Un specialist în neuroștiințe spune că mâncatul semințelor de dovleac te poate ajuta cu moleșeala de după-amiază

Un specialist în neuroștiințe spune că mâncatul semințelor de dovleac te poate ajuta cu moleșeala de după-amiază

Dacă vă găsiți căutând o ceașcă de cafea sau chiar ceva dulce în jurul orei 2 sau 3 după-amiaza, punem pariu că sunteți familiarizat cu senzația de moleșeală de după-amiază. În timp ce cofeina vă poate energiza pe moment, este posibil ca aceasta să aibă ca rezultat o altă cădere (și o altă ceașcă) mai târziu. Din fericire, ar putea exista o alternativă surprinzătoare la aportul de cofeină de după-amiază, și are chiar și unele beneficii de stimulare a dispoziției.

Într-un episod recent al podcastului mindbodygreen, psihiatrul neurolog clinician Daniel Amen, M.D., autorul cărții You, Happier: The 7 Neuroscience Secrets of Feeling Good Based on Your Brain Type, ne-a oferit informații despre un aliment gustos (și nutritiv) care ajută la combaterea lenei de la amiază. Aveți vreo bănuială? Este vorba despre semințele de dovleac.

„Semințele mele preferate sunt semințele de dovleac, deoarece s-a constatat că acestea cresc disponibilitatea dopaminei în creier”, spune Amen, datorită unui aminoacid numit tirozină. „Dacă aveți o perioadă de acalmie după-amiaza, semințele de dovleac vă pot ajuta.”

Ca să nu mai vorbim de faptul că semințele de dovleac sunt bogate în magneziu, care joacă un rol important în controlul zahărului din sânge; acel „lull” la care face referire Amen este probabil o cădere a zahărului din sânge – așa că, în loc să te întinzi după cafea pentru a rezolva temporar problema, experții recomandă să îți menții echilibrat nivelul de zahăr din sânge pentru a evita temuta cădere la amiază.

Semințele de dovleac sunt bogate și în fibre, ceea ce nu face decât să se adauge la beneficiile lor de echilibrare a zahărului din sânge (deoarece fibrele vă mențin sătul pentru mai mult timp). Din nefericire, statisticile arată că americanii mănâncă doar aproximativ jumătate din ceea ce este recomandat – adică 38 de grame pe zi pentru bărbați și 25 de grame pentru femei. Din fericire, doar o uncie de semințe de dovleac vă va oferi 20% din doza zilnică recomandată pentru fibre – cu toate acestea, coaja are mai multe fibre decât semințele singure, așa că luați în considerare acest lucru atunci când căutați să consumați semințe de dovleac pentru beneficiul de fibre.

În plus față de beneficiile lor de echilibrare a zahărului din sânge, semințele de dovleac sunt bogate în fier, o uncie de semințe oferind 11% din aportul zilnic recomandat (nu este rău pentru o gustare de prânz). Fără suficient fier, vă puteți simți obosit, amețit și epuizat (similar cu moleșeala de la ora 15:00) și, având în vedere că organismul nostru nu produce singur acest mineral esențial, este destul de ușor să vă confruntați cu un deficit.

FOLLOW ME

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.