Recomandări de cărți pentru femei (relație și cuplu, copii, dezvoltare personală)

Deși aveam planuri mari anul acesta și m-am gândit că dacă stau mai mult acasă, o să am tot timpul din lume să citesc, nu am reușit anul acesta să îmi măresc lista de cărți citite.

Mi-am propus însă, să schimb acest lucru, așa că într-o noapte am comandat toate cărțile pe care mi-ar plăcea să le citesc. Am pus accentul pe cele pentru relația de cuplu și educarea copiilor. Am ales totuși și ceva din zona de dezvoltare personală, pentru că mă interesează subiectul și cred că dacă la acest capitol nu stăm prea bine, nici celelalte nu au cum să funcționeze.

Le-am pus lângă pat, să îmi fie la îndemână și sper să reușesc să fac o prioritate din acest obicei. În felul acesta, știu sigur că și Alesia va citi mai mult, pentru că va avea un exemplu în mine, iar pe mine mă va ajuta cu siguranță să îmi lăregesc orizonturile și să fiu mai creativă.

Am răsfoit deja puțin cărțile și am filmat un video cu impresiile mele:

Am vrut să dau un refresh bibliotecii mele și sper să vă placă ce am ales, poate să vă strânească și vouă curiozitatea. Revin cu feedback, iar până atunci, vă las aici o listă a alegerilor mele și o scurtă descriere pentru fiecare.

Recomandări de cărți – dezvoltare personală

Dopamina. Despre cum o singura molecula din creierul nostru controlează iubirea, sexul și creativitatea – și va hotărî soarta omenirii, DANIEL Z. LIEBERMAN, MICHAEL E. LONG

FOLLOW ME

Dopamina este substanta chimica a dorintei, care cere intotdeauna mai mult – mai multe obiecte, mai multa stimulare si mai multe surprize. In cautarea acestor lucruri, nu se lasa intimidata de sentimente, teama sau morala. Dopamina este sursa fiecarei nevoi imperative pe care o avem, acea farama de biologie care-l determina pe omul de afaceri ambitios sa sacrifice totul pe altarul succesului sau care o face pe sotia fericita sa riste linistea caminului sau de dragul emotiei resimtite in prezenta unui necunoscut.

Profesorul si psihiatrul Daniel Z. Lieberman si conferentiarul Michael E. Long vin cu o teorie care are potentialul de a ne schimba viata: o buna parte din viata noastra are o componenta nebagata in seama pana acum, care explica o serie larga de comportamente despre care se credea ca nu au nici o legatura unele cu altele. De ce triseaza castigatorii? De ce geniile sufera adeseori de boli mintale? De ce aproape toate dietele esueaza? 

De ce nu ne pierdem speranta nici macar in cele mai grele momente – si ne pricepem atat de bine sa gasim solutii pentru a le depasi? Raspunsul este de gasit intr-o singura substanta chimica din creierul nostru: dopamina. Aceasta a asigurat supravietuirea omului primitiv. La mii de ani distanta, ea este sursa comportamentelor si a ideilor noastre culturale fundamentale – si a progresului insusi.

12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru, JORDAN B. PETERSON

Plin de umor si asociind in mod surprinzator adevaruri ale traditiei occidentale cu ultimele descoperiri din neurostiinte, Peterson ne povesteste despre homari si asertivitate, despre skateboarding si adevaratii barbati, despre Iadul ranchiunii si arogantei, dar si despre lumina pe care o poate aduce in viata noastra mangaierea unei pisici sau un moment de sinceritate fata de sine – dar si fata de apropiatii nostri.

Plecand de la revelatiile marilor religii ale lumii, dar si de la capodoperele literare si filosofice (ale unor Goethe, Nietzsche sau Dostoievski), autorul ne indeamna sa revenim la clasicele virtuti (disciplina, curaj, onestitate, prietenie etc.) si sa ne asumam raspunderea pentru existenta noastra tragica, in care exista totusi un sens ce astepta sa fie cautat. Intr-o lume in care structura familiei este in colaps, educatia este adesea impregnata de ideologie, iar societatea politica a ajuns sa fie periculos de polarizata, cele 12 Reguli de viata ofera un antidot: redescoperirea vechilor adevaruri si valori, care ne pot ajuta, in plina epoca relativista, sa ducem o viata mai buna, mai luminoasa, mai chibzuita.

Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite, MARK WOLYNN

Un angajat cu experienta ajunge sa ia decizii financiare nesabuite, repetand, fara sa stie, istoria tatalui sau, un parior „ratat” pe care nici macar nu-l cunoscuse. O tanara depresiva vrea sa se sinucida prin „evaporare”, pentru ca mai apoi sa afle ca bunica ei supravietuise camerelor de gazare de la Auschwitz. Un baiat e cuprins de senzatii inexplicabile de frig, fara sa stie ca unchiul sau murise inghetat.

Cartea de fata vorbeste despre acele fobii, depresii si ganduri obsesive care ne coplesesc fara sa ne dam seama de unde ni se trag. Combinand cercetarile din neurostiinte cu interventiile specifice constelatiilor familiale, autorul demonstreaza in ce fel uneori ajungem sa mostenim si sa retraim, in mod inconstient, suferintele si traumele nerezolvate ale stramosilor. Cititorul are la indemana cai utile pentru eliberarea de traumele mostenite pe cale transgenerationala. Aceste tehnici merg de la identificarea anxietatilor mascate dupa cuvinte si comportamente aparte pana la genograma, dialogul imaginar cu stramosii si eliberarea, prin compasiune, de suferintele generatiilor trecute.

Mintea distrată. Creiere vechi într-o lume puternic tehnologizată, ADAM GAZZALEY, LARRY D. ROSEN

Mintea distrata exploreaza, din perspectiva psihologiei si neurostiintelor, modul in care ne confruntam zilnic cu fascinanta, dar extrem de acaparatoare lume a inaltei tehnologii in care traim in prezent. Cartea ofera atat o baza stiintifica, dar si ilustrari practice ale unor oameni care se confrunta si se acomodeaza cu propriile lor minti distrate, autorii impartasindu-ne o perspectiva unica asupra felului in care lumea noastra, din ce in ce mai saturata de informatii (plina de ferestre pop-up, telefoane inteligente, mesaje, chat, e-mailuri, retele de socializare si jocuri video), a integrat asteptarile ca o persoana sa fie accesibila douazeci si patru din douazeci si patru de ore si sa raspunda instantaneu, ceea ce pune o presiune excesiva asupra creierelor noastre.

Dar cum identificam semnalul relevant pe fondul intregului bruiaj? Mintea distrata ne propune sa aflam cum si de ce ne este greu sa jonglam cu intreruperile si cu distragerea atentiei, incercand in acelasi timp sa ofere strategii practice pentru a ne schimba comportamentul si a ne imbunatati functiile creierului, diminuand interferentele si indeplinindu-ne mai bine scopurile.

Recomandări cărți –  relație și cuplu

Secretul casniciei fericite, ZIG ZIGLAR

Mai presus de toate, casnicia fericita, dar si repararea uneia afectate depind de efortul pe care partenerii sunt dispusi sa-l depuna pentru a-si arata, marturisi si reinvia, in felurite chipuri, iubirea care i-a adus, la inceput, impreuna. Zig Ziglar nu este un idealist si nici un om naiv. Cartea lui asuma premisa crestina a „caderii” originare. Altfel spus, exista conflict in orice cuplu si fiecare casnicie trece prin perioade grele.

Uneori, partenerii au de infruntat adevarate dezastre casnice. In aceste situatii, de multe ori, sotul si sotia decid sa divorteze eveniment pe care Ziglar il considera catastrofa catastrofelor (pentru cei implicati direct, pentru familie in sens larg dar, mai ales, pentru copii).
Totusi, ca de multe ori in viata, exista solutii si pentru iesirea din impasuri de acest fel

Primește iubirea pe care o dorești. Ghid pentru cupluri, HARVILLE HENDRIX

Primeste iubirea pe care o doresti este cel mai vandut ghid de transformare a unei relatii intime intr-o sursa neintrerupta de iubire si armonie. In aceasta carte, Harville Hendrix prezinta abilitatile de relationare care au ajutat deja sute de mii de cupluri sa inlocuiasca eficient confruntarea si criticile cu un proces de vindecare ce are la baza dezvoltarea si sustinerea reciproce. Acest ghid extraordinar de practic descrie tehnica revolutionara a Terapiei Relationale Imago, ce combina mai multe discipline – printre care se numara stiintele comportamentale, psihologia abisala, terapia cognitiva si terapia Gestalt – pentru a crea un program ce urmareste rezolvarea conflictelor si innoirea comunicarii si pasiunii.

