Schimbări radicale, emoții și multă nostalgie

Cât de mult se poate transforma un copil odată ajuns la vârsta preadolescenței? Radical, pot să spun după un weekend în care am fost martoră la trecerea fiicei mele într-o altă etapă a vieții ei.

Alesia tocmai a împlinit 10 ani, iar eu am trăit emoții și nostalgie cât pentru toată viața, uimită fiind de transformarea ei rapidă dintr-o fetiță cu codițe, într-o preadolescentă cochetă. Pregătirile pentru aniversare au adus momente pe care nu le credeam posibile încă, dar care m-au făcut să realizez transformarea radicală a obiceiurilor și a preferințelor ei.

A fost primul an în care n-am mai luat deciziile împreună legate de organizarea evenimentului, pentru că ea a știut exact ce vrea: o petrecere inedită, o ținută a cărei alegeri a creat tensiuni și un tort cum n-am mai avut niciodată.

Prințesele, alungate de lasere!

Având o singură fetiță, aniversările cu prințese erau momente speciale pentru familia noastră. Anul acesta, am petrecut diferit. Alesia a simțit nevoia să între facă o schimbare și a renunțat la tematica de poveste. Pe mine m-a cuprins dorul de ele imediat ce am auzit că vrea să meargă alături de prieteni la arena de joc cu laser. Nu m-am împotrivit, însă eu nu aș fi considerat acest loc potrivit pentru copiii în vârstă de 10 ani. Atmosfera mi s-a părut mult prea zgomotoasă din cauza jocurilor și a găștilor de adolescenți.

Așteptând să se termine petrecerea, am avut timp să mă întreb unde mă situez eu în viața fiicei mele în acest moment. Când a crescut fetița mea mică cu codițe? Când am devenit o mamă old school, căreia îi este greu să-și lase copilul să crească și să înțeleagă distracțiile moderne?

La final, mi-am dat seama că mi-am făcut griji degeaba în legătură cu pasiunea Alesiei pentru jocuri zgomotoase. Concluzia unanimă a copiilor a fost că nu există distracție mai grozavă decât vânătoarea cu lasere.

Alegerea tortului

În fiecare an, pregăteam pentru Alesia torturi frumos colorate, ca pentru o prințesă. Anul acesta am crezut că facem la fel, însă sărbătorita era hotărâtă să meargă până la capăt cu schimbările.

Căutările mele pe Pinterest pentru un model de tort deosebit s-au dovedit inutile. Alesia a respins ferm ideile mele și m-a uimit prin alegerea ei. A ales un model foarte simplu, de tip Oreo. Nu m-aș fi așteptat niciodată ca preferințele ei să fie atât de schimbate odată cu trecerea în preadolescență.

 

Tort: Cofetăria Ana

Haine prea mari pentru o fetiță încă mică

Alegerea ținutei pentru petrecere a fost o altă provocare pentru noi, care s-a încheiat cu supărare de ambele părți. În ziua de dinaintea petrecerii, am mers împreună la cumpărături, să-și aleagă outfit-ul. Eu credeam că mergem în magazinele de copii, însă am ajuns în cele de femei şi băieți. Hainele care îi plăceau ei erau, clar, prea mari și nepotrivite, iar eu am refuzat să i le cumpăr, așa că am plecat împreună acasă supărate. Am simțit, puțin mai târziu, că i-a părut rău că sesiunea de shopping s-a încheiat brusc.

A două zi, am avut parte de încă o surpriză. Alesia avea nevoie de o pereche de dresuri, dar pentru că simțise deja că eu nu m-am adaptat încă dorințelor ei adolescentine, a mers la cumpărături cu tatăl ei. Mare mi-a fost surpriza când s-au întors cu dresuri de tip plasă

Vremea jucăriilor a apus

Până acum, Alesia adoră să primească jucării la fiecare aniversare. Nu și în cel de-al zecelea, când și-a dat seama că i-ar fi mai utile niște bijuterii și haine noi. Am fost uimită să văd fericirea din ochii ei când a desfăcut cadoul de la sora mea: o pereche deosebită de cercei. Foarte încântată a fost și articolele vestimentare pe care le-a primit, iar eu prevăd o schimbare radicală în stilul ei.

Am scăpat de strânsul păpușilor de prin casă, dar o să le duc dorul multă vreme de acum înainte. Locul lor va fi luat treptat de haine de adolescentă și de produse de make-up, iar eu voi purta emoțiile mamei ai cărei pui învață să zboare din cuib.

De acum încolo, fetița mea rămâne mică doar în amintirile mele, în timp ce Alesia va învăța să-și construiască drumul pe care îl visează. Cu trecerea anilor, va lua tot mai multe decizii singură, iar mie îmi va rămâne doar să-i acord sprijin și îndrumare, să mă bucur transformările pe care le face în fiecare an și să o iubesc necondiționat.

Între timp, mă mai uit cu nostalgie pe albumele pline de amintiri de la petrecerile cu prințese și mă întreb când au zburat anii.

Aștept cu nerăbdare să-mi povestești în comentarii sau pe pagina mea de Facebook cum a fost în cazul tău trecerea de la copilărie la preadolescență, cât de radicale au fost de comportament și dacă ai încercat să îți impui punctul de vedere.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Un comentariu pe “Schimbări radicale, emoții și multă nostalgie

  1. Asaftei Simona says:

    Cam așa am pățit și eu ,însă fetița mea cea mare este cu un an mai mare decât Alesia ,dar acuma tot ce o interesează este produsele de make-up ,nu vrea să mai audă deloc de jucării și când mergem la cumpărături împreună surioara ei vrea jucării și ea mă duce pe la toate produsele de make-up .Imediat trec anii și nici nu știi când s-au făcut așa mari ,dar rămânem doar cu amintirile pe care le avem de când erau mici .La mulți ani frumoși Alesiei ,plini de împliniri și bucurii !❤

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.