Ne facem de cap cu sushi? Îngrașă ori nu?

Ne facem de cap cu sushi? Îngrașă ori nu?

dsc_0167-1024x678-8614402Asta-i întrebarea care mă frământa. Vorbesc la trecut, pentru că eu m-am lămurit. Fiind o fană a acestor preparate, nu am stat prea mult pe gânduri, atunci când gurile rele au spus că îngrașă și am analizat cu atenție situația. Evident, am dat fuga în bucătăria restaurantului cu specific japonez, acolo unde se și prepară aceste delicii culinare.

Și cum fiecare comerciant spune că “marfa” lui este cea mai bună, bucătarul mi-a spus că „fiind preparat din pește și orez, este cea mai bună sursă de proteine, carbohidrați, vitamine și minerale și că nu are cum să nu fie un preparat benefic organismului.” Eu îl cred și am să vă prezint acele motive pentru care eu îl comand ori de câte ori am ocazia. Și pe cuvânt că nu m-am îngrășat mâncând pește cu orez 😀

dcg-4-1024x678-2447249

Dar să o luăm cu începutul. Ingredientul principal al acestui preparat este peștele crud. Mai avem orez și legume dintre cele mai sănătoase: avocado, morcov, ardei gras, castraveți. Și alge pentru împachetare. Deocamdată NU vorbim despre sosuri și dresinguri, vom discuta când ajungem la variantele de servire. Aici vă voi spune un secret pe care l-am furat de la o doamnă foarte în vârstă, de origine japoneză.

Conține prea puține grăsimi, dar aportul de fibre este considerabil, la fel ca și cel de vitamine, dacă legumele sunt naturale și sănătoase.

O excelentă sursă de Omega 3, care este un acid gras esențial organismului și care ajută inima, dar și sistemul vascular.

Până aici, eu zic că lucrurile sunt simple. Și mai am câteva motive pentru care eu cred că sushi este o alegere sănătoasă:

FOLLOW ME

  • conține puține grăsimi saturate
  • conține cantități scăzute de colesterol
  • conține fibre
  • reduce riscul apariției cancerului
  • reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare
  • dă rezultate rapide atunci când vreau să slăbesc
  • wassabi are proprietăți digestive
  • sosul de soia este bogat în proteine și fier

Știu că probabil vă gândiți că din cauza sosului de soia, destul de sărat, în combinație cu orezul și cu peștele să fie o alegere greșită. Nicidecum!

dsc_0179-1024x678-1442267

Vă promiteam la început un secret care mă ajută să transform sushi într-un preparat excelent, atât ca gust, dar și ca aport caloric (scăzut!):

Nu mănânc mai mult de 4-5 bucăți la o masă.

Nu abuzez de sosuri. Cel de soia este destul de sărat, nu spun că nu îl folosesc, dar nu scufund bucățile de sushi în sos, ci picur puțin pe fiecare bucățică, fix cât să îi dea gust. O altă opțiune sănătoasă ar fi să alegeți sosul de soia slab sărat.

Nu folosesc orezul obișnuit, ci pe cel integral.

Când mănânci sushi, nu mai mănânci și alte feluri. Exclus dulciurile pentru cel puțin 5-6 ore după această masă.

Eu, de exemplu, după o astfel de masă, aleg o cană de ceai verde sau ghimbir.

dcg-5-1024x678-9363350

Și sunt convinsă că ați auzit că orezul se fierbe în apă cu zahăr. Pentru liniștea voastră, întrebați cum a fost fiert acest ingredient și rugați bucătarul să nu pună zahăr. Gustul poate nu va mai fi cel autentic japonez, dar diferența nu se va simți atât de mult în gust, ci în kilogramele evitate 😉

Preferatele mele sunt rulourile cu orez, crevete și castravete, presarat la exterior cu icre de pește zburător – tobiko, dar și rulourile cu somon crud în interior, sau înfășurat în exteriorul ruloului. Cine a încercat, știe despre ce vorbesc. Cine nu, ar fi bine să încerce. Merită să te bucuri de o astfel de masă, fie și din când în când.

dsc_0198-1024x678-8542506

Mulțumesc, Yoshi, pentru găzduire și pentru…sushi 🙂 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.