Un adult căruia îi place să citească este un copil care a ascultat povestea de seară măcar câteva minute, înainte de culcare.
Pasiunea pentru cărţi şi dorinţa de cunoaştere sunt insuflate de către părinţi copiilor de la vârste fragede. Tărâmul basmelor merită explorat. Dar pentru asta, părinţii sunt cei care trebuie să deschidă uşa. Şi de acolo, totul devine mai simplu. Curiozitatea copiilor îi va face să întrebe ce se întâmplă în continuarea poveştii, unde dispare zâna cea bună şi cine va câştiga bătălia, la final. Şi aici intervenim noi, povestitorii.
Sigur că oboseala acumulată peste zi, sarcinile de la serviciu dar şi cele de acasă ne fac să ne simţim epuizaţi. Dar nu trebuie să uităm că indiferent cum a fost ziua noastră, ei rămân la fel de entuziasmați, curioşi şi plini de viaţă.
Şi nu trebuie să priveşti momentele în care îi citeşti povestea doar ca pe o joacă. Fără să îţi dai seama, clădeşti, cărămidă cu cărămidă, dragostea pentru carte, pentru literatură şi cunoaştere. În plus, ştim prea bine faptul că cititul pune bazele culturii generale şi exersează memoria.
PONT! Poţi încerca să îl ajuţi să îşi exerseze memoria întrebându-l detalii despre personaje și despre firul acţiunii. Făcând acest lucru, îţi poţi da seama cât de atent este şi îl poţi motiva să te asculte mult cu mai multă atenţie.
Vă spun sincer că eu adoram să mi se citească poveşti atunci când eram copil. Şi asta am făcut şi eu cu Alex, Alesia şi Nicholas.
Ține doar de noi să transmitem celor mici dragostea pentru citit. Cum transformăm cititul în ceva plăcut
- Fii atentă la ce îl interesează pe copil. Caută cărţi frumos ilustrate, care să îi încânte privirea şi nu uita că e important să înveţe ceva din acele poveşti. Dacă nu există neapărat o învăţătură pe care să o reţină din poveste, poţi interveni tu, spunând- acesta este un comportament care trebuie apreciat sau aici a procedat greşit personajul X. Îţi recomand să faci aceste remarci la finalul poveştii, pentru a nu îi distrage atenţia şi ca să nu îl bulversezi.
- Aminteşte-ţi că oricât de mult i-ar plăcea povestea, nu se va putea concentra dacă tu citeşti foarte repede, cu o dicţie greoaie, dacă te grăbeşti şi nu foloseşti corect intonaţia. Aşadar, adaptează tonul, schimbă-ţi vocea dacă simţi nevoia. Cu siguranţă îl va amuza foarte tare pe cel mic
- Adaptează ritmul citirii – dacă e prea rapid îl va face să îşi piardă concentrarea, iar prea dacă e prea lent ori îl va adormi înainte de vreme, ori îl va plictisi şi îşi va pierde răbdarea.
- Nu transforma seara de poveşti în ceva plictisitor, lipsit de farmec şi bucurie. NU este o obligaţie, nu este o sarcină de serviciu. Este un moment pe care îl petreceţi ca să vă relaxaţi, să vă amuzaţi, eventual şi cu siguranţă, ca să îl ajuţi să înveţe ceva.
- Nu uita cât de importantă este statornicia. Dacă vei citit constant, se va gândit că cititul este, cu adevărat, o activitate importantă, peste care nu se poate trece. Stabileşte când vei citi povestea (ideal este să citeşti câte o poveste scurtă în fiecare seară). Dacă ai stabilit una sau mai multe zile – înainte de culcare, menţine cu sfinţenie acel program. Credibilitatea ta în faţa copilului este mai importantă decât cele 15 minute pe care vrei să le economiseşti.
- Dacă ştie să citească, alege o seară pe săptămână în care să îţi citească el. Nu doar că se va simţi mai încrezător şi va se va simţi util, dar este un exerciţiu extrem de bun ca să exerseze felul în care citeşte şi în care pronunţă cuvintele.(Atunci când citeşte constant pentru câteva minute îţi poţi da seama dacă are probleme în a pronunţa s, ş – alte litere sau grupuri de litere)
Transformă seara în ceva util şi plăcut pentru toată lumea. Poţi să iei partenerul, fratele mai mare sau bunicii la poveşti. Poate fi drăguţ ca fiecare dintre voi să citească o poveste în fiecare seară.
Ţine minte că între 0 şi 1 ani, specialiştii recomandă cărţile cu material textil, plăcute la atingere, dar şi cărţile care au desenate imagini contrastante: alb-negru. Şi cărţile care au desenate forme geometrice pot fi o alegere potrivită. Mai poţi alege cărţi cu imagini cu animăluţe şi îi poţi exemplifica şi câteva sunete. Găsești mai jos o listă din care să te poţi inspira.
