Primele simptome ale infecției cu VSR. Cum ne protejăm copiii de agravarea virozei

Odată cu intrarea în noul an școlar, au început și răcelile. Anii de creșă și grădiniță sunt adesea marcați de viroze lungi și chinuitoare, iar intrarea în comunitate și sistemul imunitar care abia începe să se maturizeze sunt doar două dintre motivele pentru care copiii se îmbolnăvesc. 

Le numim răceli, dar în realitate nu toate infecțiile respiratorii sunt produse de același virus gripal. Este important să învățăm care sunt diferențele dintre o răceală obișnuită și contractarea unui virus care, netratat la timp, poate provoaca complicații grave, care necesită spitalizare.

Pentru că suntem abia la începutul toamnei, doamna doctor Irina Costache, medic primar pediatru mi-a atras atenția asupra virusului sinciţial respirator. Deși părinții nu prea au auzit de el, medicul spune că sigur l-au întâlnit. Este foarte ușor transmisibil pe cale respiratorie, afectează în special copiii cu vârste mai mici de doi ani și provoacă complicații. În cazul pacienților vulnerabili (nou-născuți prematur, copii cu malformații cardiovasculare sau boli pulmonare) infecția poate coborî din căile respiratorii superioare spre plămâni, ceea ce crește riscul de bronșită și pneumonie. 

Ce simptome provoacă virusul sinciţial respirator?

VSR începe să apară în septembrie și nu dispare până prin luna mai. Acesta este responsabil pentru peste 60% dintre infecțiile virale respiratorii, superioare sau inferioare pe care le fac copiii.  

„Virusul sinciţial respirator nu provoacă simptome diferite față de o răceală obișnuită. În cazul sugarilor și copiilor mai mici de 1 an, o răceală obișnuită evoluează mai repede. Copilul are rinoree, îi curge nasul, strănută, tușește, dar starea lui se îmbunătățește în 3-4 zile. 

La VSR, evoluția este mai lentă, iar după 3-4 zile încep complicațiile. Infecția începe să coboare către căile respiratorii inferioare. Copilul încep să tușească mai mult, face bronșiolită, respiră din ce în ce mai greu. Dacă nu ne grăbim să mergem la medic în acest interval de timp, viroza se poate transforma în pneumonie, pentru care este nevoie de spitalizare”, a explicat medicul.

Cât de frecventă este infecția cu VSR?

Până la 2 ani, toți copiii contractează cel puțin o dată acest virus, mi-a spus doamna doctor. Adulții sunt de asemenea predispuși să facă forme ușoare ale virozei, dar bunicii care interacționează cu nepoțeii reprezintă o altă categorie vulnerabilă, predispusă la complicații. 

„Faptul că au făcut odată această boală respiratorie, nu înseamnă că nu o mai fac și data viitoare când intră în contact cu virusului. Infectările secundare provoacă simptome mai ușoare și mai suportabile”, spune pediatrul.

Care sunt măsurile de protecție împotriva VSR?  

Pentru VSR, nu există măsuri speciale de protecție. Cele de bază sunt singurele care scad riscul de îmbolnăvire: igiena mâinilor, alimentația corespunzătoare, respectarea schemei de vaccinare, retragerea din comunitate la primele semne de boală. Un factor neglijat de părinți în sezonul rece este aerisirea încăperilor, tocmai de teama unei răceli. De fapt, copii care petrec timp în spații neaerisite sunt mai predispuși să se îmbolnăvească.

„În cazul nou-născutul, trebuie să evităm să primim vizite în primele săptămâni de viață, mai ales cele cu copii. Chiar dacă aceștia par sănătoși, pot fi purtători al virusului VSR. Dacă bebelușul are frați mai mari și este posibil, este recomandat să evite colectivitatea câteva săptămâni”, ne sfătuiește pediatrul. 

Când este momentul potrivit să mergem cu copilul la medic? 

Este important să luăm legătura cu medicul de familie dacă observăm că starea copilului nu se îmbunătățește după primele 4 zile, pentru ca boala să nu aibă timp să se agraveze. 

„Mergem la doctor când episoadele de febră nu se rărească, tusea, în loc să fie mai puțin frecventă, se înrăutățește, copilul încă nu reușește să se odihnească. Semnele sunt ușor de observat de părinți către părinți: copilul tușește mult și respiră mai greu. Dacă auzim și un <<hârâit>> respirator este clar că trebuie să mergem la medic”, spune medicul pediatru. 

Există vaccin pentru VSR?

Copiii pot fi imunizați împotriva VSR, dar cel mai important este să ținem legătura cu medicul de familie, pentru a ne recomanda cele mai bune soluții, adaptate circumstanțelor familiale, mai ales în cazul prematurilor și a celor cu boli cronice. 

„Exista un vaccin pentru VSR, care se adresează în special copiilor mai predispuși la îmbolnăvire. De asemenea, putem administra niște anticorpi monoclonali la copiii mai mici de 2 ani, prematuri sau cu boli cronice”, spune medicul. 

 

Sper ca discuția mea cu doamna doctor pediatru Irina Costache să vă ajute să treceți peste acest sezon rece cu mai puține răceli. Nicholas a pierdut deja câteva săptămâni de grădiniță din cauza unei otite, așa că aștept să aflu cum a decurs la voi prima lună din acest an școlar. 

 

Găsiți mai multe informații care vă pot fi de folos pe pagina desprevsr.ro. Vă urez multă sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.