Cine nu și-a certat niciodată copilul pentru că stă prea mult pe tabletă sau laptop, să ridice mâna! Eu mă fac sigur vinovată de așa ceva. Sunt mereu nemulțumită de prezența prea insistentă a tehnologiei în viața copiilor mei. Pe de altă parte, dacă cineva mi-ar lua mâine telefonul și toate aparatele electrocasnice din casă, probabil mi-aș pune grave probleme de supraviețuire. Așa am ajuns la concluzia că suntem de multe ori duali în ceea ce facem și ce spunem. Ne dorim să limităm accesul copiilor la tehnologie dar noi suntem primii care ne folosim de beneficiile ei. Conducem mașini cu senzori, avem roboți care gătesc și fac curat și citim în cloud. Viața noastră profesională și socială este mai mult de jumătate tehnologizată.
Am decis să accept că tehnologia poate avea beneficiile ei dacă este folosită în scopuri creative. Nu poți cere unui copil să îl citească pe Sadoveanu dacă nu poți accepta să facă asta pe un dispozitiv Kindle. Nu poți cere să învețe matematică dacă nu poți accepta să folosească o aplicație pentru a exersa. Nu poți cere unui copil să fie adaptat dacă nu îl lași să folosească tehnologia. Trăim într-un secol diferit față de cel în care ne-am născut majoritatea dintre noi și poate este momentul să îmbrățișăm ideea că tehnologia este creativă și creatoare.
Eu mă consider creator de conținut online. De fapt, cred că aceasta este și denumirea oficială a job-ului meu Mi-a fost greu să mă adaptez unor rigori ale domeniului, să învăț și să mă perfecționez cu fiecare zi în care trebuie și vreau să devin mai bună. În 2017, după 4 ani de la înființarea blogului meu, am câștigat patru premii care atestă faptul că eu, Ela (om, părinte și jurnalist) am un blog citit de mai bine de un milion de oameni, în fiecare lună. Creația mea poate nu este la fel de importantă ca a celor care trimit rachete pe Marte chiar în acest moment, dar nu îmi neg rolul.
Acum înțeleg de ce unii oameni investesc atât de mult în dezvoltarea proiectelor creative ale liceenilor. Așa am descoperit BRD FIRST Tech Challenge din Romania, cea mai mare competiție de robotică pentru liceeni. Anul acesta competiția va avea loc la Sala Polivalenta în perioada 23-25 martie. Ajunsă la a doua ediție, competiția îi motivează pe elevi să construiască cei mai agili și descurcăreți roboți, având în fiecare an o temă. Anul acesta ei vor crea roboți care să se potrivească temei FIRST Relic Recovery.
Mi se pare fantastic modul în care liceeni de toate vârstele reușesc să fie pasionați de tehnologie în sensul bun al cuvântului. Ei devin primii creatori ai generației următoare. Sunt copii pentru care imposibilul este doar o provocare și care s-ar potrivi în orice moment cu sintagma “Un om poate muta munții din loc. Dacă știe să construiască robotul potrivit!”
Am ales sa susțin în cadrul FTC echipa AutoVortex, niște copii absolut senzaționali care mă fac să cred că orice este posibil atunci când pui suficientă pasiune în ceea ce faci. Echipa mea favorită a câștigat deja locul I la FTC Rusia Open și s-a calificat la Campionatul Mondial de Robotică din SUA Detroit. În următoarele zile ei vor prelua contul meu de Instagram și vă vor arăta ce știu să facă. Pe 22 și 23 martie Instagramul meu va fi cucerit de roboți iar asta ne va face bine! Nu este nevoie să vă îndemn eu să îi susțineți pentru că sunt sigură că o veți face. Cine nu ar vrea să susțină o gașcă de adolescenți care vor schimba lumea cu steagul României în mână?
Pe 24 martie voi fi și eu la Sala Polivalentă să îmi susțin echipa favorită. Vă aștept alături de mine. În weekend intrarea este gratuită!
#MisiuneaDeCreator #BRDFTC2018