Recomandări de cărți pentru copii în funcție de vârstă
Cărți recomandate categoriei de vârstă 0-2 ani:
Omida Mâncăcioasă, Eric Carle – este una dintre cărțile cu cele mai drăguțe mesaje, care captează rapid atenția celor mici. În centrul acțiunii se află o mică omidă care își caută zilnic hrana și care mănânc timp de câteva zile doar fructe. Luni găsește un măr, marți mănâncă pere și miercuri prune. Călătoria continuă până sâmbătă, când constată că a mâncat prea mult și optează pentru o frunză de salată. În poveste e surprinsă și evoluția micuței omizi, care se transformă într-un fluture superb.
Ghici cât de mult te iubesc, Sam McBrateney – O carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca părinților cu prichindei. Personajele principale sunt Căstănuță-cel-Mic și Căstănuță-cel-Mare. Rolul lui Căstănuță-cel-Mare poate fi atribuit mamei ori tatălui, iar povestea scoate în evidență relația liniștitiă și plină de iubire dintre cei doi iepurași. Cei mici pot avea drept exemplu întâmplările din carte. A fost lansată în 1994, iar din acel an a fost vândută în peste 18 milioane de exemplare, în întreaga lume.
Domnul Căluț de Mare, Eric Carle – O carte care are conținut educativ și care împachetează informații în culori și forme atractive pentru cei mici- la propriu. O poveste despre felul în care viețuitoarele marine au grijă de puii lor este pusă în pagini de către Eric Carle într-un mod inedit, care poate stimula curiozitatea oricărui copil. În carte se regăsesc și pagini transparente care au diferite desene, iar simplul gest de răsfoire oferă celui mic imagini de neuitat. Autorul povestește pe înțelesul copiilor cum are loc depunerea icrelor și despre cum aceste ouă foarte mici rămân singure. Există, însă și excepții, printre care- căluțul de mare. Suprinzător este pentru cei mici faptul că însuși tatăl- Domnul Căluț de Mare are grijă de puii lui. O poveste educativă și emoționantă despre familie, grijă și iubire, atent pusă în pagină în culori care să însenineze zilele părinților și ale copiilor, pe care copiii trebuie, cu siguranță, să o audă.
După vârsta de doi ani, poţi să citeşti poveşti despre prinţi şi prinţese, despre bunătate, iubire, iertare şi generozitate. Observă cu atenție reacţiile şi îţi vei da seama ce îi atrage atenţia mai tare.
Cărți recomandate categoriei de vârstă 3-5 ani:
Cel mai fain uriaş din oraș, Julia Donaldson – O poveste amuzantă care oferă micilor iubitori ai lecturii și o pildă importantă: este important să ajuți si să rămâi prietenos, chiar și atunci când ai tot ceea ce îți dorești. George este uriașul care se îmbracă tot timpul cu aceleași haine și care încalță aceeași pereche de pantofi. Nimeni nu știe exact de ce- poate pentru că..lui George îi este aproape imposibil să găsească haine și încălțări pe măsura lui. Visul lui de a purta haine noi prinde viață în ziua în care în sat se deschide un magazin cu îmbrăcăminte și încălțăminte, cu mărimi mari, exact așa cum avea el nevoie. Nu a stat prea mult pe gânduri și și-a reînnoit garderoba. Acum uriașul nostru era unul dintre cei mai bine îmbrăcați din sat- însă asta nu l-a făcut să se comporte diferit cu cei din jur. Și-a păstrat zâmbetul și a continuat să îi ajute pe toți cei care aveau nevoie de el. Finalul poveștii poate fi o învățătură importantă pentru cei mici, care pot trage concluzia că oricât de bine ar arăta hainele pe care le poartă, trebuie să rămână buni, darnici și iubitori.
Maimuţica Bramburica, Julia Donaldson – Cartea spunea povestea unei maimuțici care și-a pierdut mama și care face tot posibilul să o găsească. Momentul de care se tem și care îi întristează pe cei mai mulți dintre copii este acela al separării de mama. Tocmai din acest motiv, în poveste există momente emoționante și pline de suspans. Maimuțica Bramburica nu pleacă singură în călătorie, ci are parte de ajutorul și companiei unui fluture amabil și prietenos – Flutur. Cei doi pornesc în căutarea mamei maimuțicii Bramburica, iar misiunea nu este nici pe departe una ușoară. Își vor da seama că nu este deloc ușor să găsești pe cineva în pădurea deasă. Dar împreună reușesc, iar revederea este emoționantă. Povestea scoate în evidență importanța ajutorului și al muncii în echipă, valori despre care cei mici trebuie să fie învățați, încă din primii ani de viață.
Cărți recomandate categoriei de vârstă 6-9 ani
Seria Pisicuţa Mog, Judith Kerr – Năzdrăvană și pusă mereu pe descoperit locuri și lucruri noi, pisicuța făcea tot felul de lucruri ciudate, care au surprins-o, de-a lungul anilor, pe autoare. Inspirată din năzdrăvăniile pisicii Mog, autoarea a decis să dea viață unei cărți cu același nume. Astfel a luat naștere seria, spre curiozitatea și amuzamentul miilor de copii din toată lumea. Fiecare carte spune o poveste diferită și surprinde pisicuța în diferite ipostaze (Mog și bunicuța, Mog și vulpile, Mog și Iepurilă, Prostioara lui Mog, Mog la veterinar, Mog în întuneric- sunt doar câteva dintre titlurile care aparțin seriei.