Marte și Venus se împăca. Secretul cuplurilor fericite, JOHN GRAY

Atunci cand ne intrebam care e problema, de ce relatia noastra nu merge si ne gandim ca, pur si simplu, poate nu suntem facuti unul pentru celalalt, ca suntem prea diferiti, e cazul sa ne amintim ca partenerul nostru vine de pe o alta planeta. Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus, iar obiceiurile de pe aceste planete sunt diferite. Daca invatam sa respectam obiceiurile celuilalt, treaba va merge ca pe roate; in caz contrar, vom continua sa ne calcam reciproc pe bataturi.

Ce spun eu și ce înțelegi tu. De ce bărbații și femeile vorbesc limbi diferite, DEBORAH TANNEN

De ce simt majoritatea femeilor ca barbatii nu vorbesc cu ele, ci doar le critica si le tin prelegeri? De ce au majoritatea barbatilor impresia ca femeile doar ii cicalesc si nu trec niciodata la subiect? Poate ne-am intrebat adesea, cu exasperare, de ce un barbat si o femeie raman, dupa o conversatie cu idei complet diferite despre ce s-a vorbit.

Autoarea ne arata ca nu e nimic in neregula cu noi, cu partenerii sau cu relatia noastra si ca diferentele conversationale dintre barbati si femei ar trebui intelese foarte bine, daca dorim sa atenuam prapastia ce insoteste batalia dintre sexe. Ne ofera, totodata, instrumentele necesare pentru a ne da seama ce nu a fost in regula in cadrul unei discutii si pentru a gasi un limbaj comun care ne va consolida relatiile acasa, dar si la serviciu. Cartea ce va schimba definitiv modul in care privim o conversatie!

De ce bărbații sunt neglijenți, iar femeile, mereu prevazatoare, ALLAN PEASE, BARBARA PEASE

Barbatii si femeile functioneaza diferit — acesta este un lucru stiut deja de toata lumea. Ce nu se stie inca este cum pot fi respectate aceste diferente, ba chiar transformate in atuuri.

Femeile sunt stresate de cumparaturi, dar barbatii se descurca foarte bine daca sunt inarmati cu o lista detaliata. Femeile nu spun exact ce vor sa faca barbatii, iar acestia nu inteleg limbajul indirect al partenerelor lor. Comunicarea in cuplu este un continuu vals, la care, daca nu respectati pasii de dans, o sa ajungeti mereu sa va calcati pe picioare. Sau sa va cicaliti. Sau, mai rau, sa va despartiti. Autorii considera ca secretul armoniei consta in impartirea rezonabila a responsabilitatilor in cuplu, in comunicare si in intelegerea reciproca a partenerilor.

 

Recomandări cărți – copii

Ghid de înțelepciune pentru mame și fiice. Sfaturi care nu se demodează niciodată, ALEXANDRA STODDARD

Continuand lectiile de viata din bestsellerul Sfaturi pentru fiica mea, Alexandra Stoddard ne propune o noua colectie de meditatii si sfaturi practice despre ceea ce inseamna fericirea pentru o femeie in lumea de astazi. Mama si bunica, precum si autoare a peste 25 de carti de lifestyle si dezvoltare personala, Alexandra Stoddard scrie din experienta si compasiune – observatiile sale sunt indelung chibzuite si autentice, rod al atentiei de o viata fata de sine si fata de cei apropiati si, mai ales, al unei relatii vii si profunde cu propriile fiice.

