pupa, în detrimentul obrăjorilor, ceea ce e complet greșit. Înainte să scriu acest articol am discutat și cu pediatru nostru și orice medic vă va spune același lucru: nu mai pupați bebelușii pe mânuțe.
FOLLOW ME
Ideal ar fi să-i admirăm de la distanță, iar când vine vorba de pupat mânuțele sunt o zonă pe care ar trebui să o evităm cu strictețe.
Bebelușii își duc constat mâna la guriță, bagă degetul în gură și ajung astfel în contact cu toți microbii de pe buzele adulților.
Dacă e vorba de străini, fără îndoială, nu au de ce să îți atingă bebelușul, iar dacă e vorba despre persoane din familie sau prieteni apropiați, recomandați-le să îl pupe pe căpuț sau pe picioruș.
Așadar, fie că e vorba de spălat pe mâini sau de orice fel de atingere, nu uitați că bebelușii și copiii mici sunt foarte fragili și că noi, adulții, venind din colectivitate putem prezenta un mare risc pentru ei.
Iar mămicilor le doresc să își susțină cu fermitate punctul de vedere. Când vine vorba de sănătatea copilului vostru, mămica este cea care stabilește regulile, iar cei din jur nu au decât să îi facă pe plac. 🙂
Dacă sunteți viitoare mămici sau proaspete mămici și vă confruntați cu problemele pe care le aveam și eu înainte să-mi stabilesc un program și reguli pe care să le urmez, vă aștept să aflați de ce bebelușul tău nu are un somn liniștit și cum să devii o mama odihnită cu un copil fericit!
Ce veți învăța de la acest curs:
Vei învăța cum să hrănești corect bebelușul
Vei seta obiceiuri sănătoase pentru copil
Vei ști care este ciclul sănătos de evoluție al bebelușului și cum să îl susții
Vei învăța să crești copii sănătoși și independenți
Vei învăța cum să alimentezi emoțional relația mamă-copil
Vei recunoaște cele mai frecvente greșeli pe care le faci în relația cu copilul tău
În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș. Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun
Clar asa este
Nu am avut probleme de genul dar cu siguranta le-as fi spus ca nu sunt de acord
Mereu am grijă să le spun sa nu îl pupe pe månute,multumim pentru articol 😘
🧡
Nu sunt de acord cu asta.😞🙈
Din păcate acest lucru a luat amploare și de multe mamici, bunici sunt cele care fac acest lucru. 🙈
Nu doamnelor, acest lucru nu a luat amploare, este dintotdeauna, doar mamicile si-au schimbat parerea despre igiena copiilor. Trebuie sa fie totul dezimfectat. Sunt mamica a doi copii! Niciodata nu mi-a trecut prin cap sa opresc o persoana (de obicei cunoscut) sa se atinga de copilul meu. Pupatul pe obraz, pe manuta, sunt acte de afectiune. Indiferent daca sunt de la bunica, matusa, prietena sau verisorul. Este oarerea mea! Apropo, nu am avut copii bolnaviciosi, din contra au fost mai sanatosi decat alti copii mai dezimfectati!
Fiecare este liber să crească copiii așa cum dorește 🙂
Eu am ales ca prin intermediul blogului meu să transmit mai departe ceea ce aflu de la medicii cu care lucrez.
Pe obraz l-am pupat de cand era bebelusi.Sau cand era mic in talpa ca se gadila😂😂
Interesant articolul, dar un pic nedocumentat.
Sunt de acord cu faptul ca expunerea copiilor la diversi factori externi prezinta riscuri, dar precum sustinea si Adriana mai sus, acest lucru face parte din seria cat se poate de necesara pentru dezvoltarea imunitatii. Nu spun acum sa ne aruncam copiii intr-o baie de bacterii si virusuri, dar imunitatea trebuie sa fie dobandita din timp. Cat tine de fermitatea mamelor, eu propun sa isi roage tatii sa isi mentina punctul de vedere in fata vizitatorilor (fie ele matusici, bunici, nasici sau diversi prieteni). Este mult mai important ca mama sa isi mentina calmul si sa nu isi atarne deasupra capului anumite certuri sau diferente de opinii, mai ales ca toata lumea „stie mai bine”. Indiferent de situatie, PARINTII sunt cei care decid in ce fel vor sa isi creasca copilul, si ei trebuie sa decida de comun acord de nivelul de izolatie si/sau protectie pe care il vor impune.
Personal sunt de acord a lasa rudele care o viziteaza des sa o pupe si pe obrajori, si pe manute, dar desigu doar dupa ce au facut o vizita la baie, si nu pentru a se admira in oglinda.
Noi avem o fetita de 5 luni si jumatate, si spre fericirea noastra inca nu a racit vreodata, desi a intrat in contat cu foarte multa lume (desigur, cu limitele de rigoare) prin nenumarate plimbari, vizite, incursiuni si excursii. Si nu stiu daca am dreptate sau nu, dar copiii de la sat, care se joaca toata ziua in praf si mizerie, sunt mult mai sanatosi si mai rezistenti la raceli, gripe, etc decat noi care am crescut intr-un mediu „fara bacterii”.
Sper sa nu ma insel, si mai astept pareri.
După cum vezi și în articol, afirmația mea este susținută de părerea medicilor. Atât medicul de familie cât și Dna Dr Visașn de la Spitalul de Boli Infecțioase mi-au spus același lucru. 🙂 90% dintre articolele mele sunt dublate de părerea specialistului.
Sincer nu cred că o vizită la baie rezolvă problema atunci când vine vorba de bacteriile din salivă.
Fiecare este liber să își crească copilul așa cum dorește. Eu am ales ca prin intermediul blogului meu să transmit mai departe sfaturile pe care le primesc de la medicii.
Felicitări pentru fetiță 🧡 Să vă bucurați de ea în continuare fără probleme.
Aici parerile sunt impartite si eu consider ca nu este deloc igenic sa pupam bebelusi pe manute.
Copii nepupati si neimbratisati de părinți si bunici devin adulti ce nu vor avea niciodată empatie, pentru nimic! Sunt candidații ideali la roaderea unghiilor si răsucirea firelor de par…Trebuie spus ca in primele luni de viața bebelușul nu face vizite si nu primește vizite …botezul este prilejul cu care îl cunosc rudele ! Medicii si sfătuitorii părinților trebuie sa insiste pe educarea cuplurilor astfel încât sa nu practice sexul oral si alte fantezii de mare actualitate azi, care duc la apariția diverselor neconformități in viața de cuplu ! Imunizarea naturală a copilului este esențială pentru pregătirea vieții in colectivitate si creșterea armonioasa a puiului de om ! Numai bine va doresc, tuturor !
Sunt de acord cu aceasta afirmatie mai ales in prima luna de viata cand bebelusii nu au inca un sistem imunitar foarte bine dezvoltat. Si eu m-am jucat in nisip la bunici la curte, insa nu din prima luna de viata..Intr-adevar copiii nu trebuie „dezinfectati” mereu, insa consider ca in prima luna de viata este foarte important sa evitam contactul cu alte persoane care pot aduce de afara multi germeni daunatori. Cand bebele are deja 2,3 luni este complet diferit.