Parlamentarii din România urmează să voteze o lege prin care bunicii se implică în creșterea nepoților să beneficieze de o indemnizație de până la 1.500 de lei pe lună.
Chiar dacă bunicii nu așteaptă să fie plătiți pentru timpul pe care îl petrec cu nepoții, este important să primească bani. Deși o fac din plăcere, implică mult efort și cel mai adesea, renunțarea la locul de muncă și mutarea din propria casă.
Toată lumea îmi spune că fac foarte multe lucruri și mă întreabă cum reușesc să îmi împart timpul între viața de familie, cariera în televiziune și munca de blogger. Nu îmi este ușor, dar norocul meu este că sunt ajutată de bunici. Prețuiesc foarte mult timpul petrecut cu copiii, dar mi-am dorit să muncesc și să fiu activă încă de când am devenit mămică pentru prima oară.
Nimic din tot ce am realizat nu ar fi fost posibil dacă mama și soacra mea nu ar fi fost lângă mine. Mama m-a ajutat foarte mult când Alex era bebeluș. Pentru că trebuia să mă întorc la matinal după ce Alesia a venit pe lume, mama mea a renunțat la locul ei de muncă și a venit să aibă grijă de nepoți. Mai târziu, când familia s-a mărit din nou, soacra mea a început să se implice din ce în ce mai mult. Fără bunici, nu aș fi fost omul care sunt astăzi, iar pentru că toate sacrificiile pe care le-au făcut pentru noi le sunt foarte recunoscătoare.
Indemnizația pentru creșterea nepoților ar putea fi un ajutor neprețuit pentru tinerele familii
Din păcate, cunosc o mulțime de mămici care nu au ajutor din partea familiei, fie pentru că bunicii muncesc sau sunt departe. Îmi doresc ca acest proiect să fie o soluție atât pentru bunici, cât și pentru tinerii părinți. Chiar dacă 1500 de lei nu este o sumă mare de bani pentru un bunic care încă muncește și poate câștigă mult mai mult, este o inițiativă pe care trebuie să o susținem.
Eu am început să apreciez cu adevărat ajutorul primit abia atunci când mama s-a mutat la Sinaia. Copiii o vizitează în multe weekenduri, iar soacra mea este doar la o oră distanță, așa că mă pot baza pe ea, dar nu mai e la fel ca atunci când mama mă ajuta cu tot ce ținea de casă.
La fel ca multe alte mămici, uneori nu sunt de acord cu faptul că bunicii îi răsfață prea mult, dar ceea ce contează este că fiecare lucru pe care îl fac vine din dragoste. Poate că într-o zi mănâncă prea multe șnițele sau se uită prea mult la desene animate, dar părinții noștri nu îi vor pune niciodată în pericol. Atunci când ei preiau controlul, pot să plec liniștită de acasă pentru că știu că vor fi iubiți necondiționat și îngrijiți.
Cine poate beneficia de indemnizația pentru îngrijirea nepoților?
Deocamdată proiectul de lege prevede indemnizații pentru bunicii care, deși nu au ieșit la pensie, au renunțat la locul de muncă tocmai pentru a avea grijă de nepoți. În cazul în care bebelușul are mai puțin de 6 luni, bunicii vor primi 1500 de lei pe lună. Dacă micuțul are peste 6 luni, atunci bunicii vor primi 650 de lei pe lună. Banii vor fi acordați de către stat până când copilul împlinește vârsta de 2 ani, dacă mama revine la serviciu înainte de încheierea concediului de maternitate.
În viitorul apropiat, mi-aș dori ca toți bunicii să fie plătiți pentru că se implică în creșterea și educația nepoților. Este normal să li se acorde un stimulent financiar, chiar dacă nu este pe măsura iubirii lor necondiționate și a beneficiului pe care îl aduc educației viitoarelor generații.
Tu ce soluții ai găsit pentru a reveni la locul de muncă după naștere? Te aștept pe paginile mele de Facebook și Instagram să susținem împreună votarea acestei indemnizații care răsplătește eforturile bunicilor.
Este o idee foarte bună.
Doamne ajuta sa treaca acest Proiect de lege…benefic pentru toti tinerii care doresc să lucreze Si nu au cine să-i ajute in cresterea micuților.