Cu intelepciune si umor, ghidul de fata ofera un moment binemeritat de introspectie si relaxare, dar si un ajutor veritabil oricarei femei care se afla in cautarea unei vieti echilibrate si implinite

Cum să-i asculți pe adolescenți și cum să te faci ascultat, ADELE FABER, ELAINE MAZLISH

Te-ai trezit pe negandite parintele unui adolescent. Copilul de langa tine, pana mai ieri bun si ascultator, s-a transformat intr-un strain independent, cu gusturi si valori foarte diferite. Cultura populara care ii modeleaza pe adolescentii zilelor noastre este mai cruda, mai violenta, mai materialista si mai sexualizata decat in trecut. Cum faci fata acestor provocari? Pui piciorul in prag, pedepsind pana si cea mai neinsemnata abatere? Sau te resemnezi sa privesti de pe margine transformarile prin care trece copilul tau?

In acest ghid incitant si practic, Adele Faber si Elaine Mazlish propun o strategie care sa diminueze conflictul, sa reduca frustrarea si sa inlesneasca o buna comunicare intre parinti si adolescenti.

Copilul independent sau cum să fii o mamă ‘leneșă’, ANNA BIKOVA

Anna Bikova este pedagoga si psihologa. Faima ei a depasit de mult granitele Rusiei. Articolul De ce sunt o mama lenesa a iscat nenumarate dispute intre specialisti si parinti deopotriva. Un lucru este insa cert: pentru parintii carora le pasa de copilul lor, experienta si sfaturile ei, impartasite aici intr-un mod prietenos si cu foarte mult umor, pot constitui reteta magica a unei educatii armonioase, care sa-l ajute sa duca o viata mai buna.

ABC-ul bunelor maniere pentru copii, SYLVIE-ANNE CHATELET

A spune multumesc atunci cand primesti ceva, a nu manca cu degetele, a pune mana la gura cand tusesti… Regulile politetii nu sunt usor de retinut pentru un copil. Datorita acestui ghid, invata bunele maniere distrandu-se! Puteti pune in practica aceste reguli si le puteti discuta impreuna cu el. In acest fel, copilul va face mai usor diferenta intre ce este si ce nu este permis.

Ajutandu-va copilul sa descopere de mic politetea, il veti ajuta sa devina un adult apreciat, respectat si iubit.

Metoda daneză de educare a copilului, JESSICA JOELLE ALEXANDER

Autoarea bestsellerului international Metoda daneza de crestere a copilului , Jessica Joelle Alexander, ne poarta acum intr-o calatorie prin filosofia daneza de educare a copiilor pentru a ne dezvalui cum de reusesc acestia sa isi cultive starea de bine. In acronimul TEACH (a invata) – de la Trust (Incredere), Empathy (Empatie), Authenticity (Autenticitate), Courage (Curaj) , Hygge – Alexander descopera unele dintre secretele surprinzatoare ale educarii unor copii increzatori si capabili, care obtin constant cele mai mari note in catalogul fericirii. Acestea nu sunt doar lectii pentru scoala, sunt lectii pentru viata.

Cele cinci limbaje ale iubirii pentru adolescenți, GARY CHAPMAN

Mi-as dori sa pot inmana personal aceasta carte tuturor parintilor de adolescenti, spunandu-le: „Am scris-o pentru dumneavoastra. Stiu ca va iubiti copilul. Insa nu sunt sigur ca el va simte iubirea. Nu presupuneti ca totul e bine. Invatati limbajul primar de iubire al adolescentului si vorbiti-l frecvent. Nu este usor. Stiu. Am trecut prin asta. Dar merita efortul. Roadele le va culege adolescentul, dar si dumneavoastra.”
Nimic nu este mai important pentru generatiile viitoare decat eficienta cu care ii iubim pe adolescentii de acum. – Gary Chapman

Secretele de familie. Cum se moștenesc traumele, SERGE TISSERON

Ce este un secret de familie? Cum il putem descoperi? Ce probleme poate transmite? Lucrarea de fata explica intr-un mod clar modul in care secretele de familie pot afecta mai multe generatii si, mai ales, cum sa procedam pentru a evita ca acestea sa apese pe vietile copiilor nostri.„… Atata timp cat vor exista traume, vor fi si Secrete, deoarece, cu cat durerea asociata unei situatii e mai mare, cu atat va fi mai greu de gasit un interlocutor care sa vrea sa asculte, cu riscul ca durerea sa provoace un clivaj durabil al personalitatii.

