Prietenul sau dușmanul din bucătăria ta

În momentul de față, toată lumea are acasă, în bucătărie, un asemenea obiect electrocasnic, despre care se emit diverse teorii. Mă refer, bineînţeles, la cuptorul cu microunde. Să nu mai vorbim de restaurante şi chiar bucătăriile din diferite birouri de firme unde cuptorul cu microunde este omniprezent. Faptul că este ieftin, ușor de folosit, dă o valoare considerabilă acestui dispozitiv în mai toate bucătăriile.

Ani la rând s-a tot discutat despre beneficiile pe care le aduce un cuptor cu microunde, care simplifică atât de mult viața noastră, dar mai mult s-au dezbătut efectele nocive pe care le are asupra sănătății.

images-8820088

Cuptorul cu microunde conţine un tub numit magnetron, care produce radiaţii electromagnetice, la aproximativ 2450 MHz. Aceste radiaţii acţionează asupra moleculelor din alimente, în special asupra celor din apă. Moleculele încep să se mişte, ca nişte vibraţii, apoi produc căldura, care duce la prepararea termică a alimentelor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că aceste cuptoare sunt sigure, atât timp cât utilizatorul respectă condiţiile de utilizare. Alimentele ne pot vindeca sau îmbolnăvi, în funcție de felul în care au fost crescute, recoltate, păstrate, manipulate, preparate și, bineînțeles, gătite.

Există oare vreo legătură între cuptoarele cu microunde şi cancer?

Anumite rezultate sugerează că poate exista o legătură, în timp ce altele nu au făcut nicio descoperire care să arate ca aceste cuptoare ar putea duce la cancer. Mulţi experţi susţin că aceste cuptoare nu produc o suficientă energie pentru a deteriora celulele, de aceea nu favorizează cancerul.

FOLLOW ME

Puterea de încălzire a unui cuptor cu microunde depinde atât de tipul acestuia, în general este de 1000 de W, dar mai depinde şi de densitatea, cantitatea şi conţinutul de apă a alimentului care urmează să fie gătit. Însă, uneori, alimentele nu pot să fie pătrunse şi gătite optim, vorbim în special de carne, pot apărea probleme de sănătate. Astfel, în carnea care nu este bine preparata pot rămâne bacterii care să cauzeze unele boli.

dsc09507-5706078

Alimentele preparate la cuptorul cu microunde NU sunt radioactive. Totuși, hrana gătită la microunde își pierde vitaminele și mineralele, deci nu mai are toate elementele nutriționale. Foarte mare atenție la igiena unui astfel de aparat, ideal este să îl curățăm după orice utilizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.