Înainte să vă spun de ce îmi place mie acest concept aș vrea să faceți un exercițiu care pe mine ajută întotdeauna când descopăr metode și idei noi pentru orice domeniu. Dați o șansă fondului conceptului și nu lăsați denumirile pretențioase să vă împiedice să vă deschidă ochii.
Acesta este și cazul acestui slow parenting. Sau modul, stilul de a-ți crește copilul simplu, cu răbdare și mai ales conștient. Nici cuvintele nu sunt noi, nici ideile nu vă sunt. Dar dacă le punem pe toate într-o categorie ca metodă principală, evident nu unică, de a îi prezenta copilului lumea, o să vedeți rezultate. Slow parenting îți propune să lași copilul să se dezvolte în funcție de propriile reușite, calități, fără să îl controlezi în exces.
A fost nevoie de un canadian ca toate aceste metode, pe care mai mult sau mai puțin le aplicăm separat și automat fiecare dintre noi, să devină un concept. Jean Alice Rowcliffe a lucrat mai bine de 30 de ani ca îngrijitoare de copii în SUA și Marea Britanie (inclusiv la Casa Regală). Toate aceste experiențe, contactul permanent cu familii din toate mediile sociale, au făcut-o să înțeleagă un lucru: că familiile trebuie învățate și antrenate să slăbească ritmul în care își cresc copiii și să nu uite să se bucure de procesul creșterii lor. De ce să organizezi fiecare oră a timpului copilului tău și de ce nu folosești cea mai la îndemână și eficientă metodă pe care o ai ca să îl crești? Și anume jocul. Pentru că singura temă permanentă a copilului trebuie să fie jocul. Ideea ei este să ne opunem suprastimulării copiiilor, să renunțăm la obsesia permanentă a perfecțiunii și a pregătirii sale cu scopul de a fi cel mai bun în ceva. Pentru că atunci cei mici, spune ea, pierd cele mai importante valori: explorareași autocunoașterea.
Slow Parenting are un decalog, un set de 10 reguli simple care se bazează pe joacă, contact minim cu tehnologia în favoarea petrecerii unui timp semnificativ în natură, pentru a recupera simțul adesea pierdut al comunității, al familiei, cele mai importante școli ale celor mici.
Decalog slow parenting:
1. Zero contact cu orice înseamnă tehnologie, gadgeturi, pentru câteva ore în fiecare zi.
2. Un concept mai vechi, pe care l-am mai explicat și eu și în care cred foarte mult, este să NU mai încercăm să fim prietenii copiilor noștri. Este o metaforă pretențioasă. Până copiii noștri nu vor ajunge la vârsta necesară, la maturitatea de a vă vedea ca pe un prieten, voi trebuie să rămâneți exact ceea ce sunteți: autoritatea.
3. Multe concepte moderne, inclusiv Montessori, își bazează foarte mult existența pe observarea, analiza serioasă a copilului. Uitați-vă ce îi place, notați (poate chiar săptămânal, nu v-ar strica o agenda ca să nu uitați lucruri esențiale) și încercați să îi stimulați exact acea capacitate. Are 2 ani și dansează și cântă mereu? Îl ghidați pe acest drum, nu îl scoateți la înot de 20 ori deși nu i-a plăcut niciodată. Apoi fiți atenți la schimbările ce se produc la fiecare vârstă și acționați încercând să înțelegeți de ce s-au petrecut. Poate la 3 ani o să vrea la înot.
4. Familia e prima noastră școală, părinții sunt cei mai prezenți și mai interesați profesori. Încercați să vă înțelegeți corect rolul.
5. Singura muncă, treabă, temă a copilului este jocul.
6. Voi îi dați viață, dar nu sunteți TOATĂ viața lor.
7. Să îi spui NU, e bine pentru că este sănătos să stabilești limite.
8. Mai puțin este mai mult, creativitatea se naște de multe ori din plictiseală.
9. Înțelege și respectă familia, în interiorul casei și în afara ei.
10. Învățati-i să caute și să profite de spațiile, locurile liniștite în timpul zilei. Goliți-vă și ajutați-i să își golească mintea. Fiți recunoscători.
În mai puține cuvinte: puneți mai puțină presiune pe voi și pe ei, reduceți contactul cu tehnologia și nu căutați să programați fiecare moment al zilei pentru că, așa cum corect ne aduce aminte conceptul de slow parenting, din plictiseală naște creativitatea. Mizați mai mult pe bunul simț, pe valorile care funcționează la voi în familie și nu mai încercați să deveniți o variantă perfectă a voastră, când sunteți bine exact așa cum sunteți.
Rămâi pe cel mai citit blog din România și descoperă și alte lucruri interesante!
Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun