Relaxare și dinamizare într-o singură practică
Prietenia mea cu yoga este una relativ recentă, însă tot citind în stânga și în dreapta, tot mergând la diferite clase, mi-am dat seama că, exact ca și în cazul anumitor alimente, e important să știi ce funcționează și ce nu în cazul tău, pentru corpul tău, pe bază nevoilor tale. Nu mi-a fost niciodată foarte clar în ce interval al zilei e cel mai bine să fac yoga și care sunt avantajele pe care le pot avea dacă practic anumite posturi dimineața sau seara. Cum fac de obicei, însă, am întrebat specialistul. Pe Marga Bălan, instructor de yoga și pilates.
Din prima, Marga mi-a spus un lucru pe care îl știam și îl experimentasem deja: că e nevoie de multă voință pentru a ne schimba modul de viață, obiceiurile, pentru a ne rezerva câteva minute pe zi ședinței de asane: “A practica yoga nu înseamnă neapărat că trebuie să stai în cap. Yoga tine de schimbarea obiceiurilor eronate de alimentație și de viață, în general, prin exerciții zilnice de respirație și de postură.”
În primul rând, atenția noastră se îndreaptă mai mult și în mod direct spre corp. Conștientizarea, simțirea propriei prezențe, a existenței este un exercițiu fundamental în yoga. Conștientizarea senzațiilor ce vin din diversele părți ale corpului facilitează autocontrolul întregii activități fizice și psihice, iar scopul acestora este perfecționarea.
În al doilea rând, acestea relaxează. A acționa relaxat este condiția de reușită în orice activitate. Când suntem stresați și crispați, mișcările și gesturile nu sunt perfect coordonate ceea ce face să intre în acțiune un număr mult mai mare de mușchi decât e nevoie. Această tensiune necontrolată pune stăpânire pe întreg organismul dechizând calea sigură către stres cronic.
Yoga de dimineață și pe stomacul gol
În conceptul de igienă yoghină, este des abordata ideea de exerciții făcute dimineața pe stomacul gol. Stomacul, datorită formei sale de J nu se golește niciodată. În plus, digestia acaparează 60% din energia nervoasă disponibilă. Obosește, așadar, mai ales dacă nu lăsăm timp de odihnă organelor digestive. De aceea, exercițiile pe stomacul gol sunt indicate.
FOLLOW ME
Totodată, ele dinamizează. Realizate corect și dublate de respirația yoghină, acestea sporesc cantitatea de oxigen absorbit și accelerează circulația sangvină în tot corpul, dinamizând corpul, dând o stare de bine general, de voioșie.
Partea și mai bună este că, în timp, integrarea acestei rutini matinale în stilul nostru de viață ne ajută să trăim într-o stare permanență de relaxare și conștientizare. Reușim să ne echilibrăm somnul, alimentația și să reducem stresul prezent în viață noastră.
Yoga la sfârșit de zi
Posturile de yoga practicate cu o intensitate redusă, la final de zi, duc la relaxare. Dacă posturile de dimineață ne energizează și ne relaxează în același timp, cele pe care le putem practica seara, înainte de culcare, au scopul clar de a ne relaxa. Relaxarea presupune eliminarea tensiunilor de la toate nivelurile: mai întâi musculare, apoi nervoase, pentru a deschide calea spre cunoașterea și împlinire de sine. La omul complet relaxat, spun yoghinii, ideile pot ocupa tot câmpul cunoașterii ceea ce favorizează gândirea creativă, soluții neașteptate și raportare diferită la realitatea înconjurătoare.