Trei zile de Crăciun, niciun kilogram în plus?!

Dincolo de febra cumpărăturilor, de verva cu care ne pregătim, de pasiunea pe care o punem în alegerea cadourilor și de entuziasmul cu care așteptăm să fim în sânul celor dragi, venirea sărbătorilor reprezintă pentru mulți dintre noi, fie că vrem sau că nu vrem să recunoaștem, o provocare la nivel gastronomic, cât și un pericol pentru siluetă.

Există o modalitate prin care putem evita kilogramele în plus? Da. Moderația, vor răspunde mulți. Însă, câți respectă într-adevăr? Foarte puțini, probabil, pentru că în esență, sărbătorile sunt, pentru mulți sinonime cu regalul culinar. În căutarea de răspunsuri și de metode de a ne sustrage pe cât posibil surplusului de kilograme, i-am făcut o vizită doctorului Andrei Laslău care ne sfătuiește, din nou, cum să procedăm pentru a nu ne petrece luna ianuarie în diete draconice și mers zilnic la sală.

Cum și cât mâncăm?

 Crăciunul înseamnă trei zile pline la nivel caloric și un meniu ofertant din care, de cele mai multe ori, dacă facem combinații cumpătate, am putea ieși mult mai câștigați. Dr. Andrei Laslău ne explică, de altfel, că fiecare om își poate calcula caloriile pe care corpul lui le arde pentru a exista – este o formulă relativ simplă pentru BMR (rata metabolică bazală), numită formula Mifflin – St. Jeor, iar conform ei, BMR=kg * 10 + cm * 6.25 – ani * 5 – 161 (femei)/+ 5 (barbați). De aici rezultă rata metabolică bazală. Dacă suntem sedentari, înmulțim cu 1.2 această valoare, dacă suntem activi ușor, cu 1.375 (1-3 zile pe săptămână), iar dacă suntem moderat activi fizic, cu 1.55. Probabil în zilele de Crăciun nu vom fi foarte activi, deci merită să înmulțim doar cu 1.2 și să facem totuși puțină mișcare. Trei zile, însă, nu înseamnă mare lucru și, până la urmă, poți să nu respecți niciun fel de regulă, să mănânci cumpătat fără să exagerezi, chiar dacă vei sări puțin caloriile, nu te poți îngrășa prea tare, spune doctorul Laslău. Dacă însă vrem să nu exagerăm, ne putem număra caloriile. Putem mânca orice în aceste trei zile, dar când suntem aproape de zona de menținere, ar trebui să fim mai atenți. „Puteți mânca și cozonac, și friptură, și tobă, și pastramă, și șorici, cu condiția să nu săriți caloriile. Este irelevant în câte mese le împărțiți și cum le mâncați – fiecare trebuie să se ghideze după teloranța digestivă. Mai există un indicator pentru cei care nu vor să calculeze: senzația de foame. Dacă nu ți-e foame, nu mănânci. Este valabil și în aceste zile. Foame nu înseamnă poftă. Foamea nu trebuie confundată cu setea.”

Posibile pericole VERSUS alimente pe care le putem mânca fără grijă

Cea mai bună metodă când ții, totuși, o dietă, este să-ți permiți și câteva zile de ”relaxare” nutrițională. Adică, dacă urmezi o dietă low-carb, îți poți permite câteva zile de încărcare, separate, de Crăciun și de Anul Nou, fără mari problem, fără să te îngrași. Trebuie să știți că atunci când mâncăm carbohidrați mulți (cozonac/salată de boeuf), kilogramele pe care le punem pe noi prima dată și care ne sperie cel mai rău (acele 2-3-4 kilograme pe cântar puse rapid) sunt apă, odată cu refacerea rezervelor de glucoză.

Pericolul cel mai mare este abuzul și excesul de mâncare, în combinație cu alcool. Se poate termina urât, chiar tragic – o pancreatită acută poate fi mortală, iar o colecistică te poate face să petreci Anul Nou pe patul de spital, ne avertizează domnul doctor Laslău. De cealaltă parte, se poate mânca fără grijă carne slabă (curcan, mușchi de porc, pește) cu legume, o carne puțin mai împănată, dar nu cea mai grasă, tot cu legume sau salate. Cantitățile, în general, sunt autolimitante.

Semnificația reală a sărbătorilor nu stă în mâncare. Fiți moderați!

Pentru că nu facem sport și pentru că este perioada aceea din an în care se consideră că putem să ne facem de cap, cheia este MODERAȚIA. Să încercăm să ne bucurăm mai mult de sensul acestor sărbători și să nu le transformăm în niște sesiuni ”all inclusive, all you can eat and drink”, din care să nu ne mai oprim decât atunci când ajungem la spital.

FOLLOW ME

Este o perioadă a anului în care ar trebui să ne gândim și la alte lucruri, în care ar trebui să ne bucurăm de aroma unei căni de cafea bună, acompaniată de o portocală și mai bună, să gătim (nu să cumpăram lucruri gata făcute), să preparăm cozonac în casă, nu să-l cumpărăm, ca apoi să ne îngrozim citind ce este pe etichită, să încercăm să ne preparăm noi în casă o friptură bună la cuptor, pe care să o savurăm alături de un vin roșu (un pahar pentru doamne și două pentru domni), să ne bucurăm de atmosferă, să ne gândim mai puțin la ce și cum mâncăm, ne sfătuiește domnul doctor . Scopul ar trebui să fie cu totul altul, de fapt. Mulți au uitat semnificația reală a acestei perioade!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.