Cum să faci cozonac pufos și bun. Secretul care îi dă savoare

Iată o reţetă care te va ajuta să pregăteşti un cozonac pufos și delicios, numai bun de pus pe masă de sărbători!
Ai nevoie de: 1 kg făină albă, 8 gălbenuşuri la temperatura camerei, 50 gr drojdie, 500 ml lapte, 1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri de lapte pentru ungere, 200 gr unt + 30 gr pentru unsul tăvilor, esențe de rom și vanilie, 2 linguri ulei, 3 linguri coajă lămâie și portocală, 300 gr zahăr, 1 linguriță sare. Pentru umplutură îți trebuie: 250 gr miez de nucă copt, măcinat, 8 albușuri bătute spumă, esență de rom, 3 linguri cacao, 300 gr zahăr.

Ce trebuie să faci ca să-l prepari:
Pune 3 linguri de făină într-o cană cu lapte cald. Când se mai răcește, adaugă drojdia și o lingură rasă de zahăr. Amestecă și pune totul într-un loc cald, până își dublează volumul. Într-un castron adând, bate spumă gălbenușurile și zahărul. Adaugă sarea, uleiul, esențele, cojile de lămâi și portocale și 100 gr de unt topit. Toarnă maiaua peste gălbenușuri, adaugă laptele călduț și amestecă. Adaugă făina treptat și frământă bine până când aluatul se desprinde de pe mâini. Adaugă restul de 100 gr de unt, topit. Ca să prindă aer, împăturește aluatul. Acoperă vasul cu un șervet sau cu folie alimentară și lasă-l să crească timp de o oră, până își dublează volumul.

Între timp, pregătește umplutura și dă drumul la cuptor, ca să se încingă. Bate albușurile spumă, adaugă zahărul și amestecă până se întăresc. Adaugă apoi cacao, esență de rom și miezul de nucă. Omogenizează și lasă să se odihnească. După ce a crescut suficient, împarte aluatul în patru cărți egale. Întinde cu mâinile câte o foaie de aluat pe un blat uns cu puțin ulei. La un capăt, pe lung, întinde umplutura și apoi rulează. Pune în tava unsă dinainte cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Unge cu puțin lapte și ou, presară zahăr și lasă 20-30 de minute la crescut. Pregătește între timp ceilalți cozonaci. Când își dublează volumul, bagă-i la cuptor pentru 45-50 de minute. Vezi dacă s-a copt înțepându-l cu o scobitoare.

Ai grijă să nu-l frămânți cu făină rece – aceasta și restul ingredientelor trebuie să fie la temperatura camerei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.