Insa mai exista un motiv pentru care Secretele au zile frumoase inaintea lor: dorinta de a vorbi despre ele intra in conflict cu iluzia ca pastrarea Secretului ne permite sa ne controlam mai bine mediul, «imaginea», ba chiar trecutul nostru sau pe cel al familiei noastre. Tendinta de a pastra un secret se naste din dorinta de control…. “

Ce să faci…cand ti-e frica sa te bagi în pat, DAWN HUEBNER

Ce sa faci cand ti-e frica sa te bagi in pat le prezinta copiilor si parintilor tehnicile cognitivcomportamentale folosite pentru a trata dificultatile legate de somn. Ne ocupam de probleme cum ar fi spaimele, ingrijorarile, corpurile care nu-si gasesc linistea si dependenta prea mare de parinti, pentru ca micutii sa dobandeasca deprinderile de care au nevoie ca sa petreaca nopti mai linistite. Aceasta carte interactiva ofera resurse complete pentru a educa, a motiva si a ajuta copiii sa adoarma fara sa se mai trezeasca pe timpul noptii. Ca prin magie!

Mă exasperează, ISABELLE FILLIOZAT

Copilul e agitat, indaratnic, mofturos la masa si isi iese usor din fire – acasa, dar si fata de colegii de clasa. Reteta-standard spune: Trebuie sa-i puneti limite! Si daca, de fapt, exista si alte motive care n-au legatura cu tehnicile bazate pe control si pe „consecinte”?

A ignora ritmul de dezvoltare a copilului devine o sursa pentru numeroase conflicte, crize si pedepse inutile. Caci, daca nu stii ce se petrece in mintea si in corpul copilului tau, n-ai cum sa gasesti calea de mijloc intre „prea mult” si „prea putin” control parental. Plecand de la datele oferite de neurostiinte, dar si de la principiile parentingului pozitiv, autoarea propune cele mai eficace metode de a-l ajuta pe copil sa capete autonomia, increderea de sine si abilitatile sociale de care are nevoie intre 6 si 11 ani.

Ce sa faci…când îți ieși din fire, DAWN HUEBNER

Stiai ca furia se aseamana cu un foc? Porneste de la o scanteie si aprinde in noi energie si determinare. Dar flacara poate, de asemenea, sa scape de sub control si sa provoace o multime de probleme. Daca esti dintre acei copii care-si ies din fire imediat, a caror furie creste prea mult, prea intens si prea repede, atunci aceasta carte e pentru tine.

Ce sa faci cand iti iesi din fire le prezinta copiilor si parintilor tehnicile cognitivcomportamentale folosite pentru a trata problemele legate de furie. Exemplele interesante, ilustratiile vesele si instructiunile pas cu pas ii invata pe copii un set de metode de „a stinge furia“, ce au drept scop sa-i linisteasca atunci cand sunt furiosi si sa-i ajute sa fie mai calmi si mai eficienti. Aceasta carte interactiva ofera resurse complete pentru a educa, a motiva si a le da copiilor puterea de a se stradui sa faca o schimbare.

Zece lucruri de care au nevoie fetele ca să crească puternice și libere, STEVE BIDDUPLH

Sa cresti o fata este o provocare. In ziua de azi – mai mult ca oricand – exista numerosi factori care rapesc ani buni din copilaria unei fete si o pot transforma intr-o adolescenta si, ulterior, intr-o femeie neimplinita si nefericita. Internetul, mass-media si intreg mediul inconjurator au o influenta decisiva asupra copiilor si le pot distruge viata daca parintii nu sunt pregatiti sa-i protejeze. Aceasta carte propune 10 elemente-cheie, testate pe sute de parinti din intreaga lume, care te vor ajuta sa le oferi fetelor tale sansa sa creasca in siguranta si sa porneasca cu bine in viata. 

 

Sunt curioasă cum v-ați descurcat voi la acest capitol anul acesta, câte titluri ați bifat și ce recomandări aveți.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.