Pippi Şoseţica, Astrid Lingren – Un personaj colorat, la propriu și la figurat, Pippi trece prin nenumărate întâmplări cărora le face față cu brio, datorită faptului că este pozitivă, mereu cu zâmbetul pe buze și pusă pe șotii. Nimic nu o poate lua în surprindere pe Pippi și reușește să găsească soluții în timp record. Pornește în aventură alături de măgarul ei, un cal și doi copii din vecini. Prietenii săi aveau un temperament mult mai liniștit decât cel al fetei cu părul roșcat, însă s-au lăsat prinși în poveștile sale și au trăit împreună clipe de neuitat. Poveștile cu Pippi sunt fascinante și îi vor distra cu siguranță pe cei mici și mari, deopotrivă.
Cărți recomandate categoriei de vârstă La 9-11 ani
Atunci când cei mici sunt obișnuiți încă de la vârste fragede cu lectura, pasiunea și curiozitatea nu vor lipsi pe măsură ce se maturizează. Dacă în primii ani de viață părinții sunt cei care citesc povești, explică noțiuni și corelează imaginile cu textul atunci când există nedumeriri, odată cu trecerea anilor, puii se transform în școlari care aleg să își petreacă timpul liber cu o carte în mână. Lumea poveștilor este fantastică și devine și mai interesantă în jurul vârstei adolescenței. Personajele, momentele pline de suspans, intrigile și răsturnările de situație sunt ingredientele care pot face un viitor adolescent să nu poată rezista mai mult de câteva ore fără să citească din cartea favorită.
O vară cu Isidor, Veronica D. Niculescu – Cartea spunea poveste unei fetițe de 13 ani din București care, după aflarea veștii că cimpanzeul, veteranul Grădinii Zoologice Băneasa a murit, decide să salveze condorul, care rămăsese cel mai în vârstă. A elaborat un plan și a salvat pasărea care nu mai știa să zboare- o problemă pe care fata nu o luase în calcul. A ținut condorul ascuns ascuns o perioadă chiar la ea acasă și ulterior au mers împreună la Sinaia, în natură, ca pasărea să se simtă aproape ca în habitatul ei natural. Dorința pe care o avea copila era să îi ofere libertate- și era dispusă să facă orice pentru asta. Din dragoste pentru natură și animale a încercat să învețe pasărea să zboare din nou, ca să se poată bucura din nou de înălțimile văzduhului și de priveliștile care îi tăiau răsuflarea, în urmă cu ceva ani.
O poveste emoționantă despre iubire, prietenie și ajutor necondiționat, despre speranță și devotament, care poate să captiveze, cu siguranță, tinerii cititori.
Domnul Fox, Vulpoi Fantastic, Roald Dahl – O carte care va stârni, cu siguranță, zâmbetele celor mici. Potrivită pentru perioada 8-10 și 10-12 ani, povestea îl aduce în prim plan pe Domnul Fox, un vulpoi descurcăreț care nu își dorește decât să procure hrană pentru membrii familiei lui. Planul i-a reușit- a furat găini, rațe, gâște și curcani, dar peripețiile apar abia atunci când fermierii și-au dat seama că au fost păgubiți. Copiii vor fi fascinați de aventurile prin care trece Vulpoiul și de felul în care reușește să gestioneze situația.
Între cer și mare de Terry Fan, Eric Fan – Finn locuiește foarte aproape de mare-marea, pe care o iubește atât de tare, tocmai pentru că bunicul său îi spune povești incredibile despre ea, încă din copilărie. Finn era fascina pe atunci de spusele bunicului lui- cum că peștii aurii cunoșteau drumul către lună și pe fundul mării există adevărate mistere.
Cartea Junglei, Rudyard Kipling – O poveste care a cucerit generație după generație și care, cu siguranță, nu își va pierde farmecul prea curând. Peripețiile lui Mowgli sunt îndrăgite și astăzi de către copii și adulți de toate vârstele.
Cartea jungle este o culegere de povestiri din 1894.
Olguța și un bunic de milioane, Alex Moldovan – Olguța este o fată de 12 ani, aparent.. ca oricare altă viitoare adolescent de vârsta ei. Cine o cunoaște suficient știe, însă, că Olguța are un temperament diferit. Nu este foarte răbdătoare, este neîndmânatică uneori și intră deseori în belele. Problema apare atunci când fata trebuie să petreacă un weekend cu o mătușă pe care abia a cunoscut-o. Mai mult, bunicul ei ține morțiș să își vadă nepoata și nu accept un refuz.
H.C. Andersen a scris unele dintre cele mai îndrăgite poveşti din lume: Hainele cele noi ale împăratului, Crăiasa Zăpezii, Lebedele, Degeţica şi Fetiţa cu Chibrituri sunt doar câteva dintre ele.
Şi Legendele Olimpului trebuie să se afle pe lista de cărți pentru cei mici.
Pe aceeași temă:
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?
- Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
- Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
- Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
- Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI
Super recomandarile, big like 😀