Toate motivele pentru care taţii sunt absolut minunaţi şi…necesari

12 motive pentru cate tatii sunt absolut minunati

Când vine vorba de copii, toată lumea crede că totul depinde numai de mamă. Da, aşa este, în mare parte. Mama este cea care îl naşte, care îl alăptează, care îl linişteşte noaptea, care face mereu şi mereu sacrificii, unele de neînţeles, dacă nu eşti în rolul acesta, numai ca să îi fie bine prichindelului. Şi nu doar cât este micuţ, dar şi când creşte şi devine adolescent, tânăr, adult. Mereu „mama-i mamă”, iar asta nu se va schimba niciodată. Însă, de această dată, vreau să vorbim şi de rolul tatălui în creşterea, dar mai ales în educaţia copilului.

Dacă până mai de curând se vorbea că mama este cea mai importantă în viaţa celui mic, studiile mai noi spun că şi taţii, în egală măsură sau chiar mai mare, au un impact foarte mare asupra micuţilor.

Atunci când tatăl lipseşte, cauzele pot fi multe, cele mai cunoscute sunt fie divorţul părinţilor sau faptul că părinţii aleg să se despartă înainte de naşterea copilului sau când acesta este foarte mic, acei copilaşi, deşi nu ştiu, simt foarte bine abandonul.

Efectele sunt foarte grave asupra copiilor, atât cât sunt mici, dar şi când devin adulţi, când au mari şanse să devină:

  • instabili emoţional
  • ostili
  • agresivi
  • aroganţi

  • depresivi

  • închişi în ei

  • pesimişti

  • fără respect de sine

  • bolnăvicioşi

O concluzie a cercetătorilor, care ar putea pune pe jar mamele, este şi aceea că în anumite situaţii şi cazuri, tatăl este mai important decât mama.

Şi că iubirea pe care o oferă tatăl are uneori o şi mai mare influenţă asupra celor mici decât iubirea oferită de mamă. Mai ziceţi ceva, doamnele mele care aţi face orice pentru copii! :))

p20160131201414-5146909Şi, totuşi, realitatea le dă dreptate taţilor. Sunt convinsă că şi voi v-aţi confruntat cu următoarea situaţie: sunteţi acasă sau în oraş, la bunici, oriunde şi copilul doreşte ceva ce nu are voie, ca, de exemplu, să mănânce o îngheţată când e răcit, ciocolată seară, etc. Voi, mamele, spuneţi că nu are voie. El insistă, se smiorcăie, voi rămâneţi vehemente până când…cedaţi. Sau, dacă nu cedaţi, vă tocmiţi cu el până obosiţi. Dar cum ar fi scenariul, dacă atunci când i-aţi spus „nu ai voie!” şi cel mic insistă, apare tata care spune scurt „Nu, te rog să nu mai insişti, că nu primeşti. Şi te rog încetează să mai insişti!”.

La noi în casă nu mai spune nimeni nimic, după ce tata intervine. Alesuca, aşa prinţesă cum este ea, când intră în scenă tata, nu mai spune nici pâss! 😀

Specialiştii susţin că, atunci când tatăl spune ceva, impactul este mai puternic şi influenţa este pe o perioadă mai mare de timp. Aşa se explică cum copiii în viaţa cărora există tatăl deprind mai multe calităţi decât ceilalţi. Adică: 

  • sunt mai statornici

  • mai echilibraţi

  • mai responsabili

  • mai încrezători în forţele lor (deh, când tata zice că eşti puternic şi mare, cum să te simţi altfel?)

Prezenţa unui tată în jurul unui copil, faptul că se implică în viaţa celui mic, este foarte importantă, iar efectele se văd imediat. Atunci când tata explică şi stă de vorbă cu răbdare, cel mic va fi mult mai atent, mai blând, mai împăciuitor, mai darnic şi mai isteţ. Copilul al cărui tata se implică în educaţia sa va fi răbdător, mai inteligent şi va învăţa să gestioneze mult mai bine situaţiile stresante.

Pentru copiii ai căror taţi nu se implică sau tratează cu superficialitate educaţia copiilor, situaţia poate fi rea sau chiar gravă. De aceea, taţii trebuie să fie împlicaţi în viaţa copiilor lor.

Iată câteva sfaturi pentru taţii de băieţi:

  • Arată-i că eşti mereu lângă el, indiferent de situaţie, necondiţionat. Ai grijă la ceea ce faci şi spui, cel puţin în preajma băiatului tău. Este un aspect foarte important pentru că, fără să vrei, tu eşti eroul fiului tău. Tu eşti modelul celui mic, iar, atunci când va fi mare, copilul tău va fi exact ca tine. Sigur vrei să fii mândru de el, dar şi de tine!
  • Comportă-te cu el şi de faţă cu el exact aşa cum ai vrea să îl vezi mare.
  • Vorbeşte-i cu calm, cu căldură, cu dragoste şi învaţă-l să îşi respecte mama şi familia pe care o are.
  • Dacă băiatul tău va fi crescut cu multă dragoste şi blândeţe, la fel va fi şi el la rândul său- un tată bun.

Iată câteva sfaturi pentru taţii de fetiţe:

  • Unul dintre cele mai importante aspecte ale relaţiei tată-fiică este acela că tata devine în ochii ei modelul de bărbat pe care şi-l va dori în viaţa sa. Şi nu doar că îl va dori, dar îl va accepta şi îl va căuta la un bărbat. De aceea, tatăl de fată trebuie să aibă mare grijă cum se comportă şi ce face. Relaţia care îi va marca existenţa copilei nu va fi neapărat relaţia cu mama, ci relaţia cu tata. 
  • Tatăl trebuie să o aprecieze, să o încurajeze, să îi spună vorbe frumoase, să îi spună cât este ea de specială. Misiunea tatălui este să o facă pe micuţă să îşi păstreze gingăşia şi frumuseţea din inimă.

  • Tatăl trebuie să o facă pe fetiţă să ştie că el este cel care o protejează de orice este rău. Vă amintiţi reclama cu fetiţa care nu poate dormi pentru că sub pat îşi închipuie că este un monstru? Tata vine şi stă lângă ea până dimineaţa, în patul micuţ, iar puştoaica este fericită şi doarme liniştită? Cam aşa fac taţii de fetiţe: sperie monştrii. Ei bine, ce taţi mai cred în poveşti cu monştri? Taţii moderni sperie şi alungă prietenii şi iubiţii fetelor. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.